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Introduction
In RAN2#121bis meeting, RAN2 discussed RACH-less procedure and agreed to support dynamically scheduled PUSCH based RACH-less and pre-allocated PUSCH based RACH-less. To further elaborate the design details, RAN2 sends an LS to RAN1 to ask RAN the following questions [1]:
	1. Regarding the pre-allocated grant for initial UL transmission, considering the similarity to Msg1 in RACH and the similarity to the initial UL transmission in CG-SDT, where PRACH/PUSCH resource is mapped to SSBs, whether the pre-allocated grant is provided with association to SSB(s)? If yes, whether a RSRP threshold is needed for SSB selection for initial UL transmission?
2. To monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission, whether beam selection is needed (e.g., performed by NW with selected beam(s) indicated, or performed by UE)?
3. Regarding the power control for initial UL transmission, whether it follows the rules specified for PUSCH scheduled by Random Access grant or by configured grant or others?



This contribution provides our views on the power control procedure for the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover.

Discussion 
In RAN1#114 meeting, RAN1 has discussed the power control issue in case of dynamically scheduled initial PUSCH for RACH-less handover, and the following agreements were achieved:
	[bookmark: _Hlk146555242]Agreement
For pathloss measurement in case of dynamic scheduled initial PUSCH for RACH-less handover, the UE calculates  using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.

Agreement
The following response to Question 3 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· For the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover, RAN1 thinks that it follows the principle for power control for Msg3 (or MsgA) PUSCH as described in clause 7.1.1 in TS 38.213 except for pathloss determination. For pathloss determination, the UE uses a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.
· RAN1 may continue further discussion on question 3.


According to the above agreement, the legacy power control procedure can be reused except for the pathloss determination. For the initial PUSCH scheduled by dynamic grant in RACH-less handover, RAN1 agreed that the UE estimates the downlink pathloss  using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission. The current spec captures this agreement as follows: 
	Section 7.1.1 in TS 37.213 V18.0.0
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, in controlResourceSetZero provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync


According to the description in the current spec, only controlResourceSetZero is mentioned for RACH-less handover. In our understanding, controlResourceSetZero is not used for scheduling PUSCH, and beam-sweeping procedure is needed for the UE to further determine the beam index. However, Regarding the SSB index that the UE uses to monitor the target cell PDCCH scheduling the initial PUSCH, RAN1 has agreed that only one beam is indicated by NW, and the beam-sweeping CORESET is not supported. Therefore, controlResourceSetZero should not be considered to schedule the initial PUSCH in RACH-less handover, and should be removed from the spec.
	Agreement
If single beam is indicated, UE will monitor the target cell PDCCH scheduling the first PUSCH based on the indicated beam. RAN1 will further discuss the case where multiple beams are indicated.

Agreement
The following response to Question 2 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· To monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission, RAN1 think that there is no case where multiple beams are indicated for RACH-less handover. In this case, UE doesn’t expect that multiple beams are indicated from NW.


In addition, commonControlResourceSet and the UE specific CORESET can be configured in the handover command, so it should be supplemented to the spec. Regarding the beam indication for PDCCH reception, it is still under RAN2’s discussion. In our understanding, the beam indication for monitoring PDCCH scheduling the initial PUSCH in RACH-less handover may be even independent with CORESET, which depends on RAN2’s conclusion. Considering the discussion on beam indication in RACH-less handover is still ongoing, we propose to firstly add a bracket as follows:

Proposal 1: Adopt the following TP for TS38.213. 
-------------------- start of TP for 38.213 --------------------
7.1.1 UE behaviour
<Unchanged parts are omitted>
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync of RRCReconfiguration [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, [in controlResourceSetZero commonControlResourceSet provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync, and CORESETs provided in ServingCellConfig of RRCReconfiguration].
<Unchanged parts are omitted>
-------------------- end of TP ---------------------------------

Conclusion
This contribution provides our views on the power control procedure for the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover. The following proposals are made.
Proposal 1: Adopt the following TP for TS38.213. 
-------------------- start of TP for 38.213 --------------------
7.1 UE procedure for receiving the physical downlink shared channel
<Unchanged parts are omitted>
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync of RRCReconfiguration [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, [in controlResourceSetZero commonControlResourceSet provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync, and CORESETs provided in ServingCellConfig of RRCReconfiguration].
<Unchanged parts are omitted>
-------------------- end of TP ---------------------------------
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