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1. Introduction
In RAN1#72, during the discussion on the corrections to PDSCH mapping, it was pointed out that some clarification may be needed in case of SPS PDSCH for the following sentence [1].
“PDSCH is not mapped to any physical resource-block pair(s) carrying an EPDCCH associated with the PDSCH [2]”…   (1)
This contribution discusses two potential interpretations of the above sentence and provides possible changes in the current specification.
2. Discussion
When a UE receives in subframe #n an SPS activation message transmitted on EPDCCH and the resource allocation overlaps with the EPDCCH containing the SPS activation message, by the sentence in Section 1, the corresponding SPS PDSCH in subframe #n is not mapped to the PRB pairs that carries the SPS activation message. Two different interpretations may be possible with regard to the rate matching of the SPS PDSCH transmitted in subframe #n+P without a corresponding EPDCCH where P is the period of this SPS transmission. Figure 1 illustrates the two interpretations.

· Interpretation 1: SPS PDSCH in subframe #n+P is mapped to all the PRB pairs, including those contained the activation message in subframe #n, indicated by the SPS activation message.

· Interpretation 2: SPS PDSCH in subframe #n+P is mapped to the same PRB pairs as SPS PDSCH in subframe #n.
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Figure 1. Two possible interpretations with regard to SPS PDSCH mapping.
In interpretation 1, (1) is not effective in subframe #n+P where no EPDCCH is transmitted to schedule the SPS PDSCH. However, this interpretation is not clear enough because an SPS PDSCH without a corresponding EPDCCH is “associated” with SPS activation transmitted in a different subframe. Such an association can be found in 7.1.9 in TS 36.213 [3]:
“For PDSCH without a corresponding PDCCH/EPDCCH, the UE shall use the parameter set indicated in the PDCCH/EPDCCH with DCI format 2D corresponding to the associated SPS activation for determining …”
In addition, this interpretation conflicts with the following statement about UE behavior defined in section 7.1 of TS 36.213 [3].

“The same PDSCH related configuration applies in the case that a PDSCH is transmitted without a corresponding EPDCCH.” … (2)

It is because, according to interpretation 1, PRB mapping of SPS PDSCH with EPDCCH and without EPDCCH becomes different. In figure 1, SPS PDSCH at subframe #n (SPS PDSCH with EPDCCH) is rate matched around EPDCCH while SPS PDSCH at subframe #n+P (SPS PDSCH without EPDCCH) is not. For this reason, to adopt interpretation 1, (2) should be changed to allow such exception in the PRB mapping with some change to (1) for the clarification that there is no association between EPDCCH and SPS PDSCH without a corresponding EPDCCH.

On the other hand, interpretation 2 assumes (1) applies only to the PDSCH transmitted with EPDCCH. For the PDSCH without EPDCCH, (2) may be applied to determine its mapping. In figure 1, SPS PDSCH at subframe #n is rate matched around EPDCCH and the same mapping is applied to SPS PDSCH without EPDCCH at subframe #n+P. Therefore, there is no need for change in (2) since interpretation 2 complies with it. However, it is needed to further clarify that, for SPS PDSCH without a corresponding EPDCCH, “physical resource-block pair(s) carrying an EPDCCH associated with the PDSCH” is the PRB pairs that were used for the transmission of the EPDCCH corresponding to the associated SPS activation. 
Comparing the two interpretations, it seems that interpretation 2 holds more persistency in frequency domain resource allocations and follows the principle of SPS. With interpretation 2, the same transmission attributes such as MCS and rate matching around PRB pairs for EPDCCH will apply to the periodic resources regardless whether it has a corresponding EPDCCH or not. In addition, if the EPDCCH set is still active in subframe #n+P, taking interpretation 2 is advantageous in that the SPS PDSCH does not block the EPDCCH transmissions.
3. Conclusion
In this contribution, we discussed the needs for the clarification on the SPS PDSCH mapping around EPDCCH PRB pairs. It was concluded that SPS PDSCH always has the same PRB mapping regardless whether it has a corresponding EPDCCH or not. The required specification change is proposed in [4].
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