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	Reason for change:
	In the current version of TS 38.322, if t-reassembly is running, the procedure does not preclude the condition that the state variable RX_Timer_Trigger, which is not equal to RX_Next_Highest, falling outside of the reassembly window, as indicated in Section 5.2.2.2.3. In our opinion, the condition stated above may be redundant because all possibilities related to this condition can be covered by other existing texts.
More specifically, if RX_Timer_Trigger falls outside of the reassembly window and is not equal to RX_Next_Highest, the value of SN related to RX_Timer_Trigger may either be 1) higher than the upper edge of the window , or be 2) smaller than the lower edge of the window. 
For 1), in fact, RX_Timer_Trigger can never be higher than the upper edge of the window (i.e. RX_Next_Highest), since RX_Timer_Trigger can only be updated when t-reassembly timer starts, during which RX_Timer_Trigger is set to RX_Next_Highest. When the timer is running, RX_Next_Highest can be updated, but RX_Timer_Trigger can not. Therefore, the maximum value of RX_Timer_Trigger is equal to RX_Next_Highest.
For 2), if RX_Timer_Trigger is smaller than the lower edge of the receiving window, it implies that RX_Timer_Trigger <= RX_Next_Reassembly, since each time if RX_Next_Reassembly falls outside of the reassembly window, RX_Next_Reassembly should be updated to a value within the window. Therefore, after the update of RX_Next_Reassembly, the condition that RX_Timer_Trigger is smaller than the lower edge is equal to the one stating that RX_Timer_Trigger <= RX_Next_Reassembly, which has been given in the existing text.
In summary, the assumption of RX_Timer_Trigger falling outside of the receiving window is unnecessary. RAN2 is asked to consider revising the text to minimise the redundancy.

	
	

	Summary of change:
	The CR deletes the condition of RX_Timer_Trigger falling outside of the receiving window if t-reassembly is running in Section 5.2.2.2.3.

	
	

	Consequences if not approved:
	The existing text describing UM receive operations may be redundant.
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CHANGE
[bookmark: _Toc517229936]5.2.2.2.3	Actions when an UMD PDU is placed in the reception buffer
When an UMD PDU with SN = x is placed in the reception buffer, the receiving UM RLC entity shall:
-	if all byte segments with SN = x are received:
-	reassemble the RLC SDU from all byte segments with SN = x, remove RLC headers and deliver the reassembled RLC SDU to upper layer;
-	if x = RX_Next_Reassembly:
-	update RX_Next_Reassembly to the SN of the first SN > current RX_Next_Reassembly that has not been reassembled and delivered to upper layer.
-	else if x falls outside of the reassembly window:
-	update RX_Next_Highest to x + 1;
-	discard any UMD PDUs with SN that falls outside of the reassembly window;
-	if RX_Next_Reassembly falls outside of the reassembly window:
-	set RX_Next_Reassembly to the SN of the first SN >= (RX_Next_Highest – UM_Window_Size) that has not been reassembled and delivered to upper layer.
-	if t-Reassembly is running:
-	if RX_Timer_Trigger <= RX_Next_Reassembly; or
-	if RX_Timer_Trigger falls outside of the reassembly window and RX_Timer_Trigger is not equal to RX_Next_Highest; or
-	if RX_Next_Highest = RX_Next_Reassembly + 1 and there is no missing byte segment of the RLC SDU associated with SN = RX_Next_Reassembly before the last byte of all received segments of this RLC SDU:
-	stop and reset t-Reassembly.
-	if t-Reassembly is not running (includes the case when t-Reassembly is stopped due to actions above):
-	if RX_Next_Highest > RX_Next_Reassembly + 1; or
-	if RX_Next_Highest = RX_Next_Reassembly + 1 and there is at least one missing byte segment of the RLC SDU associated with SN = RX_Next_Reassembly before the last byte of all received segments of this RLC SDU:
-	start t-Reassembly;
-	set RX_Timer_Trigger to RX_Next_Highest.
[bookmark: _Toc517229937]5.2.2.2.4	Actions when t-Reassembly expires
When t-Reassembly expires, the receiving UM RLC entity shall:
-	update RX_Next_Reassembly to the SN of the first SN >= RX_Timer_Trigger that has not been reassembled;
-	discard all segments with SN < updated RX_Next_Reassembly;
-	if RX_Next_Highest > RX_Next_Reassembly + 1; or
-	if RX_Next_Highest = RX_Next_Reassembly + 1 and there is at least one missing byte segment of the RLC SDU associated with SN = RX_Next_Reassembly before the last byte of all received segments of this RLC SDU:
-	start t-Reassembly;
-	set RX_Timer_Trigger to RX_Next_Highest.
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