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1. [bookmark: _Ref521334010]Introduction
This document summarizes the discussions during RAN1#112bis-e on the following CRs.
[112bis-e-AI7.1-04] NR Rel-15/16 maintenance on DAPS handover by April 21 – Yanping (CATT)
R1-2302648	Correction on impact of DAPS handover in Rel-16	CATT
R1-2302649	Correction on impact of DAPS handover in Rel-17	CATT
2. Discussion
2.1. 1st round discussion
DAPS handover defined in Clause 15 can lead to channel cancellation and would have impact on RACH procedure, UCI transmission. CRs in R1-2302648 and in R1-2302649 add the missing clause 15 as a reference clause for the corresponding descriptions for Rel-16 and Rel-17 respectively.
Given that the same issue was raised in the last RAN1 meeting, companies are invited to directly provide you views on the two CRs.
Question 1: Do you agree with the CR in R1-2302648 for Rel-16? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	Vivo, CATT

	Not agree
	Ericsson



	Company
	Comments

	Ericsson
	The changes in clause 9 are OK
The changes in 8.1A, 9.2.3 and 9.2.4 are not needed. The referenced clause (clause 15) provides all the required information. 
For the proposed change in 7.4, isn’t it so that the UE notifies higher layers as soon as it does not transmit PRACH in a transmission occasion? Then it would be sufficient to write
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<Unchanged parts are omitted>
If due to power allocation to PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmissions as described in clause 7.5, or due to power allocation in EN-DC or NE-DC or NR-DC operation, or due to slot format determination as described in clause 11.1, or due to the PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmission occasions are in the same slot or the gap between a PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is small as described in clause 8.1, the UE does not transmit a PRACH in a transmission occasion, Layer 1 notifies higher layers to suspend the corresponding power ramping counter. If due to power allocation to PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmissions as described in clause 7.5, or due to power allocation in EN-DC or NE-DC or NR-DC operation, the UE transmits a PRACH with reduced power in a transmission occasion, Layer 1 may notify higher layers to suspend the corresponding power ramping counter.

	Qualcomm
	The CR is fine. Furthermore, it should be part of alignment CR for TS 38.213.
We don’t think the change suggested by Ericsson is needed.

	MTK
	We need some clarification before agreeing to the CR.
To our understanding, the steps to handle UL overlapping in DAPS handover should be:
1. Resolve channel overlap independently on target and on source cells
1. Cancel source transmission if it overlaps with target.
It seems to require extra NW/UE efforts to handle overlap between target and source channels before the multiplexing within the source and target cells have been done:
1. From network point of view, it requires a joint scheduling between source and target cells, so that source cell is able to understand which channel the UE is sending based on the channels that target cell scheduled. 
1. From UE point of view, source and target cells are not necessary synchronised, and so at the time to configure target cells not all information about channels on source cells might be present. 
· Also, from implementation point of view , UE may want to keep independent structures for source and target cells, and run multiplexing for source and target cells independently (in parallel). 
We want to first check whether NW/UE vendors are aware of the extra efforts mentioned above; if it is common understanding, we are open to further discuss, but a new UE capability may be required as new multiplexing behavior seems to be introduced.

	Samsung
	The CR is acceptable to us if no extra efforts are needed on top of adding clauses. If it is agreeable, we think that it is a kind of alignment CR. However, since there is no plan to do alignment CR for Rel-15/16, at least we think that Rel-17 is considered as alignment CR. 

	ZTE
	The CR seems fine. We agree with other companies that it should be part of alignment CR.
For the updates from Ericsson, it seems to mean if the UE does not intend to transmit PRACH, L1 may notify the higher layers to suspend the corresponding power ramping counter, which may not be correct.

	Huawei, HiSilicon
	Regarding the comment from MTK, in principle we agree the following processing for UL overlapping in DAPS handover towards accepting draft CR if agreed:
1. Resolve channel overlap independently on target and on source cells
2. Cancel source transmission if it overlaps with target.
However, not sure whether the additional efforts from NW/UE as MTK mentioned are from URLLC operation perspective or from DAPS operation perspective? At least from DAPS operation perspective, we don’t see the need for such additional efforts. Plus, for the second point from the comment that source and target cells are not necessary synchronized, RAN4 defined the sync requirement for operating DAPS in Rel-16. Not sure whether companies are on the same page. 




Question 2: Do you agree with the CR in R1-2302649 for Rel-17? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	Vivo, CATT

	Not agree
	Ericsson



	Company
	Comments

	Ericsson
	The changes in clause 9 are OK
The changes in 8.1A, 9.2.3 and 9.2.4 are not needed. The referenced clause (clause 15) provides all the required information.
For the proposed change in 7.4, isn’t it so that the UE notifies higher layers as soon as it does not transmit PRACH in a transmission occasion? Then it would be sufficient to write

7.4	Physical random access channel
<Unchanged parts are omitted>
If due to power allocation to PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmissions as described in clause 7.5, or due to power allocation in EN-DC or NE-DC or NR-DC operation, or due to slot format determination as described in clause 11.1, or due to the PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmission occasions are in the same slot or the gap between a PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is small as described in clause 8.1, the UE does not transmit a PRACH in a transmission occasion, Layer 1 notifies higher layers to suspend the corresponding power ramping counter. If due to power allocation to PUSCH/PUCCH/PRACH/SRS transmissions as described in clause 7.5, or due to power allocation in EN-DC or NE-DC or NR-DC operation, the UE transmits a PRACH with reduced power in a transmission occasion, Layer 1 may notify higher layers to suspend the corresponding power ramping counter.

	Qualcomm
	The CR is fine. Furthermore, it should be part of alignment CR for TS 38.213.
We don’t think the change suggested by Ericsson is needed.

	MTK
	Same reply as to Rel-16.

	ZTE
	The CR seems fine. We agree with other companies that it should be part of alignment CR.
For the updates from Ericsson, it seems to mean if the UE does not intend to transmit PRACH, L1 may notify the higher layers to suspend the corresponding power ramping counter, which may not be correct.



2.2. 2nd round discussion
Based on the feedback in 1st round discussions, 5 companies [vivo, Qualcomm, Samsung, ZTE, CATT] agree with the CR. Ericsson is fine with the changes in Clause 9 and proposed changes to clause 7.4 but Qualcomm and ZTE do not agree with the proposed change. Samsung proposed to consider Rel-17 as alignment CR. But given that Rel-17 CR would be a shadow CR (i.e. Cat-A) if agreed, it seems not necessary to treat it differently.
MediaTek would like to clarify the steps to handle UL overlapping in DAPS handover:
1. Resolve channel overlap independently on target and on source cells
2. Cancel source transmission if it overlaps with target.
Huawei agrees with the processing and moderator shares the same view. 
MediaTek pointed out that it seems to require extra NW/UE efforts to handle overlap between target and source channels before the multiplexing within the source and target cells. Moderator would like to clarify that the proposed CRs are inline with the processing order of handling overlap between target and source channels after the multiplexing.

With all the discussions and clarification, can we endorse the CR in R1-2302648 for Rel-16 and CR in R1-2302649 for Rel-17? Please comment if you do not agree and please elaborate your reasons. 
	Company
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	It would be better to understand more from MTK comment although to my understanding I don’t see additional efforts so far as mentioned by MTK. 
BTW, both CRs are NOT in the latest CR form.

	MTK
	Thanks for the clarification from moderator and Huawei. If it is common understanding that the proposed CRs are inline with the processing order of handling overlap between target and source channels after the multiplexing, then we are fine to take the CRs, under one condition that moderator captures the following note (with potential wording refinement) in the conclusion section of the final moderator summary (with a tdoc number):
· Note: The endorsed CRs do not change the processing order of handling overlap between target and source channels after the multiplexing.
so there would be a document we can refer to and avoid future confusion.

	Spreadtrum
	We agree with other companies that it can be part of alignment CR.
In addition, according to MTK’s comments, we share a same view as other companies that collision due to DAPS is done after the multiplexing/cancellation on target and source cells. We are fine to add the Note.  

	Samsung
	We still think that this issue is a kind of alignment CR. Since Rel-16 will not accept alignment CR from this meeting, we prefer to consider this for only Rel-17 alignment CR. 

	Ericsson
	We do not think the changes in 8.1A, 9.2.3 and 9.2.4 are needed – not even as an alignment CR. I would have assumed that there would be a proposal to agree on a version with only the changes in the remaining section, but given the feedback from the chair on criticality, even that is questionable.
For the comment from MTK: the procedure is that the overlap is resolved independently for source and target. But if the UE already knows that the transmission to source will be dropped, there is no point the UE resolves the overlap for the source.
@ZTE: you captured the essence of our proposal. I would assume that as soon as a PRACH transmission is skipped, L1 will notify higher layers to suspend the corresponding power ramping counter. I would assume that is always the case, but maybe I’m wrong.

	Moderator
	Some companies proposed to include the changes in alignment CR. If the proposals are so simple and straightforward, there should be no request to add any note. So it seems to moderator that companies have different understandings on whether the proposed changes should be included in alignment CR.
Regarding the comment from Ericsson that the changes in 8.1A, 9.2.3 and 9.2.4 are not needed, it would be good if Ericsson can elaborate the reasons since other companies seem to be fine with those changes.
Mr. Chairman has the following guidance:
	As I indicated earlier, I don’t plan on having alignment CRs for Rel-15/16 anymore. Let’s stick to critical corrections. 
If it’s critical, we take it as an individual CR. If the correction does not meet the criteria for essentiality, let’s skip it.



Moderator would like to ask companies to share your views on whether you prefer to take the changes as individual CR or skip the CR.


	MTK
	We can be fine with an individual CR as stated in our previous comment.

	Samsung
	For Rel-16 CR, we prefer to skip the CR. 
For Rel-17 CR, we are okay to have the alignment CR.

	Ericsson
	In section 15 in 38.213 it is stated that
For DAPS operation in a same frequency band, a UE does not transmit PUSCH/PUCCH/SRS to the source MCG in a slot overlapping in time with a PRACH transmission to the target MCG or when a gap between a first or last symbol of a PRACH transmission to the target MCG in a first slot would be separated by less than  symbols from a last or first symbol, respectively, of the PUSCH/PUCCH/SRS transmission to the source MCG in a second slot. For DAPS operation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH on the source MCG in a slot overlapping in time with a PUSCH/PUCCH/SRS transmission on the target MCG or when a gap between the first or last symbol of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission on the target MCG is separated by less than  symbols from a last or a first symbol, respectively, of a PRACH transmission on the source MCG.   for  or ,  for  or , and  is the SCS configuration of the active UL BWP for the PUSCH/PUCCH/SRS transmission. The PUSCH processing capability is the processing capability of source cell.
So it is stated that the UE does not transmit PUSCH/PUCCH/SRS to source if it overlap with RACH to target. What is stated in the draft CR is that this applies to PUCCH with HARQ-ACK and PUCCH with SR. This is clear already from the text in section 15: the paragraph above applies to all PUCCHs, and there is no reason to repeat that. 
The change in 8.1A is OK, sorry about that.

	Ericsson2
	In our view, the changes are not critical enough to motivate an individual CR. However, including it in the alignment CR for Rel-17 would then be a bit awkward.

	Qualcomm
	We share the same view as Ericsson 2. 

	Moderator
	Thanks Ericsson for further clarification and thanks Qualcomm for the comments.
Based on the discussions so far, the text proposals for clauses 7.4, 8.1A and 9 are agreeable to the group. I understand that companies have different views on whether the proposed changes should be in individual CR or alignment CR. At least to moderator’s understanding, the proposed changes are not so simple and straightforward to be included in alignment CR. 
Moderator would like to propose to endorse the changes for clauses 7.4, 8.1A and 9 for Rel-16 and Rel-17 as individual CRs. Please comment if you object to the proposal.



3. Conclusion
The CRs are agreed as follows. Note that the endorsed CRs do not change the processing order of handling overlap between target and source channels after the multiplexing.
Agreement
The text proposal on correction on impact of DAPS handover is agreed in R1-2304133 (Rel-16, TS38.213, Cat F) and R1-2304134 (Rel-17, TS38.213, Cat A).




