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Introduction
This document summarizes the discussions during RAN1#112b on the following CR.
R1-2302528	Correction to CWS adjustment for channels without explicit HARQ feedback	OPPO
This discussion is to be moderated by OPPO as assigned by Chairman
[112bis-e-AI7.1-02] NR Rel-15/16 maintenance on CWS adjustment for channels without explicit HARQ by April 21 – (OPPO)

Discussion
In RAN1#99 meeting, RAN1 made an agreement on the CWS adjustment as follows:
	Agreement:
Channels without explicit feedback use the CWS last updated by channels with explicit feedback and using the same CAPC if such channels exist; otherwise they use the minimum CWS corresponding to the CAPC.



The interpretation on this agreement may change the way of CWS adjustment. In what follows, we list two different interpretations on the agreeement, i.e., 
Interpretation 1: the highlighed phrase ‘using the same CAPC’ is to illustrate the CWS, meaning that the CWS should be associated with the same CAPC.
Interpretation 2: the highlighted phrase ‘using the same CAPC’ is to illustrate the channels, meaning that the channels must be using the same CAPC. 

Here is an example to differentiate these two interpretations, if there is a first channel (channel1) that used CAPC=2 to perform type 1 channel access procedure and the channel 1 has explicit HARQ-ACK feedback and the CWS has been updated for all the CAPC values by the HARQ-ACK feedback of the channel 1. Later, we have a second channel (channel 2) who does not have explicit HARQ-ACK feedback and its CAPC=1, to select the CWS, whether it uses the updated CWS or the min CWS?
With interpretation 1, it should use the updated CWS; while with interpretation 2, it should use the min CWS. The current specification is implementation with interpretation 2. The proposed CR is following the interpretation 1. 
	4.1.4.2	Contention window adjustment procedures for DL transmissions by gNB
<Unchanged parts are omitted>
If a gNB transmits transmissions using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class  on a channel and the transmissions are not associated with explicit HARQ-ACK feedbacks by the corresponding UE(s), the gNB adjusts  before step 1 in the procedures described in clause 4.1.1, using the latest  associated with the channel access priority class  used for updated by any DL transmissions on the channel associated with explicit HARQ-ACK feedbacks using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class . If the corresponding channel access priority class   has not been used for any DL transmissions on the channel,  is used.
<Unchanged parts are omitted>




First round discussion 
It is important to align the understanding of the companies. Companies may provide their views on the following question
Q: which interpretation is inline with your understanding from the agreement: interpretation 1 or interpretation 2 or others?
	Company name
	Company view

	vivo
	We slightly prefer interpretation 1 that is more straightforward and reasonable. If following interpretation 2, there may need to maintain two CW value for the same CAPC for different transmissions. If majority support interpretation 2, we are fine as well.
Besides, if following interpretation 1, the last sentence should be deleted since there is CW value maintained for the CAPC even if there is no channels use it.

	LG Electronics
	Our understanding of the above agreement is interpretation 1, and TP seems unnecessary.

	CATT
	Our understanding is interpretation 1. And the description in current spec seems to align with interpretation 1, TP is not necessary. 

	ZTE, Sanechips
	We think interpretation 1 is more aligned with current spec. And no need to change spec.

	Nokia, NSB
	We also thing Interpretation 1 is correct and see no need for a CR.

	vivo
	We are fine with Interpretation 1 as other company support. Could someone explain how to understand the last sentence based on Interpretation 1?
If the corresponding channel access priority class   has not been used for any DL transmissions on the channel,  is used.

	Samsung
	Our understanding is Interpretation 1. Only CWS can be associated with CAPC, and the channel may not be associated with the CAPC. In this sense, there is no need for correction. 

	Ericsson 
	We also think Interpretation 1 is correct and spec reflects that.
On vivo’s question, note that index p is  used for CWp. So, the text “associated with the channel access priority class  is redundant.
It is not clear to use the source of confusion, but basically CWS adjustment somehow reflects the status of the unlicensed channel that the transmissions are supposed to happen on that. In case of congestion, failure of transmission, we increase the window size. 
On the sentence mentioned by vivo, consider that before best effort traffic was sent before. Now, we want to send for first time Voice. Then we start with min CWS for CAPC corresponding to Voice.  

	Huawei, HiSilicon
	We also think that interpretation 1 is correct. There is no need for a CR due to the following:
· The 1st insertion “associated with the channel access priority class ” does not add further information since p has been defined already earlier in the clause
· The 2nd change “used for updated by any DL transmissions on the channel associated with explicit HARQ-ACK feedbacks using Type 1 channel access procedures” is also unnecessary since “used by an DL transmissions” is equivalent in result to “updated by any DL transmissions on the channel associated with explicit HARQ-ACK feedbacks” since only those type of DL transmissions can impact CWp.
@vivo, I think the 2nd bullet above may answer your question   

	vivo
	Thanks for the clarification from Ericsson and HW. We are still confusing about the current wording. Followings are some understanding and question from our side:
1. According to the CW adjustment procedure in the spec, whenever a CWp is adjusted, the adjustment applies to all LBT priority classes. That is to say, even if there is no DL transmission associated to a certain priority class, the corresponding CWp will also be adjusted.
@Ericsson: In your example, if CW is adjusted by best effort traffic, CW for Voice is also adjusted. When we want to send for first time Voice, the adjusted CW for Voice will be used based on Interpretation 1. However, according to the last sentence, it seems CWmin will be used for Voice as you mentioned. That’s the confusing part from us.
2. @HW: Do you mean “used for” is equivalent to “updated by”. If this is common understanding, it is better to change it since current wording is quite confusing.

	Moderator
	@ Ericsson: if we follow the interpretation 1, in your example, the Voice should use the updated CWS. But in your comment, you said minCWS is used, which is the intrepretation 2. We think that confusion is still there among companies. In the RAN1 agreement, to our understanding, it only says as long as the CWS is updated by channels with explicit feedback, the updated CWS should be used for channels without explicit feedback, and select a CWS corresponding to the same CAPC. This is what is called interpretation 1. 
But obviously, the current specification does not follow the interpretation 1, i.e. even the CWS has been updated by a channel with explicit feedback, the updated CWS may not be used by a channel without explicit feedback as mentioned by Ericsson’s comment. 
Agreement:
Channels without explicit feedback use the CWS last updated by channels with explicit feedback and using the same CAPC if such channels exist; otherwise they use the minimum CWS corresponding to the CAPC.

Moderator has similar understanding as vivo, and the understanding is different from Ericsson. It is important to align the understanding among companies, regardless of the CR being adopted or not. 

@all, could companies please comment on this example, for you whether the minCWS is used or updated CWS is used. 

	CATT
	Thanks for FL’s clarification.  According to current spec, we think the minCWS should be used in above example. Thus, our understanding is Interpretation 2 that using the latest CWP of any DL transmission associated with same CAPC. 

	Samsung
	For FL’s example, our understanding is minCWS should be used. We believe current specification is clear regarding this example (no matter whether there is misunderstanding of the agreement).

	Moderator
	@Samsung: could you explain what you meant by ‘no matter whether there is misunderstanding of the agreement’? are you saying that the current specification does not implement what the agreement says?

	Huawei, HiSilicon
	Our understanding is that current spec matches Interpretation 1 not Interpretation 2
As we mentioned earlier, “using” a CWp for DL transmissions already implies “updating” the CWp by those subset of transmissions with explicit feedback. 
However, if need be, we are fine with the change “used for updated by any DL transmissions” but this would entail the change “If the corresponding channel access priority class   has not been used for updated by any DL transmissions on the channel,  is used.” in the last sentence as well.

	Ericsson
	@Moderator: Thanks for the follow-up. I realized that I was not accurate in my comments. I checked more the spec and also refreshed my memory.
One important aspect is that “no matter which CAPC” we use for accessing channel for a transmission (best effort, VoIP, …), we have 4 access engines (as our ETSI BRAN friends used to call). All these engines, reset or increased together no matter which one is used (For example, Step 1 and Step 4).
I found some old notes with the following explanations:
The default value of the contention window, CW, is CWmin. Before initiating a COT, the CW for every priority class should be updated. If the transmission corresponding to the latest COT are successful, the node will reset the CW to the minimum value. Otherwise, the node doubles the existing contention window size (2×CW+1) for each occurrence of transmission problems until the maximum value CWmax is reached. In case the feedback for the latest COT is not yet available, the node can initiate a new COT without necessarily updating the CW, if the new COT starts within a certain small time interval from the start of the latest COT.
Now, related to your earlier question above, on the text below: 
Agreement:
Channels without explicit feedback use the CWS last updated by channels with explicit feedback and using the same CAPC if such channels exist; otherwise they use the minimum CWS corresponding to the CAPC.
Or the text in spec that you referred, is that if you want to send a transmission, and before that there was no explicit HARQ (because if there was, based on that we knew whether to increase or rest the CWS of the access engines), using the latest available CWS for that access engine (if it was used before). If it wasn’t used at all, rest the CWS.
So basically, these 4 access engine rest or increase together (but they should be used as well).
· At time t1: If access engine 1 is used for first time to access the channel, it uses CWmin,1.
· At time t2>t1: If access engine 2 is used for first time to access the channel, it uses CWmin,2.
· At time t3>t2: If access engine 2 is used:
· If because of explicit HARQ-ACK feedback, we need to increase CW, it is increased for both engine 1 and engine 2. Otherwise, both are reset. are rest.
Also, there is the case of maintaining the CW (no increase, no reset), which should be clear.
I hope this clarifies. Again, I am referring to my understanding from few years ago. Please let me know if I misunderstood.

	Moderator
	@Ericsson @Huawei, thank you very much for your inputs. 

Based on Ericsson’s explanation, it confirms that interpretation 1 should be the correct understanding. Moreover, I think that Huawei’s suggested changes indeed can remove the confusion. In order to remove the potential mis-interpretation, I would suggest the following two options for the way forward:

Option 1: adopt a CR with Huawei’s proposal
--------------------------------------------------------
4.1.4.2	Contention window adjustment procedures for DL transmissions by gNB
<Unchanged parts are omitted>
If a gNB transmits transmissions using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class  on a channel and the transmissions are not associated with explicit HARQ-ACK feedbacks by the corresponding UE(s), the gNB adjusts  before step 1 in the procedures described in clause 4.1.1, using the latest  used for updated by any DL transmissions on the channel using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class . If the corresponding channel access priority class   has not been used for updated by  any DL transmissions on the channel,  is used.
<Unchanged parts are omitted>
----------------------------------------------
Option 2: do not change the spec but make a conclusion
Potential conclusion:
For the following spec text, RAN1’s understanding on ‘used for any DL transmissions on the channel’ is equivalent to ‘updated by any DL transmissions on the channel’
--------------------------------------------------------
4.1.4.2	Contention window adjustment procedures for DL transmissions by gNB
<Unchanged parts are omitted>
If a gNB transmits transmissions using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class  on a channel and the transmissions are not associated with explicit HARQ-ACK feedbacks by the corresponding UE(s), the gNB adjusts  before step 1 in the procedures described in clause 4.1.1, using the latest  used for any DL transmissions on the channel using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class . If the corresponding channel access priority class   has not been used for any DL transmissions on the channel,  is used.
<Unchanged parts are omitted>
----------------------------------------------

@all: please indicate if the option 1 or the option 2 is acceptable to you. 

	Samsung
	For the moderator’s question, we mean it’s quite normal that wording in RAN1 agreements may not be perfect and could cause some misunderstanding (as in this case), but as long as the specification language is clear, there is no need to spend time on debating whether the wording in the RAN1 agreements. For this case, we didn’t see the specification is inconsistent with RAN1 agreement, but with more clear wording which resolves the potential misunderstanding of the RAN1 agreement. 
Regarding the updated proposal (i.e., option 1 and option 2), we indeed didn’t see any essential difference between “used for” and “updated by”, and there is no chance to implement inconsistently with current wording in the specification. In this sense, we cannot accept option 1 as Cat-F CR. We also believe a conclusion is improper since typically conclusion is used for resolving the confusion in implementation which was covered in the spec, however, for this case, there seems no chance for implementing in an alternative way. The best we can accept is including this change in an alignment CR (if not possible in this meeting, can be in a future meeting), and even without the alignment CR, we didn’t find an essential issue that the spec broke. 

	ZTE
	We have similar view with Samsung. We understand that even if there is no CR or any conclusion, reader that wants to study CW adjustment can refer to this discussion and summary to help them to understand current spec text.

	LG Electronics
	We also have a similar view with Samsung, and it seems that there is no need for CR to modify the current wording.

	Moderator
	@Samsung, ZTE, LG: thank you for the responses. 

For the wording change suggested by Huawei, according to Samsung’s feedback, it does not make any difference between ‘used for’ and ‘updated by’. Thus, the moderator understands that Samsung agrees with the spirit of the conclusion but, as it is not an essential change, we don’t need any CR or conclusion to capture it. Further ZTE and LG agree with Samsung’s view. 
Moderator thinks that, it is okay not to draw any conclusion nor CR. With the explanation in this summary, the understanding among companies can be aligned. 

	CATT 
	Thanks for the Ericsson’s explanations. As below spec text, it might be make a misunderstanding for companies that the CWP used for DL transmission without explicit HARQ-ACK is selected based on the latest CWP used for DL transmissions which is associated with the same CAPC. 
‘using the latest  used for any DL transmissions on the channel using Type 1 channel access procedures associated with the channel access priority class .’
To avoid any misunderstanding and make the above discussion meaningfully, it’s better to draw a conclusion on the CWS adjustment for channels without explicit HARQ-ACK to clarify the current spec text. 


	Moderator
	@CATT, thank you for the input. As you may see, majority companies think that the conclusion is not needed as the discussion is captured in this summary. It would be enough for people to understand what the aligned interpretation is.
Moderator also agrees that a formal conclusion can be avoided, given the current situation. 


	Huawei, HiSilicon
	We are also fine with Moderator’s suggestion. 





Conclusions

 No CR nor formal conclusion is needed, companies can align the understanding based on the discussion captured in this summary. 
