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This paper discusses the PDCCH blind detection in case of carrier aggregation (CA). The purpose is to answer the incoming LS R1-2202901 from RAN2. 
Discussion
In this section we give our views on the questions asked by RAN2 in the LS R2-2204055 [1].
Question 1: Is UE required to report both pdcch-BlindDetectionMCG-UE-Mixed-r16 for MCG and pdcch-BlindDetectionSCG-UE-Mixed-r16 for SCG
There are two separate PDCCH blind detection parameters described in TS38.331 [2], one for MCG (pdcch-BlindDetectionMCG-UE-Mixed-r16) and one for SCG (pdcch-BlindDetectionSCG-UE-Mixed-r16). 
According to current ASN.1 coding, there is no requirement for a UE supporting NR-DC to report both the capabilities for MCG and SCG. The corresponding parameter descriptrion in TS 38.331 is copied below:
	-- R1 11-2e: Number of carriers for CCE/BD scaling for MCG and for SCG when configured for NR-DC operation with mix of Rel. 16 and
    -- Rel. 15 PDCCH monitoring capabilities on different carriers
    pdcch-BlindDetectionMCG-UE-Mixed-r16              SEQUENCE {
        pdcch-BlindDetectionMCG-UE1-r16                   INTEGER (0..15),
        pdcch-BlindDetectionMCG-UE2-r16                   INTEGER (0..15)
    }                                                                               OPTIONAL,
    pdcch-BlindDetectionSCG-UE-Mixed-r16              SEQUENCE {
        pdcch-BlindDetectionSCG-UE1-r16                   INTEGER (0..15),
        pdcch-BlindDetectionSCG-UE2-r16                   INTEGER (0..15)
    }                                                                               OPTIONAL,



However, according to the definitions in section 10.1 in TS 38.213 [3], both of the two above mentioned parameters are needed for PDCCH monitoring on MCG and SCG when the UE is configured for NR-DC operation with Rel-16 PDCCH monitoring capability on all the serving cells. The related specification is shown as follows.
	When a UE is configured for NR-DC operation and is provided monitoringCapabilityConfig = r15monitoringcapability for at least one downlink cell and monitoringCapabilityConfig = r16monitoringcapability for at least one downlink cell where the UE monitors PDCCH, the UE may indicate, through pdcch-BlindDetectionMCG-UE1 and pdcch-BlindDetectionSCG-UE1, respective maximum values for pdcch-BlindDetection3 for the MCG and pdcch-BlindDetection3 for the SCG, and through pdcch-BlindDetectionMCG-UE2 and pdcch-BlindDetectionSCG-UE2 respective maximum values for pdcch-BlindDetection2 for the MCG and pdcch-BlindDetection2 for the SCG. 



In addition, in Rel-15, the FG6-25a has been introduced in TS38.822 [4] for MCG and for SCG in synchronous NR-NR DC operation. Its counterpart from TS38.331 is copied below. It is noted that the parameter pdcch-BlindDetectionNRDC with SEQUENCE type includes one pdcch-BlindDetectionMCG-UE field and one pdcch-BlindDetectionSCG-UE field, which means both parameters must be reported by the UE. A similar ASN.1 coding should be applied for the Rel-16 NR-DC operation.  
	pdcch-BlindDetectionNRDC                SEQUENCE {
        pdcch-BlindDetectionMCG-UE              INTEGER (1..15),
        pdcch-BlindDetectionSCG-UE              INTEGER (1..15)
    }                                                                                       OPTIONAL,



Proposal 1: Take the following as the answer to Question 1:
· For Rel-16 NR-DC operation with a mix of Rel-15 and Rel-16 PDCCH monitoring capability on different carriers, the UE is required to report both pdcch-BlindDetectionMCG-UE-Mixed-r16 for MCG and pdcch-BlindDetectionSCG-UE-Mixed-r16 for SCG in Rel-16.
Question 2: How to interpret it if the UE reports both of FG 11-2c and FG 11-2g, or both of FG 11-2a and FG 11-2f
In the existing RAN2 specification, there is no restriction that only one of FG 11-2c and FG 11-2g is reported if supported, and no restriction that only one of FG 11-2a and FG 11-2f is reported if supported. However, in our understanding the RAN2 specification is not aligned with the agreements/understanding in RAN1. For example, according to the RAN1 agreement achieved in the RAN1#104-e meeting [5] below, it is clear that only one of FG 11-2c and FG 11-2g should be reported, and only one of 11-2a and FG 11-2f should be reported.   
	Agreements:
· No change of pre-requisite for both FG 11-2d and FG 11-2e;
· For FG 11-2d, add a note “If a UE supports FG 11-2a or FG 11-2f, then the capability defined by FG 11-2a or FG 11-2f is applied to FG 11-2d”.
· For FG 11-2e, add a note “If a UE supports FG 11-2c or FG 11-2g, then the capability defined by FG 11-2c or FG 11-2g is applied to FG 11-2e”. 



To further clarify,
· If UE only supports aligned span for all cases, UE can just report FG 11-2c with “aligned spans only”.
· If UE supports aligned span and non-aligned span with restriction, then UE can just report FG 11-2g.
· If UE supports aligned span and non-aligned span without restriction, then UE can just report FG 11-2c with “aligned spans and non-aligned spans”.  
Therefore, there is no motivation to report both FG 11-2a and FG 11-2f. Similar situation for FG 11-2a and FG 11-2f. 

Proposal 2: Take the following as the answer to Question 2:
· The UE is only required to report either FG 11-2a or FG11-2f.
· The UE is only required to report either FG 11-2c or FG11-2g.

Based on the above analysis, a draft LS reply R1-2203077 [6] is provided accordingly for further discussion in RAN1.  


[bookmark: _Ref129681832]Conclusions
[bookmark: _Ref124589665][bookmark: _Ref71620620][bookmark: _Ref124671424]In this contribution, we discuss the LS reply to RAN2 about the PDCCH blind detection in CA and we are making the following observations and proposal:
Proposal 1: Take the following as the answer to Question 1:
· For Rel-16 NR-DC operation with a mix of Rel-15 and Rel-16 PDCCH monitoring capability on different carriers, the UE is required to report both pdcch-BlindDetectionMCG-UE-Mixed-r16 for MCG and pdcch-BlindDetectionSCG-UE-Mixed-r16 for SCG in Rel-16.
Proposal 2: Take the following as the answer to Question 2:
· The UE is only required to report either FG 11-2a or FG11-2f.
· The UE is only required to report either FG 11-2c or FG11-2g.
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