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Introduction
RAN1 received a LS from RAN2 with questions on RRC parameters for IUC Scheme 1 and default CBR configuration [1], in this contribution, we will discuss the questions and suggest our reply to the questions. 
Discussion
On IUC Scheme 1
In the LS following questions on RRC parameters for IUC scheme 1 are asked by RAN2:
	In RAN2#118-e meeting, RAN2 discussed some RRC parameters provided by RAN1 for IUC Scheme 1 configuration and have the following questions:
Q1:	For the parameter sl-TriggerConditionRequest which is used to determine how to trigger IUC explicit request, does UE-B “has data to be transmitted to UE-A” mean UE-B is to piggyback the IUC Request with SL data transmission?
Q2:	For the parameter sl-Condition1-A-2 which is used to disable the usage of condition 1-A-2 in IUC Scheme 1, how will UE-A evaluate the condition “when it is intended receiver of UE-B” and how to capture this in 3GPP language? 


For Q1, “UE-B has data to be transmitted to UE-A” does not mean explicit request is piggybacked with data to be transmitted to UE-A, UE-B can transmit the MAC PDU containing the explicit request only.
Proposed reply to Q1:
· No, “UE-B has data to be transmitted to UE-A” does not mean explicit request is piggybacked with data to be transmitted to UE-A, UE-B can transmit the MAC PDU containing the explicit request only.
As to Q2, the condition of “when it is intended receiver of UE-B” is to ensure that the determined preferred resource set is only used for the transmission to the UE-A that provides the resource set, when half duplex operation at UE-A side should be avoided. According to 38.321[2], as reproduced below, preferred resource set can only be used for a MAC PDU to be transmitted to the UE providing the preferred resource set, in another word, the intention of the condition has already been guaranteed. Therefore, there is no need to mention the condition in the RRC parameter description.
	3>	if configured by RRC, sl-InterUE-CoordinationScheme1 enabling reception of preferred resource set and non-preferred resource set and when the UE does not have own sensing result as specified in clause 8.1.4 of TS 38.214 [7] and if a preferred resource set is received from a UE:
4>	randomly select the time and frequency resources for one transmission opportunity from the resources belonging to the received preferred resource set for a MAC PDU to be transmitted to the UE providing the preferred resource set, according to the amount of selected frequency resources and the remaining PDB of SL data available in the logical channel(s) allowed on the carrier.
3>	if configured by RRC, sl-InterUE-CoordinationScheme1 enabling reception of preferred resource set and non-preferred resource set and when the UE has own sensing result as specified in clause 8.1.4 of TS 38.214 [7] and if a preferred resource set is received from a UE:
4>	randomly select the time and frequency resources for one transmission opportunity within the intersection of the received preferred resource set and the resources indicated by the physical layer as specified in clause 8.1.4 of TS 38.214 [7] for a MAC PDU to be transmitted to the UE providing the preferred resource set, according to the amount of selected frequency resources and the remaining PDB of SL data available in the logical channel(s) allowed on the carrier.


Proposed reply to Q2:
· As the intention of the condition “UE-B has data to be transmitted to UE-A” has already been guaranteed by current specification 38.321, there is no need any more to mention the condition in the RRC parameter description.

On default CBR configuration
 In the LS following questions on RRC parameters for default CBR configuration are asked by RAN2:
	· On default CBR configuration: 
The following 2 parameters have been introduced in R17 power-saving resource selection to indicate the default CBR value for a UE performing partial sensing or random resource selection without available CBR measurement result:
	Parameter name in the spec
	New or existing?
	Parameter name in the text
	Description

	defaultCbrRandomSelection
	New
	defaultCbrRandomSelection
	Indicates default value of CBR measurement for a UE that performs random resource selection if no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available.

	defaultCbrPartialSensing
	New
	defaultCbrPartialSensing
	Indicates default value of SL CBR measurement for a UE that is configured to perform partial sensing by its higher layer (including when SL DRX is configured) if the number of SL RSSI measurement slots over CBR measurement window is below [minNumRssiSlots]. 


However, RAN2 observe there is a parameter already defined in R16 sidelink which has the similar function as follows:
	sl-DefaultTxConfigIndex
[bookmark: _Hlk101107703]Indicates the PSSCH transmission parameters to be used by the UEs which do not have available CBR measurement results, by means of an index to the corresponding entry in tx-ConfigIndexList. Value 0 indicates the first entry in tx-ConfigIndexList. The field is ignored if the UE has available CBR measurement results.


From RAN2 understanding, the parameters introduced in R17(defaultCbrRandomSelection, defaultCbrPartialSensing) are redundunt with the above R16 parameter (sl-DefaultTxConfigIndex). For the above defined R16/R17 default CBR parameters, RAN2 respectfully asks RAN1 on the following questions:
Q3: Is there still a need for the R17 default CBR parameters considering the existing R16 default CBR parameter?
Q4: If yes to Q3, how to differentiate the usage of the R16 / R17 default CBR parameters?



In general, the intention / purpose of the 3 RRC parameters () listed in RAN2’s LS is the same or very similar to each other, especially between “defaultCbrRandomSelection” and “sl-DefaultTxConfigIndex”. The only small subtle difference with the new R17 parameter “defaultCbrPartialSensing” is that this should only be used when the number of SL RSSI measurement slots over CBR measurement window is below [minNumRssiSlots].
From the perspective of enhancing RRC parameters for sidelink and making the specification less complicated / confusing to the readers, our preference is similar to RAN2 in that the existing R16 RRC parameter “sl-DefaultTxConfigIndex” can be reused for the following scenarios to replace the two new R17 RRC parameters.
· When UE performs random resource selection and if no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available.
· When UE is configured to perform partial sensing by its higher layer (including when SL DRX is configured) and if the number of SL RSSI measurement slots over SL CBR measurement window is below [minNumRssiSlots].
It should be clearly stated in the RRC description field for “sl-DefaultTxConfigIndex” with these above two scenarios.
Proposed reply to Q3:
· No, there is no strong need to keep the R17 default CBR parameters considering the existing parameter “sl-DefaultTxConfigIndex” in R16 can be reused, as long as the RRC description field is updated to capture the following two applicable cases from R17.
· [bookmark: _Hlk110851845] When UE performs random resource selection and if no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available.
· [bookmark: _Hlk110851855]When UE is configured to perform partial sensing by its higher layer (including when SL DRX is configured) and if the number of SL RSSI measurement slots over SL CBR measurement window is below [minNumRssiSlots].

Conclusion
In this contribution, we discussed the question of RAN2 LS on RRC parameters for IUC Scheme 1 and default CBR configuration and suggested replies to questions as below:
Proposed reply to Q1:
· No, “UE-B has data to be transmitted to UE-A” does not mean explicit request is piggybacked with data to be transmitted to UE-A, UE-B can transmit the MAC PDU containing the explicit request only.
Proposed reply to Q2:
· As the intention of the condition “UE-B has data to be transmitted to UE-A” has already been guaranteed by current specification 38.321, there is no need any more to mention the condition in the RRC parameter description.

Proposed reply to Q3:
· No, there is no strong need to keep the R17 default CBR parameters considering the existing parameter “sl-DefaultTxConfigIndex” in R16, as long as the RRC description field is updated to capture the following two applicable cases.
·  When UE performs random resource selection and if no SL CBR measurement result over SL CBR measurement window is available.
· When UE is configured to perform partial sensing by its higher layer (including when SL DRX is configured) and if the number of SL RSSI measurement slots over SL CBR measurement window is below [minNumRssiSlots].
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