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Discussion on CA/DC support 
RAN4 is discussing feasibility of supporting DMRS bundling in CA/DC modes of operation. They have agreed to define requirements for the following cases:
	1. FR1+FR2 UL CA,
2. FR1+FR2 DC,
3. EN-DC with NR on FR2.
4. FR1 inter-band DL CA with a “single” uplink band configured 
With the restriction that DMRS bundling configuration is limited to one uplink NR carrier in total on all FRs at a time.



RAN4 continues to discuss applying DMRS bundling to FR1 inter-band UL CA. They request additional feedback on RAN1 spec. impact and ask the following question:
Q1: Can only one band can be configured with DMRS bundling at a time?
Answer: More than one band can be configured with DMRS bundling. No RAN1 agreement prevents this. Note that since enabling/disabling DMRS bundling is through RRC configuration, it need not mean that DMRS bundling is active on multiple carriers.  If scheduling is restricted such that only one carrier has active transmissions at any time, then no RAN1 spec. impact is expected. 
Discussion on UE UL Tx Power Adaptation 
RAN4 also discussed the requirement that the UE shall maintain power consistency and phase continuity within an actual TDW as mentioned in Clause 6.1.7 of TS 38.214. RAN4 points out that since the power control equations in Clause 7.1.1 and Clause 7.2.1 of TS 38.213 are to be executed for each transmission occasion, this could then violate the power consistency requirement required by Clause 6.1.7 of TS 38.214. RAN4 asks the following question in this context:
Q2: RAN4 would therefore appreciate feedback from RAN1 on whether the text in TS 38.214 section 6.1.7 prevents the UE from modifying its Tx power when necessary, i.e. prevents the UE from following TS 38.213 clause 7.1.1 and 7.2.1, or prevents the UE from adapting P-MPR, during transmission of a DMRS bundle. We ask this because further alignment of understanding between RAN1 and RAN4 may be needed.
Answer: Clause 6.1.7 of TS 38.214 does indeed prevent a UE from altering transmit power in the middle of an actual TDW. This clause should take precedence over Clause 7.1.1 and 7.2.1 of TS 38.213. UE behavior should be such that changes to  are avoided within an actual TDW. 
[bookmark: _Ref457730460][bookmark: _Ref450735844][bookmark: _Ref450342757]References
[1] 3GPP TSG-RAN WG4 Meeting #103-e, R4-2211225, “Reply LS to RAN1/RAN2 on DMRS bundling,” e-Meeting, May 9-20, 2022

