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[bookmark: _Ref465963108]Introduction
In this contribution, we discuss and clarify the interpretation of number of CDM groups without data in Rel-15 specification. 
[bookmark: _Ref525738522][bookmark: _Ref471731770][bookmark: _Ref462669569]Interpretation of number of CDM groups without data
[bookmark: _Ref102041626]To support MU with Rel-15 DMRS, from technical perspective, it is well known that gNB should aligning the number of CDM groups without data among co-scheduled multiple UEs.  Regarding this alignment, one can notice that in Rel-15, there is already a paragraph in TS38.214 to describe it. However, the highlighted text (in yellow) is not clear. There could be two interpretations. 
· [bookmark: _Hlk142334586]Interpretation 1: the “CDM groups without data” are not used for data transmission only for this target UE. While co-scheduled UEs may still use them for data transmission. 
· Interpretation 2: the “CDM groups without data” are not used for data transmission for all co-scheduled users.When receiving PDSCH scheduled by DCI format 1_1, the UE shall assume that the CDM groups indicated in the configured index from Tables 7.3.1.2.2-1, 7.3.1.2.2-2, 7.3.1.2.2-3, 7.3.1.2.2-4 of [5, TS. 38.212] contain potential co-scheduled downlink DM-RS and are not used for data transmission, where "1", "2" and "3" for the number of DM-RS CDM group(s) in Tables 7.3.1.2.2-1, 7.3.1.2.2-2, 7.3.1.2.2-3, 7.3.1.2.2-4 of [5, TS. 38.212] correspond to CDM group 0, {0,1}, {0,1,2}, respectively.


If interpretation 1 is assumed, then depends on co-scheduled MU using them for data or not, there could be 3dB or 4.77dB difference on interfering MU’s DMRS to data power ratio, which is unknown to target UE. Target UE will need to do blind detection to figure that out. If interpretation 2 is assume, there is no ambiguity. Given the specification is written from UE perspective, it is not appropriate to mandate NW’s behavior. What a target UE cares is that whether it can assume the co-scheduled UE has the same DMRS to data power ratio as the target UE itself. In our view, the intention of the above text in specification is to guarantee the target UE can assume that.  
With the above analysis, we have the following proposal. 
Proposal 1: Clarifying the following in Chair’s notes for Rel-15 DMRS:
· A target UE expects that all co-scheduled users have the same DMRS to data power ratio as the target UE. 
[bookmark: _Ref463027406][bookmark: _Ref465963195][bookmark: _Ref466040522][bookmark: _Ref378529477][bookmark: _Toc424303267][bookmark: _Toc425248865][bookmark: _Toc425344835][bookmark: _Toc425350726][bookmark: _Toc425501584][bookmark: _Toc425504168][bookmark: _Ref525738606][bookmark: _Ref7626308][bookmark: _Ref21100018]Conclusions
We have the following proposal to clarify number of CDM groups without data for Rel-15 DMRS. 
Proposal 1: Clarifying the following in Chair’s notes for Rel-15 DMRS:
· A target UE expects that all co-scheduled users have the same DMRS to data power ratio as the target UE. 
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