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This document is created to collect company views on R1-2207523 in [1].
Background
According to the agreement in RAN1#90bis, the time duration of the reference downlink resource (RDR) for pre-emption indication is equal to the monitoring periodicity of the DCI format 2_1 carrying the pre-emption indication. 
 Agreements:
· The time duration of the reference downlink resource for pre-emption indication equals to the monitoring periodicity of the group-common DCI carrying the pre-emption indication 
· In TDD, at least the semi-statically configured UL symbols are excluded from the reference downlink resource
· Note: This means the reference downlink resource only includes the DL or unknown symbols given by semi-static configuration within the semi-statically configured time duration of the reference downlink resource.
· FFS for the handling of reserved resource especially at RE level

According to Clause 11.2 in TS38.213, if a UE detects a DCI format 2_1 in a PDCCH transmitted in a CORESET in a slot, the set of symbols of the RDR is the last  symbols prior to the first symbol of the CORESET in the slot, wherein  is the SCS configuration for a serving cell with mapping to a respective field in the DCI format 2_1. According to [1], there can be different interpretations of the SCS configuration for a serving cell. 
· Interpretation 1:   is the higher-layer parameter subcarrierSpacing in SCS-SpecificCarrier configured by FrequencyInfoDL 
· Interpretation 2:  is the SCS configuration of the active DL BWP of the serving cell configured by subcarrierSpacing in BWP.







If a UE detects a DCI format 2_1 in a PDCCH transmitted in a CORESET in a slot, the set of symbols is the last  symbols prior to the first symbol of the CORESET in the slot where  is the PDCCH monitoring periodicity provided by the value of monitoringSlotPeriodicityAndOffset, as described in Clause 10.1,  is the number of symbols per slot,  is the SCS configuration for a serving cell with mapping to a respective field in the DCI format 2_1,  is the SCS configuration of the DL BWP where the UE receives the PDCCH with the DCI format 2_1. If the UE is provided tdd-UL-DL-ConfigurationCommon, symbols indicated as uplink by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon are excluded from the last  symbols prior to the first symbol of the CORESET in the slot. The resulting set of symbols includes a number of symbols that is denoted as . 

Following interpretation 1, if the value of  is not equal to the SCS of the active DL BWP of the serving cell, the time duration of RDR may be smaller or larger than the monitoring periodicity of the DCI format 2_1, which is inconsistent to the previous agreement. Therefore, it was proposed to resolve the ambiguity in the specification to facilitate implementation and avoid interoperability issues. 
Company views
Q1: Do you agree with the analysis in [1] that there are two possible interpretations of ? If not, why?
	Company
	Agree or not
	Comment

	Samsung
	Do not agree
	TS 38.331 specifies the use of subcarrierSpacing in SCS-SpecificCarrier and there can be no ambiguity. Interpretation 1 is not possible.

Also, since in clause 11.2 of TS 38.213, the set of symbols is for receptions by a UE,  in “… set of symbols is the last  symbols …” can only be for the active DL BWP (i.e. only interpretation 2 is possible even without considering the definition of subcarrierSpacing in SCS-SpecificCarrier in TS 38.331). 

	Qualcomm
	No
	Agree with Samsung

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	Yes
@Samsung
Can you explain why interpretation 1 is not possible given that in TS 38.331, there are at two higher-layer parameters related to the subcarrier spacing for a serving cell? 

	ZTE
	No
	Interpretation 2 is the common understanding but it is better to keep the current spec. without change.

	DOCOMO
	
	Interpretation 2 is the common understanding but we would be fine to have conclusion to clarify it.

	Intel
	No
	Same view as Samsung



Q2: If the answer to Q1 is “yes”, which interpretation do you think should be adopted in the specification? If the answer to Q1 is “no”, which interpretation do you think is the intended interpretation?
	Company
	Agree or not
	Comment

	Samsung
	
	Interpretation 2

	Huawei, HiSilicon
	
	Interpretation 2

	DOCOMO
	
	Interpretation 2

	
	
	

	
	
	



Q3: Do you agree with the change proposed in [1]?
	Company
	Agree or not
	Comment

	Samsung
	
	We do not think the CR is an essential correction. 
Either no change or capturing the proposed change “of the active DL BWP” in an editorial CR for Rel-16 (no change for Rel-15) can be OK.

	Qualcomm
	No
	Agree with Samsung. We do not think there is an ambiguity on this.

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	We don’t think the change is editorial given the potential ambiguity which may lead to different implementations. 

	ZTE
	No
	No need.

	Intel
	No
	Same view as Samsung. 



[bookmark: _Ref129681832]Conclusions

According to discussion, Samsung mentioned that TS 38.331 specifies the use of subcarrierSpacing in SCS-SpecificCarrier and there can be no ambiguity. Interpretation 1 is not possible. Also, since in clause 11.2 of TS 38.213, the set of symbols is for receptions by a UE,  in “… set of symbols is the last  symbols …” can only be for the active DL BWP (i.e. only interpretation 2 is possible even without considering the definition of subcarrierSpacing in SCS-SpecificCarrier in TS 38.331). QC, ZTE and Intel have a similar view with Samsung. Huawei, HiSilicon requested Samsung to provide more detailed explanations on why interpretation 1 is not possible given that in TS 38.331, there are at two higher-layer parameters related to the subcarrier spacing for a serving cell. However, there is no further reply yet. DOCOMO is fine to make a conclusion on this issue
In the online discussion, the following conclusion is made.
Conclusion: 
The specification is already clear, and the CR is not needed. CR in R1-2207523 is rejected
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Appendix: Proposed CR in R1-2207523
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If a UE is provided DownlinkPreemption, the UE is configured with an INT-RNTI provided by int-RNTI for monitoring PDCCH conveying DCI format 2_1 [5, TS 38.212]. The UE is additionally configured with
-	a set of serving cells by int-ConfigurationPerServingCell that includes a set of serving cell indexes provided by corresponding servingCellId and a corresponding set of locations for fields in DCI format 2_1 by positionInDCI
-	an information payload size for DCI format 2_1 by dci-PayloadSize
-	an indication granularity for time-frequency resources by timeFrequencySet
If a UE detects a DCI format 2_1 for a serving cell from the configured set of serving cells, the UE may assume that no transmission to the UE is present in PRBs and in symbols that are indicated by the DCI format 2_1, from a set of PRBs and a set of symbols of the last monitoring period. The indication by the DCI format 2_1 is not applicable to receptions of SS/PBCH blocks. 

The set of PRBs is equal to the active DL BWP as defined in Clause 12 and includes  PRBs. 







If a UE detects a DCI format 2_1 in a PDCCH transmitted in a CORESET in a slot, the set of symbols is the last  symbols prior to the first symbol of the CORESET in the slot where  is the PDCCH monitoring periodicity provided by the value of monitoringSlotPeriodicityAndOffset, as described in Clause 10.1,  is the number of symbols per slot,  is the SCS configuration of the active DL BWP for a serving cell with mapping to a respective field in the DCI format 2_1,  is the SCS configuration of the DL BWP where the UE receives the PDCCH with the DCI format 2_1. If the UE is provided tdd-UL-DL-ConfigurationCommon, symbols indicated as uplink by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon are excluded from the last  symbols prior to the first symbol of the CORESET in the slot. The resulting set of symbols includes a number of symbols that is denoted as . 




The UE does not expect to be provided values of , , and  resulting to a value of  that is not an integer. The UE does not expect to be configured by monitoringSymbolsWithinSlot with more than one PDCCH monitoring occasion for DCI format 2_1 in a slot.
A UE is provided the indication granularity for the set of PRBs and for the set of symbols by timeFrequencySet. 




If the value of timeFrequencySet is 'set0', 14 bits from MSB of a field in DCI format 2_1 have a one-to-one mapping with 14 groups of consecutive symbols from the set of symbols where each of the first  symbol groups includes  symbols, each of the last  symbol groups includes  symbols, a bit value of 0 indicates transmission to the UE in the corresponding symbol group and a bit value of 1 indicates no transmission to the UE in the corresponding symbol group. 








If the value of timeFrequencySet is 'set1', 7 pairs of bits from MSB of a field in the DCI format 2_1 have a one-to-one mapping with 7 groups of consecutive symbols where each of the first  symbol groups includes  symbols, each of the last  symbol groups includes  symbols, a first bit in a pair of bits for a symbol group is applicable to the subset of first  PRBs from the set of  PRBs, a second bit in the pair of bits for the symbol group is applicable to the subset of last  PRBs from the set of  PRBs, a bit value of 0 indicates transmission to the UE in the corresponding symbol group and subset of PRBs, and a bit value of 1 indicates no transmission to the UE in the corresponding symbol group and subset of PRBs.
< Unchanged parts are omitted >
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