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Introduction
RAN1 discussed during RAN1#116 the multiplexing / prioritization for a PUSCH without a TB. The discussion was non-conclusive, and the following was noted in the RAN1 chairman’s notes based on the moderator summary in R1-2401701: 
	Further discuss the following issues in RAN1#116bis
· Issue#1: Whether “candidate PUSCHs” in TS 38.213 include a CG PUSCH without a TB if the CG PUSCH does not overlap with a DG PUSCH on a same serving cell ?
· Issue#2: Whether the timeline conditions for Rel-16 prioritization procedure should be satisfied for a PUSCH with or without a TB?
· Issue#3: Whether a HP PUSCH with semi-persistent/aperiodic CSI reports without a TB can cancel an overlapping LP PUSCH on the same serving cell or an overlapping LP PUCCH ?
· Issue#4: Whether it is necessary to restrict the cancelled LP PUSCH is a PUSCH with a TB?



In this contribution we provide our views on the questions raised the moderator during RAN1#116, as captured in the chairman’s notes. 
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Issue#1: Whether “candidate PUSCHs” in TS 38.213 include a CG PUSCH without a TB if the CG PUSCH does not overlap with a DG PUSCH on a same serving cell?
This issue was discussed in the 2nd round of discussions during RAN1#116 already, as also reported in the moderator summary [1] (see Question 9 in Sec. 3.2 there). 
As explained by DoCoMo in their reply in RAN1#116, based on the agreed operation of UL skipping, the UE would need to deliver a TB for the PUSCH for UCI multiplexing. Therefore, the UE would first need to determine a PUSCH where to multiplex UCI (with or without a TB) and will need to deliver a TB for the PUSCH determined for UCI multiplexing. 
The specification in this respect seems to be not capturing this behaviour well, as the baseline structure of the UCI multiplexing in Sec. 9 of 38.213 was created in Rel-15, but the decision on the limitations related to UL skipping had only been made much later. The motivation for the UL skipping decision had been to have (for the gNB) a predictable UCI multiplexing on PUSCH, i.e. the UCI multiplexing on PUSCH is not affected by PUSCH/UL skipping. 
As also explained by QC in their answers to Question 1 in [1], any CG-PUSCH (non-overlapping with a DG-PUSCH) is a ‘candidate PUSCH’. If the CG-PUSCH is then selected for UCI multiplexing, the MAC will need to deliver a TB for the CG-PUSCH (... as the PUSCH selected for UCI multiplexing cannot be skipped). QC nicely described the related operation in 4 steps: 
	In our understanding of current spec, if there is PUCCH overlap with PUSCH, the following steps are performed.
·	Step 1: DG-PUSCH “clean-up/remove” overlapping CG-PUSCH on the same CC.
·	Step 2: PHY follow UCI mux rule to determine UCI is muxed on which PUSCH. 
·	Step 3: PHY tell MAC that PUSCH (determined in step 2) cannot be skipped.
·	Step 4: MAC has to generated TB for that PUSCH (determined in step 2), while MAC can skip TB generation for other PUSCHs.  



For the specific case here (i.e. CG-PUSCH non-overlapping with a DG-PUSCH on a same serving cell), the operation basically starts in step 2 from the QC list above, 
Therefore, we think the question can be answered in the following way: 
Answer to Question of Issue #1: Any CG-PUSCH non-overlapping with a DG-PUSCH on a same serving cell is a candidate PUSCH for UCI multiplexing. 
· If the CG-PUSCH is selected for UCI multiplexing, the CG-PUSCH cannot be skipped and the MAC will deliver a TB for the CG-PUSCH.
· Therefore, also CG-PUSCH without a TB are candidate PUSCHs but a selected CG-PUSCH for UCI multiplexing will have a TB as the PUSCH cannot be skipped (and MAC will need to deliver a TB).  

 
Issue#2: Whether the timeline conditions for Rel-16 prioritization procedure should be satisfied for a PUSCH with or without a TB?
When looking at the (Rel-16) PHY prioritization, clearly Issue#1 is the first step as this captures the behaviour per PHY priority, before applying the PHY prioritization in a second step. 
But similarly here, we think that one needs to look at a PUSCH in general when thinking of the Rel-16 PHY prioritization timeline. As the moderator in [1] in his description correctly noted, the gNB will need to guarantee the Rel-16 PHY prioritization / cancellation timeline for any PUSCH, as the gNB cannot know if a PUSCH (except the one where the UCI is multiplexed) is to be skipped by the UE or not. 
Having said that, if the gNB will anyhow need to guarantee the cancellation timeline for any CG or DG-PUSCH, from UE perspective this would also apply for the PUSCH which would finally be skipped. Therefore, we don’t think the RAN1 conclusion to not consider PUSCH(s) without a TB in the prioritization operation. 
	Conclusion
In the Rel-16 multiplexing/prioritization procedures described in TS 38.213 section 9, the UE is expected to apply the procedures to the PUSCH(s) for which a transport block is delivered by MAC, while the PUSCH(s) for which a transport block is not delivered is ignored.


One should note here, that of course also PUSCH with A-CSI / SP-CSI on PUSCH without UL-SCH (i.e. without a TB) is still part of the Rel-16 PHY prioritization. One should note here, that the conclusion above was done with respect to UL skipping only. 

Answer to Question of Issue #2: gNB will need to guarantee the PHY prioritization / cancellation timeline for any PUSCH. 
· From UE perspective, as the timeline would need to be guaranteed for all PUSCHs (with TB or without TB/skipped PUSCH) there would be not any issue in terms of timeline as only a subset of PUSCH (only those with a TB /UL-SCH and/or SP-CSI/A-CSI) are considered in the PHY prioritization operation in step 2 of the Rel-16 PHY multiplexing / prioritization operation. 


Issue#3: Whether a HP PUSCH with semi-persistent/aperiodic CSI reports without a TB can cancel an overlapping LP PUSCH on the same serving cell or an overlapping LP PUCCH ?
As already discussed with respect to Issue#2, when looking at PUSCH, PUSCH with UL-SCH/TB and PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH / TB are to be considered in the Rel-16 PHY prioritization operation. 

The RAN1 conclusion on ignoring PUSCH without a TB, based on our understanding, had been with respect to potential UL/PUSCH skipping. But as a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL shared channel is not ‘skipped’ (as no TB is to be multiplexed on the PUSCH in the first place), it clearly should NOT be ignored. 
Therefore, based on our understanding a HP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is part of the Rel-16 PHY prioritization operation and therefore will cancel overlapping LP PUCCH/PUSCH. 


Answer to Question of Issue #3: (HP) PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH data is considered in the PHY prioritization operation.  
· HP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cancels overlapping LP PUCCH/PUSCH.
· Note: The RAN1 conclusion on ‘ignoring PUSCH without a TB’ was written having the handling of UL skipping in mind. As a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cannot be skipped (although no UL-SCH / TB mapped), it is part of the R16 PHY prioritization operation and cannot be ignored. 


Issue#4: Whether it is necessary to restrict the cancelled LP PUSCH is a PUSCH with a TB?
This part had been brough up by the moderator during RAN1#116 related to questions Q7 and Q8 in Sec. 3.2 of [1].
	... Another case for the Rel-16 prioritization is a LP PUSCH is canceled by a HP PUCCH/PUSCH. From Moderator’s understanding, it seems not necessary to require the canceled LP PUSCH not having a TB.
Q7: Do you think whether it is necessary to restrict the cancel LP PUSCH is a PUSCH with a TB?
Q8: If the answer to Q7 is YES, do you think whether a LP PUSCH semi-persistent/aperiodic CSI reports without a TB should be considered in Rel-16 prioritization procedure, i.e., cancelled by an overlapping HP PUCCH or PUSCH?


 
Again, as for Issue #3 a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is part of the Rel-16 PHY prioritization operation and such PUSCH cannot be ‘ignored’. The conclusion on ignoring ‘PUSCH without a TB’ should be only understood in the context of UL skipping, but as a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH /TB cannot be skipped from transmission it is part of the PHY prioritization operation. 

Answer to Question of Issue #4: (LP) PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH data is considered in the PHY prioritization operation. 
· LP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is cancelled by overlapping HP PUCCH/PUSCH, i.e. there is no restriction that a cancelled LP PUSCH needs to have UL-SCH /TB.
· A cancelled PUSCH would either contain SP-CSI/A-CSI and/or an UL-SCH/TB. 
· Note: The RAN1 conclusion on ‘ignoring PUSCH without a TB’ was written having the handling of UL skipping in mind. As a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cannot be skipped (although no UL-SCH / TB mapped), it is part of the R16 PHY prioritization operation and cannot be ignored. 

When looking at the discussions on Issues #2, #3 and #4 above, some of the potential confusion on the Rel-16 PHY prioritization may be coming from the RAN1 conclusion to ignore PUSCH(s) without a TB in the PHY prioritization procedure, as the handling of a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is also a “PUSCH without a TB” but clearly is intended to be transmitted by the UE and therefore has to be part of the Rel-16 PHY prioritization procedure. If companies think a related clarification on the PHY prioritization handling for PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH would be needed, a feasible option would be to further clarify the earlier RAN1 conclusion. 
Observation: In case a need for clarification on the PHY prioritization handling for LP/HP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is seen, the following amendment to the RAN1 conclusion could be considered: 
	Conclusion
In the Rel-16 multiplexing/prioritization procedures described in TS 38.213 section 9, the UE is expected to apply the procedures to the PUSCH(s) for which a transport block is delivered by MAC, while the PUSCH(s) for which a transport block is not delivered is ignored.
Note: In the Rel-16 multiplexing/prioritization procedures described in TS 38.213 section 9, the UE is expected to apply the procedures to the PUSCH(s) with A-CSI/SP-CSI on PUSCH without UL-SCH. 



Conclusion
In this contribution we discuss the following 4 issues noted in the chairman’s note
	Further discuss the following issues in RAN1#116bis
· Issue#1: Whether “candidate PUSCHs” in TS 38.213 include a CG PUSCH without a TB if the CG PUSCH does not overlap with a DG PUSCH on a same serving cell ?
· Issue#2: Whether the timeline conditions for Rel-16 prioritization procedure should be satisfied for a PUSCH with or without a TB?
· Issue#3: Whether a HP PUSCH with semi-persistent/aperiodic CSI reports without a TB can cancel an overlapping LP PUSCH on the same serving cell or an overlapping LP PUCCH ?
· Issue#4: Whether it is necessary to restrict the cancelled LP PUSCH is a PUSCH with a TB?



and based on our discussions provide the following related answers:

Answer to Question of Issue #1: Any CG-PUSCH non-overlapping with a DG-PUSCH on a same serving cell is a candidate PUSCH for UCI multiplexing. 
· If the CG-PUSCH is selected for UCI multiplexing, the CG-PUSCH cannot be skipped and the MAC will deliver a TB for the CG-PUSCH.
· Therefore, also CG-PUSCH without a TB are candidate PUSCHs but a selected CG-PUSCH for UCI multiplexing will have a TB as the PUSCH cannot be skipped (and MAC will need to deliver a TB).  

Answer to Question of Issue #2: gNB will need to guarantee the PHY prioritization / cancellation timeline for any PUSCH. 
· From UE perspective, as the timeline would need to be guaranteed for all PUSCHs (with TB or without TB/skipped PUSCH) there would be not any issue in terms of timeline as only a subset of PUSCH (only those with a TB /UL-SCH and/or SP-CSI/A-CSI) are considered in the PHY prioritization operation in step 2 of the Rel-16 PHY multiplexing / prioritization operation. 

Answer to Question of Issue #3: (HP) PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH data is considered in the PHY prioritization operation.  
· HP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cancels overlapping LP PUCCH/PUSCH.
· Note: The RAN1 conclusion on ‘ignoring PUSCH without a TB’ was written having the handling of UL skipping in mind. As a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cannot be skipped (although no UL-SCH / TB mapped), it is part of the R16 PHY prioritization operation and cannot be ignored. 

Answer to Question of Issue #4: (LP) PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH data is considered in the PHY prioritization operation. 
· LP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is cancelled by overlapping HP PUCCH/PUSCH, i.e. there is no restriction that a cancelled LP PUSCH needs to have UL-SCH /TB.
· A cancelled PUSCH would either contain SP-CSI/A-CSI and/or an UL-SCH/TB. 
· Note: The RAN1 conclusion on ‘ignoring PUSCH without a TB’ was written having the handling of UL skipping in mind. As a PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH cannot be skipped (although no UL-SCH / TB mapped), it is part of the R16 PHY prioritization operation and cannot be ignored. 

Observation: In case a need for clarification on the PHY prioritization handling for LP/HP PUSCH with SP-CSI/A-CSI without UL-SCH is seen, the following amendment to the RAN1 conclusion could be considered: 
	Conclusion
In the Rel-16 multiplexing/prioritization procedures described in TS 38.213 section 9, the UE is expected to apply the procedures to the PUSCH(s) for which a transport block is delivered by MAC, while the PUSCH(s) for which a transport block is not delivered is ignored.
Note: In the Rel-16 multiplexing/prioritization procedures described in TS 38.213 section 9, the UE is expected to apply the procedures to the PUSCH(s) with A-CSI/SP-CSI on PUSCH without UL-SCH. 
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