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In last meeting, there was discussion on potential ambiguity of CSI reporting [1], and the following was concluded: 
Conclusion
If a UE reports support for R17 release version or later, the UE is expected to follow interpretation 1, otherwise both interpretation 1 and 2 are in the field and the implementation (1 or 2) is unknown to the other side. The interpretation issue to support csi-ReportingBand according to an unknown Interpretation (1 and 2) can be partially avoided by gNB implementation of restricted configurations of csi-ReportingBand.
This contribution discusses whether/how to clarify this issue.
[bookmark: _Ref129681832]Discussion
On the indexing of the reported subbands configured in csi-ReportingBand, there are two interpretations as summarized in [1].
· Interpretation 1: The CSI subband index count from the first active subband indicated by in the RRC signalling csi-ReportingBand, i.e., the first “1” from the right in the csi-ReportingBand is regarded as subband 0, the second “1” is regarded as subband 1, etc
· Interpretation 2: The CSI subband index count from the first subband in the BWP, regardless of the RRC signalling csi-ReportingBand. Note that the mapping of subbands is different compared to Interpretation 1 and consequently the UE will report the subbands in a different order.
As pointed by companies [1], this issue has been discussed in RAN1#94bis, and a CR to clarify that the subband indexing is only for the indicated subband was approved [1], with the following sentence in 38.214:
The subbands for given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in the increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand  as subband 0.
As this issue has been discussed in RAN1 and was clarified in CR, there’s no ambiguity in RAN1 spec that the indexing of reported subbands are those indicated by csi-ReportingBand. No CR is needed.
For the RAN2 spec on csi-ReportingBand, although there’s no error and it’s common understanding that ‘1’ indicates the subband for reporting, some sentence as below can be considered to clarify the issue.
(38.331)
csi-ReportingBand 
Indicates a contiguous or non-contiguous subset of subbands in the bandwidth part which CSI shall be reported for. Each bit in the bit-string represents one subband. The right-most bit in the bit string represents the lowest subband in the BWP, and bit with value ‘1’ indicates the subbands for CSI reporting. The choice determines the number of subbands (subbands3 for 3 subbands, subbands4 for 4 subbands, and so on) (see TS 38.214 [19], clause 5.2.1.4). This field is absent if there are less than 24 PRBs (no sub band) and present otherwise, the number of sub bands can be from 3 (24 PRBs, sub band size 8) to 18 (72 PRBs, sub band size 4). 

Proposal: Send LS to RAN2 to clarify the indexing of CSI subbands.

Conclusions
This contribution discusses the issue of CSI subbands indexing, and has the following proposal.
Proposal: Send LS to RAN2 to clarify the indexing of CSI subbands.
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