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1. Introduction
In LS R1-2300015[1], RAN2 ask two questions on SPS configuration for unicast and multicast as following:
Q1: RAN2 would like to ask RAN1’s view on whether similar restriction is required when configuring SPS for both unicast and multicast in one BWP, i.e., network cannot use sps-Config to configure unicast SPS and simultaneously use sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to configure multicast in one BWP.

Q2: Another question RAN2 would like to ask RAN1 is that when a single multicast SPS is configured for a group of UEs and there is no SPS configuration for unicast for at least one UE in the group, whether sps-ConfigIndex other than 0 can be configured by network for the single multicast SPS.

In this contribution, our views on RAN2’s questions are provided.
2. Discussion
According to the section 10.2 in TS 38.213[2], if a UE is provided a single DL SPS configuration, the HARQ process number field in an activation/release DCI should be set to all ‘0’s for PDCCH validation. If a UE is provided more than one SPS configurations, the HARQ process number field in an activation/release DCI is used to indicate a activation/release for a corresponding  DL SPS configuration with a same value as provided by sps-ConfigIndex. 
Q1: RAN2 would like to ask RAN1’s view on whether similar restriction is required when configuring SPS for both unicast and multicast in one BWP, i.e., network cannot use sps-Config to configure unicast SPS and simultaneously use sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to configure multicast in one BWP.
Per our understanding, the number of DL SPS configuration provided to UE refers to the total number of DL SPS configuration for unicast and multicast. When network configure one unicast DL SPS and simultaneously configure one multicast DL SPS, the UE considers that two DL SPS are provided by network and uses the value of HARQ process number field in activation/release DCI to active/release a DL SPS with same value of SPS index. If network use sps-Config to configure unicast SPS, there is no SPS index corresponding to the unicast SPS and the value of HARQ process number field in activation/release DCI is unclear. Because the sps-ConfigIndex-r16 is configured with sps-ConfigToAddModList-r16/ sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to indicate the index of one of multiple DL SPS configurations according to the TS 38.331[3].
In particular, for unicast DCI with CS-RNTI, it can applied to release DL SPS for both of unicast and multicast. Since the value of SPS index configured for unicast and multicast are different, the value of HARQ process number field in the release DCI with CS-RNTI can be used to distinguish which SPS configuration is released. In another word, both of the SPS indexes of unicast DL SPS and of multicast need to be configured when both of multicast and unicast DL SPSs are configured for UE. To avoid the impact on the current spec, network cannot use sps-Config to configure unicast SPS and simultaneously use sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to configure multicast in one BWP.
Proposal 1: The similar restriction is required when configuring SPS for both unicast and multicast in one BWP, i.e., network cannot use sps-Config to configure unicast SPS and simultaneously use sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to configure multicast in one BWP.

Q2: Another question RAN2 would like to ask RAN1 is that when a single multicast SPS is configured for a group of UEs and there is no SPS configuration for unicast for at least one UE in the group, whether sps-ConfigIndex other than 0 can be configured by network for the single multicast SPS.
[bookmark: _GoBack]The sps-ConfigIndex other than 0 cannot be configured by network for the single multicast SPS. The reason is, for the UE(s) with no unicast SPS configuration, only a single SPS configuration for multicast is provided by network, and the HARQ process number field in activation/release DCI need to be set to all ‘0’s for PDCCH validation. For another UE(s) in a MBS group, both of unicast DL SPS and multicast DL SPS are provided by network, the value of HARQ process number field in activation/release DCI is used to indicate SPS index. Moreover, the activation/release DCI with G-CS-RNTI is used to indicate a group of UEs to active/release multicast SPS. In order to ensure the same understanding on activation/release DCI with G-CS-RNTI, when a single multicast SPS is configured for a group of UEs and there is no SPS configuration for unicast for at least one UE in the group, the sps-ConfigIndex of multicast SPS should be configured by network with 0.
Proposal 2: When a single multicast SPS is configured for a group of UEs and there is no SPS configuration for unicast for at least one UE in the group, the sps-ConfigIndex other than 0 cannot be configured by network for the single multicast SPS.
Conclusion 
This contribution discusses two questions asked by RAN2 on SPS configurations for multicast and unicast. We have the following proposals:
Proposal 1: The similar restriction is required when configuring SPS for both unicast and multicast in one BWP, i.e., network cannot use sps-Config to configure unicast SPS and simultaneously use sps-ConfigMulticastToAddModList-r17 to configure multicast in one BWP.
Proposal 2: When a single multicast SPS is configured for a group of UEs and there is no SPS configuration for unicast for at least one UE in the group, the sps-ConfigIndex other than 0 cannot be configured by network for the single multicast SPS.
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