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Introduction
In R1-2312661/R2-2400031[1], RAN2 asks RAN1 to investigate a number of issues. In this contribution, we discuss the response to RAN2’s questions.
Discussion
	Issue 1: DL-PRS Rx hopping for NR DL-AoD positioning method
According to the RRC parameter list in R1-2312697 included in the LS, LMF can request UE to perform DL-PRS measurements based on receiving multiple hops of DL-PRS using the parameter nr-Requested-DL-PRS-measurementBasedOnMultihopRx. According to R1-2312697, the parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx, which indicates that the reported measurement is based on receiving single or multiple hops of DL-PRS, is only applicable for NR DL-TDOA and NR Multi-RTT and does not mention other positioning methods. However, from RAN2’s perspective, if LMF can request UE to perform DL-PRS Rx hopping for NR DL-TDOA and NR Multi-RTT, it should also be able to request the reported measurement for NR DL-AoD.
Question 1: Does the parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx also apply to NR DL-AoD positioning?




The main purpose for using frequency hops for RedCap positioning is to improve the accuracy of the timing measurements used for NR DL-TDOA and NR Multi-RTT. NR DL-AoD, however, is not based on the timing measurements but on the signal strength measurements. Furthermore, the benefit of using frequency hops for NR DL-AoD was not evaluated in RAN1 during R18. Thus, the parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx does not apply to NR DL-AoD positioning.

Question 1: Does the parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx also apply to NR DL-AoD positioning?

Answer 1: The parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx does not apply to NR DL-AoD positioning.


	Issue 2: Clarification on the DL-PRS ID associated with aggregated measurement report
RAN2 observed that there is neither dl-PRS-ID nor dl-PRS-IDs included in the RRC parameter list R1-2312697. It is unclear to RAN2 how to include dl-PRS-ID when reporting the nr-aggregated-DL-PRS-ResourceSetIDList in NR-DL-TDOA-MeasElement and NR-Multi-RTT-MeasElement.
Question 2: Is there only one dl-PRS-ID or are there multiple dl-PRS-IDs associated with the aggregated main and additional measurement, respectively?
Question 3: If there are multiple dl-PRS-IDs associated with main and additional measurements, respectively, should the list of the dl-PRS-IDs in additional measurements be included in the list of dl-PRS-IDs in the main measurement?




For Question 2 and 3, RAN1 has made the following agreements.

	Agreement
Send an LS to RAN2 with the following content
With regards to higher layer parameter dl-PRS-ID, RAN1 understands that the current RAN2 specification support two interpretations:
· Interpretation 1: PRS resource sets in different PFLs of a TRP are configured with the same dl-PRS-ID
· Interpretation 2: PRS resource sets in different PFLs of a TRP can be configured with different dl-PRS-ID

For PRS bandwidth aggregation, RAN1’s agreement is that the linked PRS resource sets from two or three PFLs should be from the same TRP. RAN1 kindly requests RAN2 to capture the condition of the same TRP in RAN2 specifications for PRS bandwidth aggregation.

Agreement (RAN1#113)
For PRS bandwidth aggregation across PFLs, support
· Option 2: Per TRP basis and per PRS resource set basis.
· For each TRP, support new signaling to indicate which PRS resource sets across PFLs are linked.
· It is assumed that the PRS resources across the linked PRS resource sets are linked if the conditions are satisfied. For the non-linked PRS resource sets, no aggregation is assumed even if the conditions are satisfied.

Agreement (RAN1#113)
For PRS bandwidth aggregation between PRS in two or three different PFLs, the following are needed for the aggregated PRS resources for a TRP:
· The same periodicity and slot offset
· The same muting pattern
· The same NR-DL-PRS-SFN0-Offset value
· UE expects to be configured with PRS resources that maintain a per-symbol uniformly spaced PRS pattern across aggregated bandwidths in frequency domain (Note: It does not preclude dropping some REs in the guardband between two PFLs).
· FFS same antenna port from RAN1 perspective





From the above agreements, from the DL PRS configuration the LMF should know which DL PRS resources are configured to be aggregated for providing the aggregated measurements. Thus, there is only a need to provide the dl-PRS-IDs associated with the DL PRS resources from one of the DL PFL, and no need to include all of the -PRS-IDs associated with all DL PFLs.

Question 2: Is there only one dl-PRS-ID or are there multiple dl-PRS-IDs associated with the aggregated main and additional measurement, respectively?

Answer 2: For aggregated measurements, UE only reports the dl-PRS-ID(s) associated with one DL PFL as the non-aggregated measurements. There is no need to provide dl-PRS-ID(s) for all aggregated DL PFLs.

Question 3: If there are multiple dl-PRS-IDs associated with main and additional measurements, respectively, should the list of the dl-PRS-IDs in additional measurements be included in the list of dl-PRS-IDs in the main measurement?

Answer 3: No. See the answer for Question 2.

Conclusion
In this contribution, we have discussed RAN2’s questions, and have the following proposal:
Proposal 1: Provide the following responses to RAN2’s questions:
	RAN2’s Question 1: Does the parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx also apply to NR DL-AoD positioning?

RAN1’s Response 1: The parameter nr-ReportedDL-PRS-measurementBasedOnSingleOrMultihopRx does not apply to NR DL-AoD positioning.

RAN2’s Question 2: Is there only one dl-PRS-ID or are there multiple dl-PRS-IDs associated with the aggregated main and additional measurement, respectively?

RAN1’s Response 2: For aggregated measurements, UE only reports the dl-PRS-ID(s) associated with one DL PFL as the non-aggregated measurements. There is no need to provide dl-PRS-ID(s) for all aggregated DL PFLs.

RAN2’s Question 3: If there are multiple dl-PRS-IDs associated with main and additional measurements, respectively, should the list of the dl-PRS-IDs in additional measurements be included in the list of dl-PRS-IDs in the main measurement?

RAN1’s Response 3: No. See the answer for RAN2’s Question 2.
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