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Introduction

In RAN Plenary #85, the updated scope was approved to be added into the WI - LTE_NR_DC_CA_enh-Core WID [1]:
10. Introduce support for unaligned frame boundary with slot alignment and partial SFN alignment for R16 NR inter-band CA [RAN1, RAN2]
· Misalignment should be limited to ±76800Ts
· Signaling support for slot offset if necessary
Note: Unaligned frame boundary is only allowed for certain band combination
Note: Necessity of signaling support of slot offset should be discussed in RAN1
Note: Blind detection of slot offset is not in scope
Note: No optimization for MAC
Note: Feature is optional and capability signaling is introduced by RAN2 

In this contribution, we present our views on this topic.
[bookmark: _Ref473802466][bookmark: _Ref462669569]Signalling to notify the timing offset
In RAN#85, companies were asked to provide feedback on the discussion paper [2]. 
We would like to repeat our view which is if async-CA is defined, the exact slot offset and frame boundary offset must be indicated in RRC (SCell configuration). 
Proposal 1: If async-CA is defined, the exact slot offset and frame boundary offset must be indicated in an RRC message, because it has been agreed that blind detection of slot offset is not in scope.
On the RRC configuration signalling, we’d like to provide our high-level views though the details should be left to RAN2. The UE first connects to a single cell (say CC1). When the network configures the UE with another cell (say CC2) which is with certain offset with CC1, the UE should be notified the offset during the cell (PScell/Scell) addition procedure, especially for blind SCell addition. Therefore, the RRC message – sCellConfig could be considered for this case and the new field - “Offset” should be with the condition of “PScell/Scell addition”. 

The offset range is limited to ±76800Ts in the updated WID. As this feature targets to FR1 which is most likely for 15KHz/30KHz SCS, the offset range should be within ±5 slots. 

Observation: The RRC message – sCellConfig could be considered to configure the new field - “Offset” with the condition of “PScell/Scell addition”. The Offset value should be within ±5 slots.
[bookmark: _GoBack]Reference timing for scheduling
In [2] two interpretations have been summarized as follows:
· Interpretation 1: UE takes the slot numbering of the scheduling cell as timing reference for scheduled behavior;
· If UE goes with this interpretation, frame boundary alignment or not will cause different timing in scheduled cell
· Interpretation 2: UE takes the timing location of the numbering slot of the scheduling cell as timing reference for scheduled behavior;
· If UE goes with this interpretation, frame boundary alignment or not will have no impact on timing in scheduled cell 

Our understanding is that Rel-15 specification clearly mandates interpretation 1 for PDCCH-to-PDSCH and PDCCH-to-PUSCH mapping, while it mandates interpretation 2 for PDSCH-to-PUCCH mapping. 
· Example of Interpretation 1 is scheduling PDSCH/PUSCH by PDCCH in the same or in a different carrier. 
· Example of Interpretation 2 is the SCell self-schedules PDSCH and feedback ACK via PUCCH on PCell. 

We don’t yet see a need to change either of this. For the Async CA scenario, we suggest reusing the Rel-15 reference timing.

Proposal 2: We suggest reusing the Rel-15 reference timing definitions.


Conclusions
We discussed signalling to notify the timing offset and the reference timing location of scheduling, we have the following observations and proposals:
Proposal 1: If async-CA is defined, the exact slot offset and frame boundary offset must be indicated in an RRC message, because it has been agreed that blind detection of slot offset is not in scope.
Observation: The RRC message – sCellConfig could be considered to configure the new field - “Offset” with the condition of “PScell/Scell addition”. The Offset value should be within ±5 slots.

Proposal 2: We suggest reusing the Rel-15 reference timing definitions.
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