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1. Introduction
The agreements made at the RAN1#108-e meeting are captured in CRs [1] which was approved at the RAN#95-e meeting, and now the RedCap UE behavior is almost clear. In addition, according to the SR [2] which was also approved at the RAN#95-e meeting, nothing is captured as RAN1 remaining issues for RedCap. However, there is still some discussion point which should be clarified in the maintenance phase.
In this contribution, we discuss the timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap.

2. Discussion
2.1. Draft CR for the timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap
At the previous RAN2 meeting, it was discussed how a RedCap UE performs RSRP measurements before MSG1 or MSGA retransmission on separate initial UL BWP and made the following agreement as informed in [3].
	•From RAN2 perspective, if a RedCap UE in idle/inactive mode is configured with a separate initial BWP associated with no SSB (CD or NCD) for RACH, it is up to UE implementation to perform new RSRP measurement in a DL BWP associated with CD-SSB before MSG1/A retransmission.



Based on the agreement in RAN2, at the RAN1#108-e meeting, it was pointed out by some company that the timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA in the current specification may not be satisfied by RedCap UE. More specifically, based on the RAN2 agreement, a RedCap UE may perform RSRP measurement before MSG1 or MSGA retransmission. However, for a RedCap UE, the current timeline requirement for MSG1 or MSGA retransmission may not be satisfied since the RedCap UE needs to perform RF-retuning to measure CD-SSB outside the BWP if separate initial DL BWP configured for RedCap UE does not include SSB. On the other hand, the description of the previous specification was unclear between the following two possible interpretations;
Interpretation 1: The timeline requirement is the latest timing for UE to retransmit the MSG1/ MSGA
Interpretation 2: The timeline requirement is the earliest possible timing for UE to retransmit the MSG1/MSGA
Therefore, it was suggested by moderator [4] that this discussion should be postponed until the interpretation of corresponding description in the specification is clarified.
Accordingly, in the CR discussion for Rel-15/16 specification at the RAN1#109-e meeting, CR#311 and #312 on TS38.213 were endorsed in R1-2205388 and R1-2205389 respectively to clarify that the UE needs to be ready to transmit the MSG1 or MSGA no later than N_(T,1)+0.75 msec after the last symbol of the window, or the last symbol of the PDSCH reception if requested by higher layers.

Based on the discussion, it was clarified the corresponding description needs to be reflected in the current specification that the timeline requirement for MSG1 or MSGA retransmission should not be applied for RedCap UE. Therefore, we propose the following CR in [5];
	8.2	Random access response - Type-1 random access procedure
<< Unchanged text is omitted >>
If the UE does not detect the DCI format 1_0 with CRC scrambled by the corresponding RA-RNTI within the window, or if the UE detects the DCI format 1_0 with CRC scrambled by the corresponding RA-RNTI within the window and LSBs of a SFN field in the DCI format 1_0, if included and applicable, are not same as corresponding LSBs of the SFN where the UE transmitted PRACH, or if the UE does not correctly receive the transport block in the corresponding PDSCH within the window, or if the higher layers do not identify the RAPID associated with the PRACH transmission from the UE, the higher layers can indicate to the physical layer to transmit a PRACH. If requested by higher layers, the UE except RedCap UE shall be ready to transmit a PRACH no later than [image: ] msec after the last symbol of the window, or the last symbol of the PDSCH reception, where [image: ] is a time duration of [image: ] symbols corresponding to a PDSCH processing time for UE processing capability 1 assuming [image: ] corresponds to the smallest SCS configuration among the SCS configurations for the PDCCH carrying the DCI format 1_0, the corresponding PDSCH when additional PDSCH DM-RS is configured, and the corresponding PRACH. For [image: ], the UE assumes [image: ] [6, TS 38.214]. For a PRACH transmission using 1.25 kHz or 5 kHz SCS, the UE determines [image: ] assuming SCS configuration [image: ].
<< Unchanged text is omitted >>

8.2A	Random access response - Type-2 random access procedure
<< Unchanged text is omitted >>
The UE does not expect to be indicated to transmit the PUCCH with the HARQ-ACK information at a time that is prior to a time when the UE applies a TA command that is provided by the transport block. If the UE does not detect the DCI format 1_0 with CRC scrambled by the corresponding MsgB-RNTI within the window, or if the UE detects the DCI format 1_0 with CRC scrambled by the corresponding MsgB-RNTI within the window and LSBs of a SFN field in the DCI format 1_0, if applicable, are not same as corresponding LSBs of the SFN where the UE transmitted the PRACH, or if the UE does not correctly receive the transport block in the corresponding PDSCH within the window, or if the higher layers do not identify the RAPID associated with the PRACH transmission from the UE, the higher layers can indicate to the physical layer to transmit only PRACH according to Type-1 random access procedure or to transmit both PRACH and PUSCH according to Type-2 random access procedure [11, TS 38.321]. If requested by higher layers, the UE except RedCap UE shall be ready to transmit a PRACH no later than  msec after the last symbol of the window, or the last symbol of the PDSCH reception, where  is a time duration of  symbols corresponding to a PDSCH processing time for UE processing capability 1 when additional PDSCH DM-RS is configured. For , the UE assumes  [6, TS 38.214].
<< Unchanged text is omitted >>



2.2. Extended timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap
In addition to the discussion in section 2.1, it should be also discussed whether the extended timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap should be specified or not. 
Regarding CBRA, gNB is not aware of the RedCap UE and does not know whether the UE would retransmit MSG1/A. Therefore, the new timeline requirement for RedCap UE may not be necessary. 
On the other hand, regarding CFRA, gNB recognizes that the RedCap UE would retransmit MSG1/MSGA when gNB triggered CFRA for the RedCap UE but the reception of MSG1/MSGA at first RO is failed. If any timeline requirement is not applied for RedCap UE so that the UE does not transmit MSG1/MSGA at next ROs for the UE due to potential long retransmission preparation, it is unclear for gNB whether the retransmission is performed but still failed or the retransmission is still not performed, and hence whether the RO for the UE can be released or not would also be unclear.
As clarified by the CR for Rel-15/16 specification, the UE is required to be ready to retransmit MSG1/MSGA with the timeline for legacy UEs, however, it is not discussed well so far whether the extended timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap should be specified or not when RedCap UE cannot satisfy the current timeline requirement.

Proposal 1: It should be discussed whether the extended timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap should be specified.

3. Conclusion
In this contribution, we discussed the remaining issues on timeline requirement for MSG1/MSGA retransmission for RedCap UEs. Based on the discussion, we made following proposal.
Proposal 1: It should be discussed whether the extended timeline requirement for retransmitting MSG1/MSGA for RedCap should be specified.
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