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[bookmark: _Ref85728113]Introduction
A LS [1] on clarification of RACH prioritization rules between LTE and NR-U has been sent to RAN1 in RAN1 #109e meeting:
RAN4 is discussing HO with PSCell addition/change requirements as part of Rel-17 RRM enhancements WI. In HO with PSCell, both HO and PSCell addition/change are performed using same RRC command/message. For EN-DC to EN-DC or NR SA to EN-DC, HO with PSCell can be configured with target PCell on LTE and target PSCell on carrier with NR-U. In RAN4, endpoint of HO with PSCell delay for HO and PSCell change are defined independently and the RACH on respective cell is the end point of the HO completion for PCell and PSCell addition/change completion for PSCell. Since PRACH can be sent independently to PCell and PSCell, they may overlap in time. 
When LTE PRACH to PCell is overlapped with NR PRACH to PSCell with NR-U, RAN4 made a working assumption that LTE PRACH is prioritised due to power allocation limitation specified in the TS 38.213. 
Question: Can RAN1 please confirm whether RAN4 working assumption for collision of LTE RACH and NR-U RACH is in line with RAN1 spec? In other words, does the existing prioritization rules between LTE and NR RACH collision are applicable for NR-U and LTE RACH collision?
The action to RAN1 is:
RAN4 kindly requests RAN1 to provide clarification for the above question.
In this contribution, we provide our understanding on this issue. 
Discussion
In the TS 38.213 section 7.6.1, it specifies how to determine a transmission power for the SCG in EN-DC scenario, when the sum of the configured maximum transmission power for LTE carrier PLTE and the configured maximum transmission power for NR carrier PNR is larger than the configured maximum total transmission power Ptotal. If the sum of PLTE and PNR is not larger than Ptotal, there is no need to define any prioritization rules for transmission power between MCG and SCG, since there is no power limit issue and simultaneous transmissions between MCG and SCG with allocated transmission power can be supported. 
Observation 1 If the sum of the configured maximum power for LTE carrier PLTE and the configured maximum power for NR carrier PNR is not larger than the configured maximum total power Ptotal, simultaneous transmissions between LTE and NR carriers are supported. 
If the sum of PLTE and PNR is larger than Ptotal, there are several cases for UE determining the transmission power for the SCG in EN-DC scenario based on the capability of dynamic power sharing for EN-DC:
Case 1: if the UE supports the capability of dynamic power sharing for EN-DC, and if the transmission on the LTE carrier overlaps with the transmission on the NR carrier in time domain, the UE reduces the transmission power of the transmission on the NR carrier so that the sum of PLTE and PNR is not larger than Ptotal. 
· If the reduced transmission power on the NR carrier is more than the threshold, the UE is not required to transmit on the NR carrier. 
· If the reduced transmission power on the NR carrier is not more than the threshold, the UE is required to transmit on the NR carrier.
Case 2: if the UE does not support the capability of dynamic power sharing for EN-DC, the UE expects to be configured with the Rel-15 reference TDD configuration.
If the UE is configured with the Rel-15 or Rel-16 reference TDD configuration for LTE carrier,
· Case 1: if the UE does not support the capability of dynamic power sharing for EN-DC, the UE does not transmit on the NR carrier when a corresponding subframe on the LTE carrier is an UL subframe in the reference TDD configuration. That is to say, PRACH resource on the LTE carrier and PRACH resource on the NR carrier in this case are not expected to be overlapped in time domain from UE side and prioritisation rules are not needed.
· Case 2: if the UE supports the capability of dynamic power sharing for EN-DC, and does not support the capability of TDM restriction to LTE FDD PCell for dual UL transmission operation when the Rel-16 reference TDD configuration is configured, the UE does not transmit on the NR carrier if the transmission on the LTE carrier overlaps with the transmission on the NR carrier.
Observation 2 [bookmark: _Hlk109832327]If the sum of PLTE and PNR is larger than Ptotal, the UE determines the transmission power for the NR carrier based on the capability of dynamic power sharing for EN-DC.
Based on the above discussion, PRACH resource on the LTE carrier and PRACH resource on the NR carrier overlapped in time domain may not be expected from UE side in some cases, or when PRACH resource on the LTE carrier and PRACH resource on the NR carrier overlapped in time domain are allowed, the UE may not transmit PRACH on the NR carrier or may transmit PRACH on the NR carrier with a reduced transmission power depends on different conditions. The same rules apply for both licensed and unlicensed operation. Therefore, the UE behavior for determining the transmission power for the NR-U carrier in EN-DC scenario can reuse that for determining the transmission power for the NR carrier in EN-DC scenario. 
Observation 3 The UE behavior for determining the transmission power for the NR-U carrier in EN-DC scenario can reuse that for determining the transmission power for the NR carrier in EN-DC scenario.
Conclusion
Based on the discussion, this contribution provides the following observations.
Observation 1 If the sum of the configured maximum power for LTE carrier PLTE and the configured maximum power for NR carrier PNR is not larger than the configured maximum total power Ptotal, simultaneous transmissions between LTE and NR carriers are supported. 
Observation 2 If the sum of PLTE and PNR is larger than Ptotal, the UE determines the transmission power for the NR carrier based on the capability of dynamic power sharing for EN-DC.
Observation 3 The UE behavior for determining the transmission power for the NR-U carrier in EN-DC scenario can reuse that for determining the transmission power for the NR carrier in EN-DC scenario.
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