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Attachments:

1. Overall Description:

RAN2 would like to thank SA3 for their LS on Dual Connectivity (S3-182085)
SA3 asked - Question 1:

In the SN initiated modification procedure with MN involvement clause 10.3.2 TS 37.340, SA3 assumes that this procedure is used for existing DRBs and/or SRB and steps 2/3 are not always performed to update the key at the SN. In such case, does RAN2 assumes that the MN always signal the selected security algorithms? If the answer is yes, does RAN2 assumes that the MN always caches the security algorithms? If the answer is no, does RAN2 assumes the selected algorithms must be signalled in step1? 

RAN2 Answer 1: 
The indicated procedures are for both adding new and modifying existing DRBs and SRBs in the SN. The security algorithm configurations for the SN are set entirely by the SN and forwarded transparently by the MN. The security algorithms are only included by the SN in step1 if they need to be (re-)configured. If they are included in step1, they are then forwarded to the UE in step4. It is optional for the MN to check the content of the message received in step1, or if it forwards it transparently in a message container. Since both the UE and the SN can delete the KSN as soon as they have derived the KRRCint, KRRCenc, KUPint and KUPenc keys (agreed in S3-181985 during SA3#91bis), the SN cannot update the security algorithms without requesting the MN to provide a new KSN in step1. The MN would then provide the new KSN to the SN in step2 and provide the UE with the SN Counter and forward the radio bearer configuration (which contains the security algorithms) in step4.
SA3 asked - Question 2:

In all the procedures where the UE receives an SN RRC Reconfiguration message from the SN either directly or through the MN. Is it possible that this affects the MN configuration? If yes, then the MN, when involved, or the UE need to check that the received SN RRC Reconfiguration message does not affect the MN configuration. Is SA3’s understanding correct? If yes, is this is expected to be described in the RAN specification?

RAN2 Answer 2: 
The RRC specifications state that SRB3 (direct SRB between SN and UE) may only be used if the MN is not involved. If the UE receives an RRC message from the SN, either directly or encapsulated in a MN RRC message, the UE shall respond with a SN RRC response, i.e. the UE is aware of which node generated the message. Currently, there are no requirements for the UE to check whether the SN RRC reconfiguration message affects any MN configurations. If such a check were introduced, the UE would treat the RRC reconfiguration as failed if the SN tries to modify the MN configurations. If SA3 specifies a stage 2 requirement for the UE to verify that the SN doesn’t modify the MN configurations, RAN2 can update the stage 3 procedures.
SA3 asked - Question 3:

Does RAN2 assumes that the SN can modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE without MN involvement? Does RAN2 assumes that the SN can add new DRBs and/or SRB while communicating directly to the UE all configurations parameters including security related parameters?

RAN2 Answer 3:
Since the UE and the SN are not required to maintain the KSN once they have derived the KRRCint, KRRCenc, KUPint and KUPenc, neither the UE nor the SN are able to derive new RRC and UP keys if the security algorithms are changed without receiving a new KSN. Thus, RAN2 assumes that the SN is not able to modify the security related parameters without MN involvement. However, there is currently nothing captured in the specifications preventing the SN from attempting this reconfiguration, but the UE would fail the reconfiguration if it has deleted the KSN. 
Regarding the addition of DRBs and SRBs, the SN cannot directly add any SRBs as the only direct SRB between the SN and the UE is the SRB3. Adding DRBs directly requires that the SN have available DRB-IDs to allocate. The procedures for how to coordinate the allocation of DRB-IDs to avoid collision between the MN and the SN have not yet been finalized in RAN2.
2. Actions:

To SA3 group.

ACTION: 
RAN2 kindly asks SA3 to take above feedbacks into account.
3. Date of Next RAN2 Meetings:

RAN2#103bis
8-12 October 2018, Chengdu, China

RAN2#104
12-16 November 2018, Spokane, USA

