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1. [bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14]Introduction
[bookmark: OLE_LINK12]In this contribution, for the issue of DCI field interpretation for multi-PXSCH scheduling during BWP switching, two interpretations concluded during RAN1#114 meeting are discussed, along with down-selection.
2. Discussion
During RAN1#112bis-e meeting, an issue for multi-PUSCH scheduling with CBG-based PUSCH transmission during BWP switching was discussed extensively, referring to Issue#5 in [1]. During the discussion, regarding how to understand “the number of scheduled PUSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1” (or, “larger than 1”) of a DCI format 0_1 scheduling PUSCH transmission(s) when determining if the fields CBG transmission information (CBGTI) and UL-SCH indicator are present or not in the DCI format 0_1, two interpretations were proposed, i.e., Interpretation #1 and Interpretation #2.
During RAN1#114 meeting, the above two interpretations were discussed further, with target scenarios extended to multi-PXSCH scheduling, since multi-PDSCH scheduling has the same issue as that for multi-PUSCH scheduling. At the end of RAN1#114 meeting, common understanding was achieved among companies regarding these two interpretations, based on the following conclusion. It was intended to down-select between these two interpretations in a future meeting, due to limited time in RAN1#114 meeting.
Conclusion
For issues 1 and 2, the two possible interpretations below were discussed at RAN1#114, and the discussion can continue at a future meeting, including the potential specification impact:

Interpretation #1
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part.
· If BWP switching is indicated, UE is required to interpret TDRA field twice (i.e., one is based on TDRA field configuration for the active bandwidth part and the other is based on that for the indicated bandwidth part).
· FFS: Any specification impact

Interpretation #2
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part,
· If the active BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· Otherwise, if the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The above DCI field sizes follow the same value as single-PUSCH scheduling.
· FFS: Any specification impact


In the following section, we will provide our views on the above two interpretations.

In Rel-15 NR, it was agreed that all DCI bitfields in DCI formats 0_1 and 1_1 detected in USS, as well as DCI sizes of these DCI formats, are determined by current BWP, or the active BWP in the case of BWP switching. 
In Rel-16/17, if multi-PXSCH scheduling is configured in the active BWP, there will be always two hypothesises on the arrangement or list of DCI fields, i.e. one for the case of scheduling single PXSCH and the other for the case of scheduling more than one PXSCH. Based on the above principle of Rel-15 NR, for any hypothesis, size of each DCI field is determined based on corresponding configuration(s) for the active BWP. Besides, for each hypothesis a corresponding DCI size can be determined by the sum of all DCI filed sizes for this hypothesis. Then, the final DCI size is determined by the larger value between the two DCI sizes.  The focus is which hypothesis should be selected, or how to select from the two hypothesises. 
Based on our understanding, the scheduled PXSCH(s) naturally implies PXSCH(s) in the indicated BWP, since the scheduled PUSCH(s) (or PDSCH(s)) will be transmitted (or received) actually in the indicated BWP during BWP switching. Therefore, the hypothesis should be selected based on the number of scheduled PXSCHs in the indicated BWP, i.e. the “if” part in Interpretation #2.
On the contrary, if single-PXSCH scheduling is configured in the active BWP (or if multi-PXSCH scheduling is NOT configured in the active BWP), there is only one hypothesis on the arrangement or list of DCI fields, while size of each DCI field is determined based on corresponding configuration(s) for the active BWP as well. During BWP switching, the single hypothesis in the active BWP is always adopted to interpret a DCI format 0_1 (or DCI format 1_1) scheduling PUSCH transmission(s) (or PDSCH reception(s)), irrespective of whether one or multiple PUSCH transmissions (or PDSCH receptions) are scheduled by the DCI format 0_1 (or DCI format 1_1). In other words, DCI field sizes of NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for a DCI format 0_1 scheduling one or multiple PUSCH transmissions follow the same values as those for single-PUSCH scheduling, and DCI field sizes of NDI/RV for a DCI format 1_1 scheduling one or multiple PDSCH receptions follow the same values as those for single-PDSCH scheduling, i.e. the “else” part in Interpretation #2.
Based on the above analysis, Interpretation #2 should be adopted.
Proposal 1: For the issue of DCI field interpretation for multi-PXSCH scheduling during BWP switching, adopt Interpretation #2 in the conclusion achieved during RAN1#114 meeting.
Regarding potential specification impact for Interpretation #2, taking NDI and RV fields in a DCI format 1_1 as examples (as those two fields are involved in both PDSCH scheduling and PUSCH scheduling), in TS38.212 [3] the following description is present to determine the field sizes of NDI and RV fields for transport block 1 in the DCI format 1_1.
For transport block 1: 
[bookmark: _GoBack]-	Modulation and coding scheme – 5 bits as defined in Clause 5.1.3.1 of [6, TS 38.214]
-	New data indicator – 1 bit if the number of scheduled PDSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1; otherwise 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 bits determined based on the maximum number of schedulable PDSCH among all entries in the higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, where each bit corresponds to one scheduled PDSCH as defined in clause 5.1.3 in [6, TS 38.214].
-	Redundancy version – number of bits determined by the following:
-	2 bits as defined in Table 7.3.1.1.1-2 if the number of scheduled PDSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1;
-	otherwise 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 bits determined by the maximum number of schedulable PDSCHs among all entries in the higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, where each bit corresponds to one scheduled PDSCH as defined in clause 5.1.3 in [6, TS 38.214] and redundancy version is determined according to Table 7.3.1.1.2-34.


Based on our understanding, the “else” part in Interpretation #2 is not fully included in the above description, i.e., if multi-PDSCH scheduling is NOT configured in the active BWP, DCI field sizes of NDI/RV for a DCI format 1_1 scheduling PDSCH reception(s) follow the same values as those for single-PDSCH scheduling, even if the DCI format 1_1 schedules multiple PDSCH receptions.
To resolve the above issue of incomplete inclusion, the following revision can be considered.
For transport block 1: 
-	Modulation and coding scheme – 5 bits as defined in Clause 5.1.3.1 of [6, TS 38.214]
-	New data indicator – 1 bit if the number of scheduled PDSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1 and the UE is provided higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, or if the UE is not provided pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH; otherwise 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 bits determined based on the maximum number of schedulable PDSCH among all entries in the higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, where each bit corresponds to one scheduled PDSCH as defined in clause 5.1.3 in [6, TS 38.214].
-	Redundancy version – number of bits determined by the following:
-	2 bits as defined in Table 7.3.1.1.1-2 if the number of scheduled PDSCH indicated by the Time domain resource assignment field is 1 and the UE is provided higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, or if the UE is not provided pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH;
-	otherwise 2, 3, 4, 5, 6, 7 or 8 bits determined by the maximum number of schedulable PDSCHs among all entries in the higher layer parameter pdsch-TimeDomainResourceAllocationListForMultiPDSCH, where each bit corresponds to one scheduled PDSCH as defined in clause 5.1.3 in [6, TS 38.214] and redundancy version is determined according to Table 7.3.1.1.2-34.


Based on Interpretation #2, a draft CR is provided in [2], trying to resolve the above issue for both PUSCH scheduling and PDSCH scheduling related to multi-PXSCH scheduling, i.e., for both DCI format 0_1 and DCI format 1_1.
Proposal 2: Discuss and endorse the draft CR in [2] to resolve the issue of incomplete inclusion, based on Interpretation #2.
3. Conclusion
In this contribution, for the issue of DCI field interpretation for multi-PXSCH scheduling during BWP switching, two interpretations concluded during RAN1#114 meeting are discussed, and the following proposals are made.
Proposal 1: For the issue of DCI field interpretation for multi-PXSCH scheduling during BWP switching, adopt Interpretation #2 in the conclusion achieved during RAN1#114 meeting.
Proposal 2: Discuss and endorse the draft CR in [2] to resolve the issue of incomplete inclusion, based on Interpretation #2.
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