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In RAN1#112bis-e, under the email discussion [112bis-e-R17-FR2_2-03], RAN1 considered the issue of CBGTI field presence in a multi-PUSCH scheduling DCI with BWP switching.  After a lengthy discussion, consensus was formed around a solution with no specification impact by adopting a scheduling restriction to circumvent such case. However, it was clear that no consensus could be reached on the interpretation of the TDRA field, i.e., whether the PUSCH indicated by the TDRA field in the UL grant implies PUSCH in the active BWP (Interpretation 1) or in the indicated BWP (Interpretation 2). The issue was further discussed in RAN1#114 and despite the majority support of Interpretation 2, no consensus was achieved.
As noted by some companies and the Moderator in the FL summary [1], not only are such interpretations related to that Rel-17 multi-PUSCH scheduling, but also they are related to multi-PDSCH scheduling, multi-PUSCH scheduling in Rel-16, as well as the respective DCI size and DCI field length determination procedures. Therefore, in this contribution, we provide some further insights and clarifications aiming at aligning the understanding in the group.

Discussion
In RAN1#112bis-e, for a UE that is configured with CBG transmission for a serving cell, RAN1 considered the issue of CBGTI field presence in a multi-PUSCH scheduling DCI with BWP switching indicated. The following three alternatives were thoroughly discussed [1]  

	· Alt 1 (No spec impact): If a UE is configured with CBG transmission for a serving cell, the UE expects (or gNB ensures) that CBGTI field in multi-PUSCH scheduling DCI is always present when BWP switching is indicated for the serving cell and the number of scheduled PUSCH indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.
· Note: Alt 1 has nothing to do with Interpretation 1 or 2.

· Alt 2 (Samsung’s proposal in R1-2303105): If a UE is configured with CBG transmission for a serving cell, the UE assumes all CBGs in the scheduled PUSCH are scheduled when BWP switching is indicated for the serving cell, CBGTI field in multi-PUSCH scheduling DCI is 0 bit, and the number of scheduled PUSCH indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.
· Note: Alt 2 is based on Interpretation 1 (i.e., PUSCH indicated by the Time domain resource assignment field in UL grant implies PUSCH in the active bandwidth part)

· Alt 3 (No spec impact): The UE determines whether a UL grant schedules single PUSCH or multiple PUSCHs based on TDRA field information for the indicated bandwidth part, when BWP switching is indicated by the UL grant.
· Note: Alt 3 is based on Interpretation 2 (i.e., PUSCH indicated by the Time domain resource assignment field in UL grant implies PUSCH in the indicated bandwidth part)





While Alt 2 assumes the CBGTI field would not be present in the multi-PUSCH scheduling DCI when the BWP switching is indicated though a single PUSCH is scheduled, it is based on the understanding that TDRA implies PUSCH in the active BWP where the scheduling DCI is received (Interpretation 1).  This assumption has implications as well on how the DCI size and the DCI fields therein are determined.
In contrast, Alt 3 assumes the CBGTI field presence would depend on, and should be aligned with, the UE’s determination of whether the TDRA field implies a single PUSCH or multiple PUSCHs scheduling in the indicated BWP (Interpretation 2).  That assumption also has different implications on how the DCI size and the DCI fields therein are determined.
After a lengthy discussion without consensus on which interpretation is the correct/intended one, consensus was rather formed around the solution of Alt 1 which adopts a scheduling restriction to circumvent the occurrence such case. The following conclusion was thus captured in the Chairman notes [2]  

	Conclusion
If a UE is configured with CBG transmission for a serving cell, the UE expects that CBGTI field in the DCI (that can schedule multiple PUSCHs in the active BWP) is always present, when BWP switching is indicated for the serving cell and the number of scheduled PUSCH indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.




In RAN1#114, several contributions further discussed the issue and the FL summary [3] listed a few examples to help the group confirm the correct interpretation. As such, two conclusions (Conclusion #1-1 and Conclusion #1-2) were formulated therein for the group to choose from. Despite the majority support of proposed Conclusion #1-2, no consensus was achieved given the understanding of at least one company that the procedures for determining DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH are not aligned with proposed Conclusion #1-2. 
As a result, the Chairman notes [4] captured the status of the online discussion by the following conclusion:
  
	Conclusion
For issues 1 and 2, the two possible interpretations below were discussed at RAN1#114, and the discussion can continue at a future meeting, including the potential specification impact:

Interpretation #1
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part.
· If BWP switching is indicated, UE is required to interpret TDRA field twice (i.e., one is based on TDRA field configuration for the active bandwidth part and the other is based on that for the indicated bandwidth part).
· FFS: Any specification impact

Interpretation #2
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part,
· If the active BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· Otherwise, if the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The above DCI field sizes follow the same value as single-PUSCH scheduling.
· FFS: Any specification impact




Thus, it remains unclear which interpretation is the correct/intended one when the DCI indicates BWP switching while there seems to be no unlikely to achieve consensus on either conclusion. 
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	Conclusion
To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, when the BWP switching field indicates a BWP other than the active BWP, and at least one of the active BWP and the indicated BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· the UE expects that the number of PDSCH(PUSCH) indicated by TDRA field is 1 and the DCI field sizes above thus follow the same values as for single-PUSCH(PDSCH) scheduling




We think that if our proposed conclusion is agreed, the issues identified would be circumvented without specification impact similar to the approach taken by the conclusion cited earlier from RAN112bis-e on CBGTI filed size determination during BWP switching.

Proposal 1: RAN1 to discuss the TDRA interpretations form RAN1#114bis when BWP switching is indicated in the scheduling DCI to align the understanding in the group. 
Proposal 2: Agree to the following proposed conclusion:
[bookmark: _GoBack]To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, when the BWP switching field indicates a BWP other than the active BWP, and at least one of the active BWP and the indicated BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· the UE expects that the number of PDSCH(PUSCH) indicated by TDRA field is 1 and the DCI field sizes above thus follow the same values as for single-PUSCH(PDSCH) scheduling

Conclusions
According to the above discussion, we have the following proposals:
Proposal 1: RAN1 to discuss the TDRA interpretations form RAN1#114bis when BWP switching is indicated in the scheduling DCI to align the understanding in the group. 
Proposal 2: Agree to the following proposed conclusion:
To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH, when the BWP switching field indicates a BWP other than the active BWP, and at least one of the active BWP and the indicated BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· the UE expects that the number of PDSCH(PUSCH) indicated by TDRA field is 1 and the DCI field sizes above thus follow the same values as for single-PUSCH(PDSCH) scheduling
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