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Introduction
RAN1 received a LS from RAN2 with following questions on IUC with non-preferred resource set [1]：
	In RAN2#118-e meeting, RAN2 discussed the inter-UE coordination scenario in which UE B receives IUC Scheme 1 non-preferred resource set from UE A, but UE B does not perform sensing in the resource pool associated with the non-preferred resource set, e.g. UE B performs mode 2 random resource selection, etc. For this case, RAN2 has the following questions:
Q1:	Is the scenario described above a valid scenario or not?
Q2:	If the answer to Q1 is yes, does resource exclusion based on non-preferred resource set needs to be performed by UE B or not?
Q3:	If the answer to Q2 is yes, then, in RAN1’s view, which specification (PHY or MAC) should capture the resource exclusion behavior?


In this contribution, we will discuss the questions and suggest our reply to the questions. 
Discussion
Based on RAN1 conclusions IUC information transmission could be triggered by either explicit request or by a condition other than explicit request. For IUC information transmission triggered by explicit request, based on the resource pool (pre-)configuration, the resource set type can be determined by UE-A or UE-B. For IUC information transmission triggered by a condition other than explicit request, the resource set type is determined by UE-A, furthermore, non-preferred resource set can be transmitted with groupcast/broadcast. Therefore, UE-B may receive a non-preferred resource set but UE-B has no sensing results.
Proposed reply to Q1:
· Yes, based on existing RAN1 agreements, the scenario described in the LS is a valid scenario.
UE procedure of using a received non-preferred resource set is captured in [2], as per the specification the UE excludes in Step 6b) of clause 8.1.4 resource(s) overlapping with the non-preferred resource set, that is non-preferred resource set can only be used when UE-B performing mode 2 sensing. For UE-B performing mode 2 random resource selection, how to use non-preferred resource set is not specified and RAN1 has no related conclusion either, therefore it is not supported in Rel-17.
Proposed reply to Q2:
· No, resource exclusion based on non-preferred resource set does NOT need to be performed by UE-B performing mode 2 random resource selection, this operation is not supported in Rel-17.
Conclusion
In this contribution, we discussed the question of RAN2 LS on IUC with non-preferred resource set and suggested replies to questions as below:
Proposed reply to Q1:
· Yes, based on existing RAN1 agreements, the scenario described in the LS is a valid scenario.
Proposed reply to Q2:
· No, resource exclusion based on non-preferred resource set does NOT need to be performed by UE-B performing mode 2 random resource selection, this operation is not supported in Rel-17.
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