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Introduction
RAN1 has received a LS from RAN4 about the DMRS bundling. Two questions are asked in the LS[1],

	Question 1:
CA/DC/SUL support for DMRS bundling:
	Considering DL CA with “additional” UL carrier configured with SRS only (i.e. no PUCCH/PUSCH configured) with the following conditions:
· For carrier switching back and forth between UL carrier and SRS carrier, if the switching happens within the DMRS bundling duration, then the phase continuity is not maintained by the UE.
Considering FR1 inter-band UL CA with DMRS bundling with following conditions:
· UE shall only have ongoing transmissions on a single uplink carrier at the same time. If overlapping transmissions of PUSCH, PUCCH, and/or SRS are erroneously scheduled/configured by the gNB on more than one carrier, then the phase continuity of DMRS bundling will be broken.
· Only configuration of a single TAG is supported.
· If there is any carrier switching back and forth between two carriers and the switching happens within the DMRS bundling duration, then the phase continuity is not maintained by the UE.
· Can only one band can be configured with DMRS bundling at a time?



	Considering SUL with DMRS bundling with following conditions:
· Can only one band can be configured with DMRS bundling at a time?
· If there is any carrier switching back and forth between SUL and NUL carriers and the switching happens within the bundling duration, then the phase continuity is not maintained by the UE.



Question 2:
Whether the text in TS 38.214 section 6.1.7 prevents the UE from modifying its Tx power when necessary, i.e. prevents the UE from following TS 38.213 clause 7.1.1 and 7.2.1, or prevents the UE from adapting P-MPR, during transmission of a DMRS bundle.




In this contribution, we provide our views on these questions.

Discussion
2.1 CA/DC/SUL support for DMRS bundling

RAN1 has agreed that Joint channel estimation for PUSCH transmissions is enabled or disabled via RRC configuration for a UE, and it has been captured in TS 38.331.

	-DMRS-BundlingPUSCH-Config
The IE DMRS-BundlingPUSCH-Config-r17 is used to configure DMRS bundling for PUSCH.
DMRS-BundlingPUSCH-Config information element
-- ASN1START
-- TAG-DMRS-BUNDLINGPUSCH-CONFIG-START

DMRS-BundlingPUSCH-Config-r17 ::=          SEQUENCE {
    pusch-DMRS-Bundling-r17                    ENUMERATED {enabled}                                            OPTIONAL,   -- Need S
    pusch-TimeDomainWindowLength-r17           INTEGER (2..32)                                                 OPTIONAL,   -- Need S
    pusch-WindowRestart-r17                    ENUMERATED {enabled}                                            OPTIONAL,   -- Need S
    pusch-FrequencyHoppingInterval-r17         ENUMERATED {s2, s4, s5, s6, s8, s10, s12, s14, s16, s20}        OPTIONAL,   -- Need S
    ...
}




Since the configuration for PUSCH is per BWP, gNB can indicate multiple carriers for a single UE with different configuration of DMRS bundling. In a CA/DC/SUL scenario, DMRS bundling could be configured with following cases:

	Case 1:
One of the carriers is configured with DMRS bundling.
Case 2:
None of the carriers is configured with DMRS bundling.



In case 1, UE would keep phase continuity in carrier configured with DMRS bundling until the carrier switching happened.

Observation 1:
Only one carrier can be configured with DMRS bundling at a time is feasible.

In a CA/DC/SUL scenario, if the total transmit power is shared between the two carriers, then the power adjustment for one carrier may have influence to the another carrier which the DMRS bundling is enabled.

Proposal 1:
The interdependent for carriers with DMRS bundling enabled in CA/DC/SUL scenario need more discussion.

2.2 Whether UE can modify its Tx power when necessary

In the last meeting, a earlier WA on group common TPC is confirmed.

	Conclusion
· No consensus on confirming the following working assumption in R17.
Working Assumption (Made in RAN1 #107-e)
· The action of group common TPC commands with format 2_2 does not constitute an event that violates power consistency and phase continuity.
· If UE is configured to accumulate TPC commands,
· If UE receives TPC commands that would take into effect during a configured TDW, UE accumulates TPC commands without taking effect during the current configured TDW. TPC commands take effect after the current configured TDW.
· If UE is not configured to accumulate TPC commands
· the last TPC command that would take effect within a configured TDW supersedes all previous TPC commands that take effect within that configured TDW and only the last TPC command is applied by the UE after the current configured TDW. 
· FFS: no more than 1 TPC command is expected to take effect during a configured TDW.




[bookmark: _GoBack]The procedure of power control can be divided into open-loop PC and closed-loop PC. As what RAN1 has agreed in RAN1#107-e, UE should not perform UE autonomous TA adjustment during the actual time domain window, which means the open-loop PC procedure based on P0 and alpha is not expected to happen during the actual time domain window.
TS 38.214 has captured a list of events that cause the phase continuity be broken. Since RAN1 has not defined power change related events, UE may not expect to have power adjustment during cTDW. From our point of view, the power adjustment during cTDW should be regarded as a event that violate phase continuity. UE should not be prevented from modifying its Tx power when necessary during the DMRS bundling. UE would recognized it as an event and stop the actual TDW, instead.

Observation 2:
UE should not be prevented from modifying its Tx power when necessary during the DMRS bundling.

Proposal 2:
Power adjustment should be regard as an event.


Conclusions
In this contribution, we provide our views on the DMRS bundling.. The observations and proposal are as below.
Observation 1:
Only one band can be configured with DMRS bundling at a time is feasible.

Observation 2:
UE should not be prevented from modifying its Tx power when necessary during the DMRS bundling.

Proposal 1:
The interdependent for carriers with DMRS bundling enabled in CA/DC/SUL scenario need more discussion.

Proposal 2:
Power adjustment should be regarded as an event.
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