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1. [bookmark: _Ref521334010]Introduction
This document summarizes the discussions during RAN1#111 on the following CRs.
Slot counting for PUCCH repetition 
R1-2211522	Correction on slot counting for PUCCH repetition in Rel-15	CATT
R1-2211523	Correction on slot counting for PUCCH repetition in Rel-16	CATT
R1-2211524	Correction on slot counting for PUCCH repetition in Rel-17	CATT
To be moderated by Yanping (CATT).
2. Discussion
2.1. 1st round discussion

The following paragraph in TS 38.213 Clause 9.2.6 defines slot counting for PUCCH repetition within  slots for the case of overlapping with other PUCCH in Rel-15.
	


If a UE would transmit a PUCCH over  slots and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to overlapping with another PUCCH transmission in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.




In addition, the following paragraph in TS 38.213 Clause 9.2.6 defines slot counting for PUCCH repetition within  slots for the case of DAPS operation in Rel-16.
	For DAPS operation, if a UE would transmit a PUCCH over  slots on the source MCG and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to overlapping in time with UE transmission on the target MCG in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.




However, PUCCH repetition may be not transmitted in a slot from  slots due to collision with DL transmission scheduled by a DCI defined in Clause 11.1, collision with SFI indication defined in Clause 11.1.1, collision with UL channel with larger priority index as defined in Clause 9 introduced in Rel-16, or collision in HD-FDD for RedCap UE as defined in Clause 17.2 introduced in Rel-17, which are not captured in current specification for the slot counting for PUCCH repetition.
Accordingly, three CRs are provided for Rel-15/16/17 in R1-2211522, R1-2211523 and R1-2211524 respectively.
Question 1: Do you agree with the intention of the CRs in R1-2211522, R1-2211523 and R1-2211524? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	QC, Sharp, MTK, ZTE, Samsung

	Not agree
	Apple



	Company
	Comments

	QC
	The issue identified in the CR seems valid. But the wording of the CRs might need to be polished. 

	Sharp
	

In the current spec,  slots are determined such that each of the  slots does not overlap with semi-static DL symbols or SS/PBCH symbols. In fact, PUCCH repeition counting was referred in R17 CovEnh, One of the reasons why R17 PUSCH counting is based on semi-static TDD configuration or SS/PBCH configuration was to have alignment with R15 PUCCH repetition counting. 
[Revised commnet] Our previous comment above was about the collision between PUCCH repetition and semi-static DL symbols. But, we noticed that the intention of the CRs is about counting when semi-static PUCCH with repetitions collides with dynamic DL on flexible symbols. If the latter understanding is correct, we agree with the intention.

	MTK
	We can understand the intention to always keep counting PUCCH slots even if PUCCH is not transmitted by this CR.

	ZTE
	It seems the collision cases in the CR have been missed for determining the available slot for PUCCH repetition. Considering these collision cases are caused by dynamic scheduling, it seems reasonable to count the collided slot in the total number of repetitions to avoid ambiguity due to missing DCI. 

	Samsung 
	We understand the intention of the CR. 

For Rel-15, our understanding is that the following text clearly capture how to select  PUCCH slots, which are only based on UL symbols in Clause 11.1 and flexible symbols not overlapping SS/PBCH block. The collision by dynamic scheduling and dynamic SFI is not taken into account based on the text.  


For unpaired spectrum, the UE determines the  slots for a PUCCH transmission starting from a slot indicated to the UE as described in Clause 9.2.3 and having
-	an UL symbol, as described in Clause 11.1, or flexible symbol that is not SS/PBCH block symbol provided by startingSymbolIndex in PUCCH-format1, or in PUCCH-format3, or in PUCCH-format4 as a first symbol, and
-	consecutive UL symbols, as described in Clause 11.1, or flexible symbols that are not SS/PBCH block symbols, starting from the first symbol, equal to or larger than a number of symbols provided by nrofsymbols in PUCCH-format1, or in PUCCH-format3, or in PUCCH-format4

For Rel-16/17, we can further discuss how to capture the intention. 

	Apple
	If it was R15 time now, we would agree with this CR to unify the behavior for PUSCH and PUCCH. But now, this CR is against the current specification for PUCCH on slot counting for PUCCH (as mentioned by Samsung)

	vivo
	In the current specification, it is clear on determining the  slots for a PUCCH transmission in 9.2.6 (cited by Samsung) where specifying that there is enough consecutive UL symbols or flexible symbols which can be used for DG PDSCH or indicated as DL by SFI. and UE does not transmit the PUCCH when it collides with DL scheduled PDSCH in 11.1 or SFI indication in 11.1.1. That implicitly means the slot is counted when there is no PUCCH transmission in a slot due to collision with DL transmission scheduled by a DCI defined in Clause 11.1 or collision with SFI indication defined in Clause 11.1.1. we agree that this is inconsistent with that of PUCCH collision or DAPS case where it is explicitly pointed out that the slot is counted. But we think the spec is ok at this stage.

	DCM
	As commented by Samsung/vivo, at least Rel-15 spec is clear on PUCCH slot count.
For R16/17, corresponding WI should discuss it rather than under agenda 7.1.

	Spreadtrum
	Agree with other companies’ comments, Rel-15 is clear for DCI and SFI. According to other feature supported in Rel-16/17, we are open to discuss them in separate section. 

	Huawei, HiSilicon
	We can understand the intention of the CRs, but we do not think such CRs are needed.
For the PUCCH repetition dropping due to the semi-statistic UL/DL dropping, the current the spec, cited by companies, is already clear, and these slots will not be taken into account for the repetition number. RAN1 had conclusion to clarity it as well.
	Agreements:
· When a UE receives a grant to transmit the long PUCCH over K slots where K is configured by higher layers, with duration of N symbol in each slot indicated by the DCI grant, with transmission starting in slot M, the UE is expected to do the following 
· If the UE receives the semi-static UL/DL configuration, the UE is expected to transmit the long PUCCH on the slot(s), starting from slot M, where the number of consecutive UL (FFS:  and/or Unknown) symbols >= N starting at the starting symbol indicated by PUCCH resource allocation. This continues until the UE has transmitted K slot(s) of long PUCCH.
· If the UE does not receive any semi-static UL/DL configuration, the UE is expected to transmit long PUCCH over K consecutive slots, starting from slot M, starting at the starting symbol in each slot indicated by PUCCH resource allocation.



For other cases related to PUCCH repetitions dropping in different agendas, it can be interpreted by each agenda itself explicit or implicitly. No need to capture them in same place.
Therefore, we do not think these CRs are quite needed.



The text proposal for Rel-15 CR in R1-2211522 is as follows.
	


If a UE would transmit a PUCCH over  slots and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to overlapping with another PUCCH transmission in the slot or limitations for UE transmission as described in clause 11.1 and clause 11.1.1, the UE counts the slot in the number of  slots.



Question 2: Do you agree with the text proposal in R1-2211522 for Rel-15? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	QC, Sharp, MTK, ZTE, Samsung, Apple, vivo, DCM, Huawei, HiSilicon



	Company
	Comments

	QC
	[bookmark: OLE_LINK1]It is too late to change Rel-15 specification. We are open to discuss TPs for Rel-16 and Rel-17. But we don’t think Rel-15 spec should be changed. 

	Sharp
	See our comment to Question 1.
[Revised comment] The proposed text is a bit too confusing. Not clear what cases are covered by the added limitations.

	MTK
	[bookmark: OLE_LINK2]Considering R15/R16 products are already in the market for a long time, the intention of this CR is understandable but may create NBC issue. We are open to discuss TPs for Rel-17.

	ZTE
	Similar views as other companies that it is too late for a Rel-15 CR. 

	Samsung
	We are open to change Rel-16 and Rel-17. 

	Apple
	

	vivo
	The spec is not perfect, but it is ok.

	DCM
	As commented, current text should be kept.

	Spreadtrum
	Spec is clear for this part.

	Huawei, HiSilicon
	The current spec is clear, no changes are needed.



The text proposal for Rel-16 CR in R1-2211523 is as follows. 
	If a UE would transmit a PUCCH over  slots and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to limitations for UE transmission as described in clause 9, clause 9.2.6, clause 11.1, clause 11.1.1, and clause 15 overlapping with another PUCCH transmission in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.
For DAPS operation, if a UE would transmit a PUCCH over  slots on the source MCG and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to overlapping in time with UE transmission on the target MCG in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.



Question 3: Do you agree with the text proposal in R1-2211523 for Rel-16? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	QC, Sharp, MTK, Samsung, vivo, DCM



	Company
	Comments

	QC
	The wording of the TP is too vague. For example, clause 11.1 is a big clause describe many UE transmission behaviours. For example, PUCCH repetition deferral due to not enough UL symbols because of TDD UL/DL configuration or SSB is captured in clause 11.1. I don’t think the intention of the CR is changing the PUCCH repetition deferral behaviour. But the TP would result such an outcome. It is better to precisely describe what UE transmission limitations in clause 9. 9.2, 11.1, 11.1.1, and 15. 

	MTK
	[bookmark: OLE_LINK3]Considering R15/R16 products are already in the market for a long time, the intention of this CR is understandable but may create NBC issue. We are open to discuss TPs for Rel-17. At the same time, also agree with QC that the statement may need to be more precise.

	ZTE
	Ok with a Rel-16 CR, with further wording refinement as commented by QC (at least for clause 11.1). 

	Samsung
	Ok to discuss how to capture the intention, clearly. 

	vivo
	The CR may not be necessary at this stage. The comment from QC is valid.

	DCM
	Each Rel-16 WI should handle this update, if necessary.

	Spreadtrum
	We are open to capture the exact limitations, but in 7.2 session.

	Huawei, HiSilicon
	The current spec is clear, no changes are needed. Especially the DAPS part, it has been defined clearly in the spec, why we replace it with a quite unclear description such as “limitation described in clause 15”.



The text proposal for Rel-17 CR in R1-2211524 is as follows.
	If a UE would transmit a PUCCH over  slots and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to limitations for UE transmission as described in clause 9, clause 9.2.6, clause 11.1, clause 11.1.1, clause 15, and clause 17.2 overlapping with another PUCCH transmission in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.
For DAPS operation, if a UE would transmit a PUCCH over  slots on the source MCG and the UE does not transmit the PUCCH in a slot from the  slots due to overlapping in time with UE transmission on the target MCG in the slot, the UE counts the slot in the number of  slots.



Question 4: Do you agree with the text proposal in R1-2211524 for Rel-17? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	QC, Sharp, MTK, Samsung, vivo, Huawei, HiSilicon



	Company
	Comments

	QC
	[bookmark: OLE_LINK4]The wording of the TP is too vague. For example, clause 11.1 is a big clause describe many UE transmission behaviours. For example, PUCCH repetition deferral due to not enough UL symbols because of TDD UL/DL configuration or SSB is captured in clause 11.1. I don’t think the intention of the CR is changing the PUCCH repetition deferral behaviour. But the TP would result such an outcome. It is better to precisely describe what UE transmission limitations in clause 9. 9.2, 11.1, 11.1.1, 15, and 17.2.

	MTK
	We are open to discuss TPs for Rel-17. At the same time, agree with QC that it is better to precisely describe what UE transmission limitations in clause 9. 9.2, 11.1, 11.1.1, 15, and 17.2 to avoid confusion.

	ZTE
	Ok with a Rel-17 CR, with further wording refinement as commented by QC (at least for clause 11.1). 

	Samsung
	Ok to discuss how to capture the intention clearly.

	vivo
	We are open to discuss TPs for Rel-17. Agree with QC’s comment the CR covers more cases.

	DCM
	Each Rel-17 WI should handle this update, if necessary.

	Spreadtrum
	We are open to capture the exact limitations, but in 7.2, 8.3 and 8.8 session.

	Huawei, HiSilicon
	As companies commented, the CRs are not crystal clear, and related behaviours can be interpreted in each agenda explicitly or implicitly.



2.2. 2nd round discussion
Based on the feedback from companies, moderator suggests the following proposed conclusion and invites companies to share your views.
Proposed conclusion:
· R1-2211522 is rejected
· Text proposals for Rel-16 and Rel-17 in R1-2211523 and R1-2211524 can be discussed in the respective Rel-16 and Rel-17 maintenance agenda items in future meetings.
	
	Company

	Agree
	MTK

	Not agree
	



	Company
	Comments

	MTK
	We would be more open for a R17 CR, since R16 product has been in market for a while. However, this can be discussed in future meetings as suggested by the moderator.

	Huawei, HiSilicon
	Following the guidance from Mr. Chair before, we think the second bullet of the proposed conclusion is not needed. If companies think changes are needed, they can directly submit the CRs to corresponding agendas. RAN1 is not necessary to conclude something can be discussed in the future meeting.

	vivo
	We support the first bullet, we are not sure whether the second bullet is needed. If most companies think it is ok, we can accept the second bullet.

	Moderator
	The intention of the second bullet is to allow the possibility of future discussions since otherwise if the R16/17 CRs are rejected as well, basically it means the proposals cannot be discussed in the respective Rel-16 and Rel-17 maintenance agenda items in future meetings. 
To address the comments, maybe one possible way forward is to reject R1-2211522 and note R1-2211523 and R1-2211524. Hope that can be acceptable to the group.



3. Conclusion
Based on the inputs and discussions, the following is proposed as a conclusion.
[bookmark: _GoBack]Proposed conclusion:
· R1-2211522 is rejected
· R1-2211523 and R1-2211524 are noted
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