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Introduction
In the previous meeting, the following conclusion was made (where interpretation 1 and 2 are described in R1-2208730

Conclusion
If a UE reports support for R17 release version or later, the UE is expected to follow interpretation 1, otherwise both interpretation 1 and 2 are in the field and the implementation (1 or 2) is unknown to the other side. The interpretation issue to support csi-ReportingBand  according to an unknown Interpretation (1 and 2) can be partially avoided by gNB implementation of restricted configurations of csi-ReportingBand.


Interpretation 1 is described as:
· Interpretation 1 (i.e., relative position): The CSI subband index count from the first active subband indicated by in the RRC signalling csi-ReportingBand, i.e., the first “1” from the right in the csi-ReportingBand is regarded as subband 0, the second “1” is regarded as subband 1, etc.

The reason why determining the lowest subband is important is, when subband CSI report is configured, then all subbands are divided by even and odd subbands, and determining which subband is even or odd is based on the lowest subband. Therefore interpretations 1 and 2 cause ambiguity in determining even and odd subbands, it will lead to two different UCI packing orders. Also, if gNB and UE have different interpretation, the reported subband CSI could not be accurately interpreted due to the different understanding on even and odd subbands, so in the end, it would be meaningless.

The remaining open issue is to determine whether a clarification of the technical specifications are needed to align with this conclusion, and if so, decide on a CR or on an LS to RAN2 (in case RAN2-led specifications are affected).

Contributions to RAN1#111
The following contributions were submitted to this meeting on the topic at hand.

	Temporary document number
	Title
	Company

	R1-2210956
	Clarification of CSI reporting (Rel-15)
	Ericsson

	R1-2211577
	Draft 38.212 CR on CSI reporting
	Ericsson

	R1-2211578
	Draft 38.214 CR on CSI reporting
	Ericsson

	R1-2212017
	Discussion on clarification of subband CSI reporting
	Samsung

	R1-2212496
	Discussion on CSI reporting
	Huawei, HiSilicon

	R1-2212081
	Discussion of even and odd CSI subband index definition	
	Qualcomm Incorporated



The moderator’s attempt to summarize the views of companies inputs:

Ericsson view:
· TS 38.331 description of csi-ReportingBand indicates that the rightmost bit represents lowest subband.
· TS 38.212 and 38.214 contains an ambigous sentence to whether the rightmost bit in the RRC parameter csi-ReportingBand is interpreted as subband 0 or whether the rightmost bit with value “1” is interpreted as subband 0. The following sentence from 38.214 can be read in either way
· The subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand as subband 0.
· A CR clarifies this ambiguity to align with interpretation 1 (and similar for 38.212)
· The subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand with value set to ‘1’ as subband 0

Samsung view:
· The following sentence from 38.214 is read according to interpretation 1, since “for a given CSI report” the lowest subband is understood to be the rightmost bit with value 1 since these are the one to be reported
· The subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand as subband 0.

· Corresponding CR in RAN1 specification (TS38.212/214) is not needed since it was endorsed as Interpretation 1 in RAN1#94 and the wording itself in the current RAN1 specification is clearly mentioned as Interpretation 1.
· Samsung interprets TS 38.331 specification text as ambigous to whether Interpretation 1 or 2 is assumed
· Proposes to send an LS to RAN2 to inform RAN1’s discussion on the ambiguity of subband indexing and the conclusion from RAN1#110b-e. The decision is up to RAN2 whether the RAN2 specification change is needed or not.
· Another remaining issue mentioned is how to distinguish Rel-17 UE, which should have interpretation 1 only, with Rel-15/16 UE, which can have either interpretation 1 or 2. Samsung proposes to further discuss:
· Option 1. Based on accessStratumRelease
· Option 2. Define a new UE capability in Rel-17 (mandatory without capability signaling)
· Option 3. Define a new UE capability in Rel-17 (mandatory/optional with capability signaling)


Huawei, HiSilicon view:
· Similar view as Samsung
· The following sentence from 38.214 is read according to interpretation 1, since “for a given CSI report indicated” the lowest subband is understood to be the rightmost bit with value 1 since these are the one to be reported
· The subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand as subband 0.
· Huawei, HiSilicon interprets TS 38.331 specification text as bo clear to whether Interpretation 1 or 2 is assumed
· Proposes to send an LS to RAN2 to ask them to clarify the indexing of CSI subbands, as follows
· csi-ReportingBand 
· Indicates a contiguous or non-contiguous subset of subbands in the bandwidth part which CSI shall be reported for. Each bit in the bit-string represents one subband. The right-most bit in the bit string represents the lowest subband in the BWP, and bit with value ‘1’ indicates the subbands for CSI reporting. The choice determines the number of subbands (subbands3 for 3 subbands, subbands4 for 4 subbands, and so on) (see TS 38.214 [19], clause 5.2.1.4). This field is absent if there are less than 24 PRBs (no sub band) and present otherwise, the number of sub bands can be from 3 (24 PRBs, sub band size 8) to 18 (72 PRBs, sub band size 4). 


Qualcomm Incorporated view:
· Similar views as Ericsson
· Proposes to Clarify R17 spec description that UEs of this release follow interpretation 1 and the change does not affect early releases.
· A CR clarifies this ambiguity to align with interpretation 1	(and similar for 38.212)
· UEs of this release count the subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand with value set to “1”  continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand indicated by the right-most “1” as subband 0.
· Alternatively to a 38.212/214 CR, it is proposed to send an LS to RAN2 to clarify the TS 38.331 specifications:
· If RAN1 reaches consensus on changing RAN2 spec (e.g., TS38.331), RAN1 should send an LS to RAN2 to explain explicitly the change does not apply to early releases and to suggest the text proposal.
· Qualcomm also provides a draft LS text 



Discussion

Please provide your views on the issue in the table below, or in online/offline sessions in Toulouse, or both. Your answers may be guided by these four questions:

1. Are the 38.212/214/331 specifications unambiguous after the correction in RAN1#94bis CR or can these specifications still be misunderstood? 
2. If ambiguity still exists, whether to clarify TS 38.212/214 or send LS to RAN2 to inform RAN2 that it’s beneficial to correct TS 38.331.  
3. Is Qualcomm’s draft LS acceptable if we move in the direction to send an LS?
4. Your views on how gNB distinguish UEs of different releases and whether a new UE capability is needed. 


	Company
	Views

	Nokia, NSB
	1. It is still possible to misread the specifications and end up with a different implementation than intended by the RAN1#94bis CR
2. We would be OK with either approach.
3. We are otherwise OK with the draft LS, but would prefer a stronger wording in the action. Rather than indicating what RAN1 thinks is beneficial, clearly request RAN2 to update the specification with the text RAN1 deems appropriate
4. No strong view, but would be OK with a new UE capability

	Apple
	1. Clarification of 38.212/38/214 is preferred 
2. Clarification of 38.212/38/214 is preferred, No need to change 38.331. Why do we need to change 38.331? csi-ReportingBand is a bitmap and the right-most bit in the csi-ReportingBand does not have to be 1, there is nothing wrong with the current 38.331
3. No need to send LS to RAN2 regarding 38.331
4. No need for UE capability, UE release is enough. This issue has been clarified in the past, and it is our view that the problem comes from a wrong implementation (which is understandable).  If we agree that wrong implementation will stop after certain release, it is enough.

	Qualcomm
	1. Yes, specs are misread.
2. We prefer clarify all of them, i.e., 212/214/331, to make each of them self-readable and avoid further misreadings. We can be flexible (at least one of RAN1 or RAN2 spec clarified) and follow the majority. For the TP, we think it is essential to mention “UEs of this release assume……” to clarify it does not affect early release.
3. Our draft. We agree Nokia that RAN1 should suggest the text for RAN2 spec if RAN1 decides to send the LS
4. Optional feature with additional capability signaling gives UE the highest flexibility, so it’s our first preference. To make progress, we can accept using R17 version of mandatary UE capabilities (e.g., FG2-32 in R17) or release version (i.e., with the TP “UEs of this release assume….” to the target spec release)

	OPPO
	1. We think some clarification is still needed for 38.212/38.214.
2. We prefer clarification in 38.212/38.214 instead of 38.331. Either way can work but we don’t need both. 
3. With clarification in 38.212/214, the LS to RAN2 can be avoided.
4. We prefer to use release version rather than UE capability, if there is Rel-17 CR for this. 

	ZTE
	1. Yes, RAN1 spec is misleading.
2. Either way seems fine. We prefer to clarify this issue in TS 38.212/214 as we proposed last meeting.
3. If draft CR is identified as a way-forward solution, the necessity of sending an LS seems low.
4. ‘Release version’ is preferred.

	MTK
	(Same as OPPO)
1. We think some clarification is still needed for 38.212/38.214.
2. We prefer clarification in 38.212/38.214 instead of 38.331. Either way can work but we don’t need both. 
3. With clarification in 38.212/214, the LS to RAN2 can be avoided.
4. We prefer to use release version rather than UE capability, if there is Rel-17 CR for this.

	Samsung
	1. Regarding 212/214 CR, since the current specification was already discussed and seems not to be misunderstood, we think the Rel-17 CR is not needed. Regarding 331 CR, we can send an LS to inform our discussion and ask whether the CR in 331 is needed or not.
2. As in 1, we can send an LS to inform our discussion and ask whether the CR in 331 is needed or not.
3. We can indicate our discussion and our intention.
4. We can discuss further.

	LG
	1. Clarification of 38.212/38/214 is preferred 
2. Either way is fine for us. 
3. If we clarify 38.212/38.214, the LS to RAN2 is not necessary.
4. UE release seems enough.

	Huawei, HiSilicon
	1. We don't think there’s an ambiguity after discussion and correction in RAN1#94bis, further clarification is not needed.  
2. If there’s ambiguity when reading RAN2 spec, a LS to RAN2 can be considered to clarify it in RAN2 spec.
3. We can consider to send LS to ran2 to explain the discussion and intention in RAN1, and leave the change to RAN2 for decision.
4. As discussed in last meeting, it seems to be acceptable to use relase.

	Ericsson
	1. Specs are still ambiguous. Reply to @Samsung and @Huawei, it seems obvious that even though a correction was made at RAN1#94bis, it is not good enough, it is still possible to misinterpret the specifications (based on data from the field). To avoid this in the future, we think a CR is needed to 212/214
2. CR on 212/214 is preferred
3. If we clarify 38.212/38.214, the LS to RAN2 is not necessary.
4. UE release seems enough.

	Moderator
	
Current status:

· Clarification of 212/214 needed: Apple, OPPO, ZTE, MTK, LG, Ericsson
· Clarification of 212/214/331 needed; Qualcomm
· Only 331 clarification may be needed: Samsung, Huawei, HiSilicon
· Either 212/214 or 331 clarifications needed: Nokia/NSB


	CATT
	1. The specs are clear without ambiguous.
2. If some clarification is indeed needed, we prefer to inform RAN2 to update TS 38.331.
3. The content of LS can be discussed.
4. Release number is preferred to stop wrong implementation from Rel-17.

	Intel
	1. Yes, we think it is better to make spec clearer so the issue will not happen again in future.
2. Both approaches are acceptable to us.
3. Generally, the text is fine except ‘UEs of this release’ we can put it in bracket so RAN2 can decide if this is needed or not.
4. Our preference is to use UE capability as a clear approach to distinguish UE behaviour for this feature. However, considering the majority view, we are fine to accept release-based distinction. 

	vivo
	1. The RAN1 spec is clear but RAN2 specs are ambiguous and has been understood. It should be noted that the “subband 0” in 38.212/214 is not the “lowest subband” in 38.331.
2. We can go either way as long as the spec is clear enough.
3. Whether to send LS depends what information depends on the outcome of 2 and what information we want RAN2 to know.
4. Prefer release version.

	Qualcomm
	@Moderator, as stated, we can be flexible for either 212/214 or 331, and follow the majority. 

@Intel, regarding “UEs of this release”, when a change is done in a later release, and it clarifies that one of a few options is the correct implementation, people often interpret it as an endorsement of the same implementation even in earlier releases. However, this is really a special case because there are two different implementations already existing in the field.  Accepting the CR means some UEs/chipset vendors have to change the implementation, so there has been a compromise for these vendors. Explicitly mentioning “UEs of this release” is to emphasize the change does not affecting UEs of early release so that no one would use this CR to rule existing UEs.

	Moderator
	

Current status:

· Clarification of 212/214 needed: Apple, OPPO, ZTE, MTK, LG
· Only 331 clarification may be needed: Samsung, Huawei, HiSilicon
· Either 212/214 or 331 clarifications needed: Nokia/NSB, Qualcomm, Intel, Ericsson, vivo, CATT






Conclusion

In RAN1 there is consensus that clarification of the specifications related to the conclusion made in the previous meeting is needed but there are diverging views as indicated below. Six companies are fine with either option. 

1. Option 1: Clarify TS 38.212 and TS 38.214 with a Rel.17 CR
2. Option 2: Send an LS to RAN2 to inform RAN2 about RAN1 conclusions on Rel.17 behaviour and indicate the potential need for a change in the field description of  TS 38.331

In addition, there is no RAN1 consensus to introduce a UE capability related to the conclusion made in previous meeting. 
