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1	Overall description
RAN1 would like to thank RAN4 for the LS where RAN4 asked the following three questions related to pathloss RS:
	Question 1: What is the relationship between   and active UL (or joint) TCI state list? How does network configure the RS resource indexes  ?
Question 2: Is UE expected to maintain the pathloss RSs of all the pathloss reference RS in the active UL (or joint) TCI list?
Question 3: What is the UE behavior when number of active UL (or joint) TCI states is larger than 4 if corresponding pathloss RSs need to be maintained?



RAN1 has discussed the question in the LS and concluded as follows: 
Answer for Question 1: 
· As specified in clause 7 of TS 38.213, the ‘’ refers to a RS index used for DL pathloss estimation for a UL transmission with an active UL or joint TCI state. For each UL or joint TCI state (regardless of active or deactivated), the associated RS index ‘’ is explicitly configured using ‘pathlossReferenceRS-Id-r17’ sub-IE in ‘dl-OrJoint-TCIStateList-r17’ or ‘TCI-UL-State-r17’ IE by RRC signaling. 
Answer for Question 2: 
· Yes, a UE is expected to maintain the pathloss RSs of all active UL (or joint) TCI states. But the total number of pathloss RSs of all active UL (or joint) TCI states is not expected to be larger than 4. 
Answer for Question 3: 
· A UE does NOT expect to receive a TCI state activation MAC-CE that activates a list of active UL (or joint) TCI states resulting in more than 4 pathloss RSs for measurement, which should be ensured by network configuration. In any case, the maximum number of pathloss RSs maintained by the UE is up to 4. 
· It is a valid configuration that the number of active UL (or joint) TCI states is larger than 4. However, in this case, one DL pathloss RS maybe associated with more than one active UL (or joint) TCI states such that the maximum number of pathloss RSs associated with more than 4 active UL (or joint) TCI states is still up to 4. 
2	Actions
To RAN4:
ACTION: 	RAN1 respectfully requests RAN4 to take the above into account in their future work.
3	Dates of next TSG-RAN WG1 meetings
TSG-RAN WG1 Meeting #111.         14th – 18th November 2022		             	Toulouse, France
TSG-RAN WG1 Meeting #112           February 27th – March 3rd, 2023			Athens, GR
