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1	Introduction
RAN WG1 received a LS from RAN WG2 with questions regarding the SL RB set index.  Specifically, RAN2 discussed how SL RB set(s) are indicated in the SL C-LBT failure MAC CE and understand 5 bits indication per SL carrier. Additionally, how the LBT failure indication for PSFCH should be provided by L1 in the case of multiple PSFCH occasions was discussed. It is RAN2 understanding that LBT failure indication can be provided from L1 once each transmission fails per PSFCH occasion in multiple PSFCH occasions.  The questions from RAN2 are the following:

	Question 1: How is the SL RB set index derived?  
Question 2: Is the derived SL RB set index (based on the answer to Question 1) unique within the SL-BWP?


2	Discussion
First, we would like to recall the following agreement from RAN1#109-e which highlights that RA16 NR-U is reused for SL-U as baseline (related text highlighted in yellow):
	Agreement
SL BWP, SL resource pool in R16/R17 NR SL and RB set in R16 NR-U are reused for SL-U as baseline
· Only one SL BWP is (pre-)configured within a carrier
· The SL BWP is (pre-)configured to include one or multiple SL resource pools
· At least support that one SL resource pool can be (pre-)configured to include integer number of RB sets
· FFS: whether/how to support one SL resource pool can include sub-set of PRBs of one RB set
· FFS: the applicable resource pool
· FFS: the impact on sub-channel size and number of sub-channels in a resource pool if sub-channel is supported
· PRBs within intra-cell guard band of two adjacent RB sets belong to a resource pool if the resource pool includes the two adjacent RB sets
· FFS details, e.g., how such PRBs are used, the applicable resource pool, etc.
· FFS: whether R16/R17 NR SL S-SSB slots and/or new S-SSB slots (if supported) are excluded from resource pool
· FFS: which slots belong to resource pool, e.g., how to set the value of bitmap, whether to consider SL-U/NR-U operating in the same carrier and whether TDD configuration are considered, etc.
· FFS: the impact of PSCCH/PSSCH mapping to frequency resources on resource pool configuration, on sub-channel definition if sub-channel is supported, etc.




[bookmark: _Toc146758187]RB set in R16 NR-U is reused for SL-U as baseline. 
The concept of RB set is described in Clause 7 of TS38.214. According to this, within the BWP indexed by , RB sets are numbered in increasing order from 0 to  where  is the number of RB sets contained in the BWP i and RB set 0 within the BWP i corresponds to RB set  in the carrier and RB set  within the BWP i corresponds to RB set  in the carrier. SL-U can adapt the similar procedure for the indexing RB sets within the (pre-)configured BWP within a carrier. Based on this numbering of SL RB sets, the index of SL RB set is unique within SL BWP. 

[bookmark: _Toc146758251]SL-U follows the indexing of SL RB sets according to clause 7 of TS38.214. Specifically, the RB sets are indexed in increasing order from 0 to  where  is the number of RB sets contained in the SL BWP. 
[bookmark: _Toc146758252]The SL RB set index is unique within the SL-BWP.
3	Conclusion
In the previous sections we made the following observations: 
Observation 1	RB set in R16 NR-U is reused for SL-U as baseline.

Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	SL-U follows the indexing of SL RB sets according to clause 7 of TS38.214. Specifically, the RB sets are indexed in increasing order from 0 to  where is the number of RB sets contained in the SL BWP.
Proposal 2	The SL RB set index is unique within the SL-BWP.




