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1 Introduction
During RAN1#115, three contributions were submitted to discuss and clarify the issue for CSI report for 1 CSI-RS port PUSCH [1-3] as a left-over issue from RAN1#114 (the corresponding reply LS and moderator summary can be found in [4-5]). 
	Follow up discussion on CSI reporting for 1 CSI-RS port from RAN1#114bis
R1-2311804	Discussion on report quantity parameter setting for CQI reporting with 1Tx	Samsung
Moved from agenda item 5.
R1-2310872	Correction on CSI reporting for 1 CSI-RS port	Huawei, HiSilicon
R1-2310961	Draft CR on CQI reporting with 1Tx on PUSCH in TS 38.212	ZTE
To be moderated by Bo (ZTE). Check status on Thursday.


2 Discussion 
2.1 Background introduction
In RAN1#114-bis, we have the following progress for clarifying the UE behavior of report CQI for 1-port CSI on PUCCH and provide the corresponding reply LS to RAN4.
	Agreement
RAN1 confirms that according to the current specifications, if 1-port CSI-RS is configured as channel measurement resource, bitwidth of PMI is 0 for UCI on PUCCH. In such case, codebookConfig in the CSI-ReportConfig should NOT be configured.


Then, regarding whether/how to report CSI for 1 CSI-RS port on PUSCH is still pending. Per companies’ input [1-3], we have the following input.
Samsung (R1-2311804)
For this CR issue, we do not support the corresponding specification change due to the following reasons:
· First, in RAN4 LS, the reason why RAN4 asked whether 0-bit PMI is possible is to confirm the test case which RAN4 has in mind. RAN4 notes that all the CSI tests with 1Tx in the latest RAN4 UE demodulation performance requirements assume the CSI report via PUCCH. Hence, since RAN4 does not consider CSI report via PUSCH as test cases, it does not need to be necessarily considered from RAN1.
· Second, except RAN4 test cases, it is not clear for us the use case of UCI with 0-bit PMI. Except non-PMI based CSI report, all codebooks for CSI report are defined with CSI-RS more than 1-port.
· Third, if this CR is introduced, this may not be reflected from Rel-15, but from Rel-17 or 18. Then, from UE capability point of view, it makes a fragmented implementation among UEs despite of the lack of use cases.
Huawei (R1-2310872)
	Reason for change:
	The bitwidth of PMI/RI/LI/CQI/CRI for UCI on PUSCH and the bitwidth of RI/LI/CQI/CRI for UCI on PUCCH for 1 CSI-RS port is missed.

	
	

	Summary of change:
	Added that the bitwidth of PMI with 1 CSI-RS port for UCI on PUSCH is specified as UCI on PUCCH. And the bitwidth of RI/LI/CQI/CRI is specified as in Table 6.3.1.1.2-3.

	
	

	Consequences if not approved:
	The bitwidth of PMI/RI/LI/CQI/CRI for UCI on PUSCH and the bitwidth of RI/LI/CQI/CRI for UCI on PUCCH for 1 CSI-RS port is missed in the spec.



ZTE (R1-2310961)
	Reason for change:
	In RAN1 #114bis, RAN1 confirms in reply LS R1-2310649 to RAN4 that, according to the current specifications, if 1-port CSI-RS is configured as channel measurement resource, bitwidth of PMI is 0 in TS 38.212 clause 6.3.1.1.2, regarding UCI on PUCCH. However, the UE behavior of carrying the UCI on PUSCH for 1-Tx case is still unclear.

	
	

	Summary of change:
	Clarify that, for UCI on PUSCH in TS 38.212 clause 6.3.2.1.2 for 1-Tx case, the bitwidth for PMI with 1 CSI-RS port is 0.

	
	

	Consequences if not approved:
	The UE behavior of carrying the UCI on PUSCH is unclear. As a result, UE may not support to carrying the UCI corresponding to 1 CSI-RS port on PUSCH.


Based on above, two companies prefer to update the spec for capturing UE behavior for 1 CSI-RS port on PUSCH, but one company not.
2.2 Companies’ input
According to the input from contributions [1-3], from the moderator’s perspective, per RAN1#93 agreement (not differentiate PUCCH/PUSCH based CSI report for 1-Tx) and already support for PUCCH based CSI report (either way, it may piggyback to PUSCH while PUCCH carrying the CSI is overlapped with a PUSCH), it seems that there is straightforward to have the corresponding feature for PUSCH-based CSI report. 
	Agreement (RAN1#93)
Support CSI report based on 1-port CSI-RS, where the number of bits for RI/LI/PMI is 0. Make the corresponding updates in 38.212.


If support, after reviewing two draft CRs, let’s use that from Huawei as a starting point on TS 38.212.
-------------------------------------------------------
[bookmark: _Toc19798723][bookmark: _Toc26467194][bookmark: _Toc44510980][bookmark: _Toc51232881]6.3.1.1.2	CSI only
< Unchanged parts are omitted >
The bitwidth for RI/LI/CQI/CRI of codebookType=typeI-SinglePanel or reportQuantity set to 'cri-RI-CQI' or 1 CSI-RS port is provided in Tables 6.3.1.1.2-3.
 Table 6.3.1.1.2-3: RI, LI, CQI, and CRI of codebookType=typeI-SinglePanel, or reportQuantity set to 'cri-RI-CQI', or 1 CSI-RS port
	Field
	Bitwidth

	
	1 antenna port
	2 antenna ports
	4 antenna ports
	>4 antenna ports

	
	
	
	
	Rank1~4
	Rank5~8

	Rank Indicator when codebookType=typeI-SinglePanel
	0
	

	

	

	


	Rank Indicator when reportQuantity set to 'cri-RI-CQI'
	0
	1
	2
	3
	3

	Layer Indicator
	0
	

	

	

	


	Wide-band CQI for the first TB
	4
	4
	4
	4
	4

	Wideband CQI for the second TB
	0
	0
	0
	0
	4

	Subband differential CQI for the first TB
	2
	2
	2
	2
	2

	Subband differential CQI for the second TB
	0
	0
	0
	0
	2

	CRI
	

	

	

	

	




< Unchanged parts are omitted >
[bookmark: _Toc19798739][bookmark: _Toc26467210][bookmark: _Toc44510996][bookmark: _Toc51232897]6.3.2.1.2	CSI 
The bitwidth for PMI of codebookType=typeI-SinglePanel and codebookType=typeI-MultiPanel is specified in Clause 6.3.1.1.2.
The bitwidth for RI/LI/CQI/CRI of codebookType=typeI-SinglePanel and codebookType=typeI-MultiPanel is specified in Clause 6.3.1.1.2.
The bitwidth for PMI/RI/LI/CQI/CRI with 1 CSI-RS port is specified in Clause 6.3.1.1.2.
< Unchanged parts are omitted >
-------------------------------------------

Please provide company’s view in the table below: whether do you support to capture UE behavior of CSI reporting for 1 CSI-RS port on PUSCH, and, if supported, any suggestion/views on above draft CR (which release?) are welcome.
	Company
	Comment

	Apple
	For “1 CSI-RS port”
Table 6.3.1.1.2-3 already has a column with 1 antenna port, which was added after the RAN1 agreement in RAN1#93.
We do not have strong preference, but the content of the Table seems to be self-explanatory.

For TP to “6.3.2.1.2	CSI”
We are supportive.

The next question would be which release this CR starts with if TP can be agreed.

	QC
	Regarding Table 6.3.1.1.2-3, we have similar view as Apple, it seems not needed.
Regarding the TP for “6.3.2.1.2 CSI”, following last meeting’s discussion, it adds a new functionality to CSI on PUSCH, given current spec does not support this functionality. Although we don’t see the need to introduce 1 port CSI feedback on PUSCH (the whole thing triggered by RAN4 is about testing 1 port CSI feedback on PUCCH), we are OK to introduce this functionality by adopt the CR. 
Regarding Apple’s question: our view is that we should not introduce NBC change to Rel-15,16,17. So, our preference is adopting this CR for Rel-18, and add a “magic” sentence in cover page of the CR to accommodate earlier implementation such as “The Rel-18 CR does not prevent early implementation of the functionality introduced by this CR on a pre-Rel-18 UE/gNB”. 

	Samsung
	For the TP in Tables 6.3.1.1.2-3, we do not think it should be changed. The current spec is already well-defined. 

For the TP in 6.3.2.1.2. CSI, we still think it is difficult to see the motivation for it, as finding use cases for 1 port CSI-RS, except for the RAN4’s test case, is challenging. We believe there is no need to modify the spec for this. 

	MTK
	We support to capture more clearly the UE behavior of CSI reporting for 1 CSI-RS port on PUSCH and are fine with the draft CR, and believe the Huawei CR fully clarifies things. Note that in TS38.214 there is also relevant text about the payload of CSI on PUSCH.

	OPPO
	We are fine with the TP in 6.3.2.1.2 only. Regarding the release, we prefer it as a Rel-17 CR, considering this release has not been implemented yet.

	Huawei, HiSilicon
	As in the following agreement, 1-port CSI-RS is already supported no matter where it’s piggybacked.  Therefore, we support the proposed CR to clarify the behavior in the spec. Note that it’s not adding new functionality, the proposed CR is just to clarify something that companies have agreed to support.
	Agreement (RAN1#93)
Support CSI report based on 1-port CSI-RS, where the number of bits for RI/LI/PMI is 0. Make the corresponding updates in 38.212.




	Apple
	After further discussion and thought, the CR to Table 6.3.1.1.2-3 is also good. 
The reason is that we have the following agreement from the last RAN1 meeting, 
	Agreement
RAN1 confirms that according to the current specifications, if 1-port CSI-RS is configured as channel measurement resource, bitwidth of PMI is 0 for UCI on PUCCH. In such case, codebookConfig in the CSI-ReportConfig should NOT be configured.



When codebookConfig cannot be configured, there is no codebookType. Therefore, we start to see the value of CR to Table 6.3.1.1.2-3.

	ZTE
	We are okay for clarifying UE behavior of CSI report for 1-CSI-RS port on PUSCH, considering the already agreement above-mentioned. Then, for the CR, we can support the update in 6.3.2.1.2 is okay, and then, for update in 6.3.1.1.2, it should be better if having that as clarification, since always assuming that reportQuantity set to 'cri-RI-CQI' may not be appropriate in 1-Tx CSI.

	CATT
	We support to clarify the UE behavior according to agreement made in the previous meetings. We support the change to 6.3.1.1.2 and 6.3.2.1.2.

	Nokia, NSB
	1-CSI-RS port deployments are valid and used in leaky cable and other DAS antenna system deployments, this question is not just for RAN4 test case with CSI on PUCCH.
In our view a specification clarification to 6.3.2.1.2 would be useful. Assuming that a Rel-15 or Rel-16 CR is not agreeable, the Qualcomm proposal on magic sentence for early implementability on a Rel-17 (or even Rel-18) CR could be a way that can be agreed by the group

	Huawei, HiSilicon
	On Apple’s question on release, as long as the change is on clarification of previous agreement, it can be handled by Rel-17 alignment CR.  


	Ericsson
	Support capture the behavior of CSI report with 1 CSI-RS port on PUSCH and we are fine with the draft CR.

	Mod_v14
	Thank you so much for companies’ input. Super majority companies support to capture UE behavior of CSI reporting for 1 CSI-RS port on PUSCH, and then, the above CR seems okay based on above discussion. Based on companies input, it seems that an individual CR is preferred for clarifying the current situation, consequence if not approved, and providing ‘magic sentence’.

Regarding usage for CSI of 1-Tx port, @Samsung, please review Nokia’s input. 

@all, considering super majority companies’ support, please review the following moderator recommendation:
Moderator recommendation: The above CR (R1-2310872) is endorsed for Rel-17 in principle.
· Add a “magic” sentence in cover page of the CR to accommodate earlier implementation: “The Rel-18 CR does not prevent early implementation of the functionality introduced by this CR on a pre-Rel-18 UE/gNB”.

	Qualcomm
	@Moderator, there seems a typo in the proposal, Rel-17 should be Rel-18. From Qualcomm side, we don’t want to introduce NBC change to Rel-15/16/17 spec. So Rel-18 is the way to go for us.  

	Mod_v16
	@QC, to be honest, it is not a typo, and just a middle ground I tried to identify based on above discussion (however, there was an indeed typo in the sub-bullet) ^ ^. Anyway, per QC request, can we go with the following while correcting the ‘typo’.

Moderator recommendation: The above CR (R1-2310872) is endorsed for Rel-18 in principle.
· Add a “magic” sentence in cover page of the CR to accommodate earlier implementation: “The Rel-18 CR does not prevent early implementation of the functionality introduced by this CR on a pre-Rel-18 UE/gNB”.



3 References
[1] R1-2311804, Discussion on report quantity parameter setting for CQI reporting with 1Tx, Samsung
[2] R1-2310872, Correction on CSI reporting for 1 CSI-RS port, Huawei, HiSilicon
[3] R1-2310961, Draft CR on CQI reporting with 1Tx on PUSCH in TS 38.212, ZTE
[4] R1-2310614, Summary #2 on reply LS on report quantity parameter setting for CQI reporting with 1Tx, ZTE
[5] R1-2310649, Reply LS on report quantity parameter setting for CQI reporting with 1Tx, RAN1, ZTE
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