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1	Overall description
RAN1 thanks RAN4 for the LS to inform RAN1 the following RAN4 agreements about UL Tx switching.
	RAN4 has also discussed the fallback of Rel-18 Tx switching to Rel-16/17 Tx switching, and reached the following agreement and understanding:
· The indication of supported switching band combinations of the UE capability can also imply the capabilities of the fallbacks in accordance with the current 38.331 fallback framework.
· Rel-18 Tx switching capability will include all sufficient capabilities for two-band switching. In addition, UE may also declare two-band Tx switching capabilities with Rel-16 and/or Rel-17 capabilities. If UE is configured for two-band Tx switching only and UE declares those Rel-16/17 capabilities, then Rel-16/17 capabilities apply for this two band Tx switching. 


In addition, RAN4 raises the following question to consult RAN1’s opinion:
Question:
In sub-clause 6.1.6 of TS 38.214, it is specified that:
If an uplink switching is triggered for an uplink transmission starting at T0, after T0-Toffset, the UE is not expected to cancel the uplink switching, or to trigger any other new uplink switching occurring before T0 for any other uplink transmission that is scheduled after T0-Toffset, where Toffset is the UE processing procedure time defined for the uplink transmission triggering the switch given in clause 5.3, clause 5.4, clause 6.2.1, clause 6.4 and in clause 9 of [6, TS 38.213].
On the definition and understanding of T0:
· When gNB provides sufficient time between the end of the UL transmission on the switch-from carrier and the start of the UL transmission on the switch-to carrier, in RAN4 understanding, the T0 is the starting time for an uplink transmission on the switched-to carrier from network scheduling perspective and the starting time of actual uplink transmission from UE perspective. 
· When gNB does not provide sufficient time between the end of the UL transmission on the switch-from carrier and the start of the UL transmission on the switch-to carrier, and the switching period is located at the switch-to carrier according to the RRC signalling uplinkTxSwitchingPeriodLocation, UE may omit uplink transmission on certain symbol(s) on the switch-to carrier. In this case, is T0 the starting time of uplink transmission from network scheduling perspective, or the starting time of actual uplink transmission from UE perspective?
RAN1 thanks RAN4’s question and has the following answer:
Answer:
RAN1 thinks the T0 is the starting time for an uplink transmission on the switched-to carrier from network scheduling perspective. Therefore, sufficient UE preparation time for UL transmission can be guaranteed from gNB perspective. It may or may not be same as the starting time of actual uplink transmission from UE perspective, which depends on the following two aspects:
1) The GAP between last OFDM symbol of UL transmission on switched-from carrier and the first OFDM symbol of UL transmission on switched-to carrier.
2) [bookmark: _GoBack]Located carrier of switching period according to RRC signalling uplinkTxSwitchingPeriodLocation.

2	Actions
To RAN4 group 
ACTION: 	RAN1 respectfully asks RAN4 to take the above information into account. 

3	Dates of next TSG RAN WG 1 meetings
TSG-WG1 Meeting #114	21st August – 25th August 2023			Toulouse , FR
TSG-WG1 Meeting #114-bis	9th October– 13th October 2023			Xiamen , CN

