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Introduction
In [1], an LS was received from RAN4 indicating that RAN4 does not introduce the parameter p-NR-FR2 in Rel-16. This parameter is related to NR-DC power control and used in RAN1 and RAN2 specs. 
In [2], an LS reply related to this was sent to RAN4, requesting further clarifications on how to handle power control for FR2-FR2 DC (i.e., DC where both MCG and SCG have cells with FR2 UL).
In R1-2203030 [3], following reply was received from RAN4
RAN4 would like to thank RAN1 for the Further Reply LS on power control for NR-DC.
Regarding the feasibility of independent power control for the mentioned two cases:
1) uplink CCs of MCG and uplink CCs of SCG are in different frequency bands in FR2.
2) uplink CCs of MCG and uplink CCs of SCG are in the same frequency band in FR2.

RAN4 has discussed the definition of independent power control, and the understanding is that it means power control is per CG, and there is no total power limitation.
Up to now RAN4 hasn’t introduce NR-DC band combination for FR2, therefore UL CA is referred here and it is RAN4 understanding that same conclusion can be applied to NR-DC.
For intra-band UL CA, total max TRP and max EIRP limitation are defined in section 6.2A.4 of TS 38.101-2, thus power sharing is needed when the maximum power limitation was reached. Therefore, it is not independent power control.

For inter-band UL CA:
RAN4 has discussed two kinds of UEs to support inter-band CA, one is called CBM (Common Beam Management), and the other is called IBM (Independent Beam Management), and in Rel-17 RAN4 only defined requirements for IBM in inter-band UL CA. It is agreed that independent power control might be possible in some case for IBM but is not guaranteed UE behavior. RAN4 hasn’t discussed CBM for inter-band UL CA up to Rel-17.

In addition, RAN4 do not plan to discuss p-NR-FR2 or p-UE-FR2 in Rel-17.


In this document, we discuss updates to NR-DC Power sharing UE capabilities and potential updates to RAN1 specifications considering current status.
Discussion
UE capabilities related to NR-DC power control are currently captured in 38.306 as shown below. While the RRC configuration of power sharing made can be differentiated for FR1 and FR2 (i.e., using nrdc-PCmode-FR1 or nrdc-PCmode-FR2), similar differentiation of UE capability is not present in current specs.
Current capability definitions from 38.306
	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	intraFR-NR-DC-PwrSharingMode1-r16
Indicates whether the UE supports intra-FR NR DC with semi-static power sharing mode1 between MCG and SCG cells of same frequency range as defined in TS 38.213 [11]. If this field is absent, the UE does not support intra-FR NR DC. 
	BC
	No
	No
	No

	intraFR-NR-DC-PwrSharingMode2-r16
Indicates whether the UE supports semi-static power sharing mode2 between MCG and SCG cells of same frequency range for synchronous intra-FR NR DC as defined in TS 38.213 [11]. The UE indicating the support of this also indicates the support of intraFR-NR-DC-PwrSharingMode1-r16.
	BC
	No
	No
	No

	intraFR-NR-DC-DynamicPwrSharing-r16
Indicates the UE support of dynamic power sharing for intra-FR NR DC between MCG and SCG cells of same frequency range with long or short offset as specified in TS 38.213 [11]. The UE indicating the support of this also indicates the support of intraFR-NR-DC-PwrSharingMode1-r16.
	BC
	No
	No
	No



RAN1 discussed possible updates to UE capabilities in [105-e-NR-UEFeature-MRDCCA-01] thread but the discussion could not conclude as RAN1 was waiting for RAN4 input. It was also discussed whether RAN1 could let RAN2 handle the UE capability aspect. 
In RAN2, it was decided in RAN2#113b-e meeting to wait for RAN1 input on this topic including any changes to UE capabilities and so RAN1 should provide input to RAN2. 
[image: ]
RAN1 again discussed possible updates to UE capabilities in [106-e-NR-UEFeature-MRDCCA-01] thread but consensus could not be achieved. Following was the last discussed FL proposal
Updated FL proposal #1
[bookmark: _Hlk101728538]�   For FG18-1/1a/1b, add following note and ask RAN2 to modify the descriptions in TS38.306 accordingly
Ø  In case MCG and/or SCG have cells in different frequency ranges, this FG indicates the capability of the power sharing only between those MCG and SCG cells with UL in FR1.
[bookmark: _Hlk101728679]�   Note: above clarification for FG18-1/1a/1b does not mean that Rel-16 UEs are mandated to support power sharing mechanisms like FG18-1/1a/1b for FR2-FR2 DC.



As discussed in our previous contribution [4], given current status with p-NR-FR2 decision by RAN4, the Rel16 UE capability definitions should be modified such that UEs can at least indicate support for power sharing modes for FR1 only (i.e., applicable only to cells with FR1 UL in MCG and SCG) without indicating it as supported for FR2 (which is current status).
Considering the above we support the FL proposal discussed in RAN1#106-e
Proposal 1
· Agree to the following to avoid the RAN4 decision on p-NR-FR2 from impacting NR-DC for FR1 cells
·  For FG18-1/1a/1b, ask RAN2 to modify the descriptions in TS38.306 accordingly
· In case MCG and/or SCG have cells in different frequency ranges, this FG indicates the capability of the power sharing only between those MCG and SCG cells with UL in FR1.
· Note: above clarification for FG18-1/1a/1b does not mean that Rel-16 UEs are mandated to support power sharing mechanisms like FG18-1/1a/1b for FR2-FR2 DC.

Then on how to handle the case of NR-DC with FR2 cells in MCG and SCG, the LS reply from RAN4 [3] does not appear to justify introduction of a new power sharing mechanism for FR2 NR-DC (e.g., mechanism such as the TP to 38.213 in RAN1 LS R1-2104018 [2]). The LS does not indicate any RAN4 agreements made for NR-DC. It is mentioned that certain conclusions for UL CA can be applied for NR-DC. However, it is difficult to specify concrete UE behavior based on the input received for CA, e.g., “..independent power control might be possible in some case for IBM but is not guaranteed UE behavior…”. 
RAN4 input is however clear that “RAN4 do not plan to discuss p-NR-FR2 or p-UE-FR2 in Rel-17”. 
Considering current status, we propose to update the RAN1 specs by adding following sentence (proposed in [5]) to sub-clause 7.6.2 of 38.213 (both Rel16 and Rel17 versions) – “Note: UE does not expect to be configured with p-NR-FR2 in this release of the specification.”. This update accurately reflects the current status of power control from FR2 DC case (i.e., previous RAN1 agreements on NR-DC power control have not been reverted; RAN4 input is reflected) and should address any concerns regarding updating the description of 18-1/1a/1b to apply only for FR1.
Proposal 2
· Add following sentence to sub-clause 7.6.2 of 38.213 (both Rel16 and Rel17 versions) – “Note: UE does not expect to be configured with p-NR-FR2 in this release of the specification.”.
Conclusion
In this document, we discuss UE capability signaling impact due to the RAN4 LS [1] on p-NR-FR2. Given current status that RAN4 does not introduce the parameter p-NR-FR2, an update to NR-DC UL power sharing capabilities is needed so that UEs can at least indicate support for power sharing modes for FR1 only without indicating it as supported for FR2. We propose the following
 Proposal 1
· Agree to the following to avoid the RAN4 decision on p-NR-FR2 from impacting NR-DC for FR1 cells
·  For FG18-1/1a/1b, ask RAN2 to modify the descriptions in TS38.306 accordingly
· In case MCG and/or SCG have cells in different frequency ranges, this FG indicates the capability of the power sharing only between those MCG and SCG cells with UL in FR1.
· Note: above clarification for FG18-1/1a/1b does not mean that Rel-16 UEs are mandated to support power sharing mechanisms like FG18-1/1a/1b for FR2-FR2 DC.

Proposal 2
· Add following sentence to sub-clause 7.6.2 of 38.213 (both Rel16 and Rel17 versions) – “Note: UE does not expect to be configured with p-NR-FR2 in this release of the specification.”.
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R2-2104314 Summary of [AT113bis-e][221][DCCA] NR-DC power control signalling (Huawei) Huawei
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= Wait for RAN1 input on the support of power sharing for -FR2 NR-DC, including
changes to UE capabilities.

= RAN2 intends to update the following RRC parameters with “This field is not used in this
version of specification”: p-UE-FR2, p-NR-FR2, p-maxUE-FR2, p-maxNR-FR2-MCG, p-
maxNR-FR2-SCG, estedP-MaxFR2, powerCoordination-FR2. The same change to be
used for UE capabilities if RAN1 input indicates it's needed.

= CRs are postponed (pending RAN1 feedback)

- Chair wonders if we need to endorse CR since we wait for RAN1? Huawei clarifies that we can
also wait. Nokia thinks we don't need to agree to CRs now.




