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Introduction
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In the past few meetings, RAN4 has developed RRM requirements for different channel access modes in FR2-2, i.e. channel access with LBT and channel access without LBT. The measurement periods for operation with LBT, in general, are extended in comparison to the measurement periods defined for operation without LBT, in order to take into account DL LBT failures. 
 	
In RAN4 #103, it was discussed whether the UEs know if LBT is used in neighbor cells or not, so that the UEs can apply the right set of requirements. This was not an issue in NR-U, because in the frequency bands n46 and n96 in FR1, LBT is always mandatory. In FR2-2, however, LBT is not a mandatory procedure in most ITU regions, though it's implementation is not precluded. It is up to network configuration whether to configure LBT or not.
 
There was a discussion in RAN4 #103 to resolve this issue, and which it was proposed that the UE shall always assume that LBT is used by neighbor cells and applies the requirements with LBT. There was no consensus about this proposal, since in this case the UE would assume LBT even when no gNBs in the network use this channel access mode, leading to unnecessarily relaxed measurements. 
 
RAN4 sent an LS to RAN1 (R4-2211171, [1]) about this issue in which it is asked to share views on whether and how the information about the channel access mode used by neighbour cells is made available to the UE in RRC_IDLE state and in RRC_CONNECTED state:

	2. Actions:
To RAN1 and RAN2 group:
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 and RAN2 to share views on whether and how the information about the channel access mode used by neighbour cells is made available to the UE in RRC_IDLE state and in RRC_CONNECTED state.




In this document we consider the issue from RAN1 point of view and provide recommendations for way forward.

Discussion
As for RAN4’s question “whether and how the information about the channel access mode used by neighbour cells is made available to the UE in RRC_IDLE state and in RRC_CONNECTED state.”, RAN1 has earlier agreed that whether or not LBT is in use in a cell is indicated to the UEs using RRC parameter channelAccessMode2:

	channelAccessMode2
If present ('enabled'), this field indicates that the UE shall apply channel access mode procedures for operation with shared spectrum channel access in accordance with TS 37.213 [48], clause 4.4 for FR2-2. If absent, the UE shall not apply any channel access procedure.



Additionally, RAN1 has agreed that even if parameter channelAccessMode2 is not enabled, when the regulations allow, CCA/LBT is not required for the transmission of discovery bursts (that contain e.g. SSBs). This is captured in TS 37.213:

	[bookmark: _Toc98582272]4.4.5	Exempted transmissions from sensing
In regions where channel sensing is required to access a channel for transmission and short control signalling exemption is allowed by regulation, a gNB/UE may transmit the following transmission(s) on a channel without sensing the channel:
-	Transmission(s) of the discovery burst by the gNB
-	Transmission(s) of the first message in a random access procedure by the UE
When the gNB/UE transmits the above transmission(s) without sensing on a channel by utilizing the exemption above, the total duration of such transmission(s) by the gNB/UE shall not occupy the corresponding channel more than  over any  interval.




Despite of the signaling agreed in RAN1, there is no information available for the UEs about the use of LBT in the neighboring cells. One could consider the following options:

Option A: Assume that CCA is always in use for the purpose of neighbour cell measurements
[bookmark: _Hlk110332337]One approach that has been proposed in RAN4 is that the UEs would always assume that CCA is used by neighbour cells while operating in an unlicensed band. However, if the UE always assumes that CCA is used in FR2-2, as proposed by some companies in RAN4 #103 (R4-2208948), it might end up discarding samples that should have been considered for neighbor cell measurements – which will lead to overestimating neighbor cell measurements, and delaying the measurement reports.
Option B: Assume that neighbor cells in the same frequency use the same channel access as the serving cell (either no-CCA, or CCA)
This option has similar issues as option A. Although in some deployments neighboring cells may well use the same CCA type, this cannot be guaranteed in general. Additionally, in case the serving cell does not apply CCA while neighboring cells do not, the neighbor ell measurements can become very inaccurate and misleading. 
Option C: Determine a given cells LBT state based on SIB
In principle one option would be to extend the signaling in SIB to also indicate which assumption on CCA the UE should apply for neighbor cell measurements. However, it may be impractical to add such signaling, especially considering that the work item is already closed and any non-essential changes should be avoided. Furthermore, UEs may not in general read SIBs from neighbor cells, which makes it harder to apply this option. 
Option D: Indicating the cell’s CCA assumption in MeasObjectNR
Assuming that the network knows which cells apply LBT and which do not, a simple way would be to including in the configuration of CCA (e.g. channelAccessMode2 or a new parameter) in the MeasObjectNR, which contains information about the SSBs or CSI-RS to be measured in the intra-frequency and inter-frequency measurements as well as a list of cells. This way the UE can easily distinguish what it should assume with respect to measured neighbor cells’ CCA behaviour. An alternative, nearly equivalent implementation is to create a different list of measurement objects for cells with and without LBT. In that case one list of measurement objects would contain cells without CCA, while another list would include cells with CCA . This approach can lead to reduced signaling, since no additional flag has to be included for each measurement object.    
In our view, both options A and B are insufficient, since they will lead to too pessimistic assumptions on use of no-CCA, and hence unnecessarily inaccurate or delayed measurements. Option C is also not practical due to its significant standards impact. Therefore 3GPP should consider supporting option D. The implementation of this option can be left for RAN2.
Proposal 1: Whether a given cells is assumed to apply CCA for the purpose of RRM measurements or not is indicated in the MeasObjectNR
Another question is what to assume in case of RRC Idle UEs, that do not receive an explicit measurement configuration from the gNB. In this case, we see that the best option is Option B, i.e. assume that neighbor cells in the same frequency use the same channel access as the serving cell (either no-LBT, or LBT). Although this is not ideal, it still seems to be a more realistic assumption than Option A. 
Proposal 2: RRC Idle UEs may assume that neighbour cells in the same frequency use the same channel access as the serving cell (either no-CCA, or CCA).   
If deemed as necessary, RAN1 may further request RAN2 to implement the proposed behaviour. 
Conclusion 
In this contribution, we discuss the RAN4 LS in R4-2211171 from RAN1 point of view. We make the following and proposals: 
Proposal 1: Whether or not a given cells is assumed to apply CCA for the purpose of RRM measurements is indicated in the MeasObjectNR
Proposal 2: RRC Idle UEs may assume that neighbor cells in the same frequency use the same channel access as the serving cell (either no-CCA, or CCA).   
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