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Introduction
RAN5 sent an LS to RAN1, RAN2 and RAN4 on configuration of p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 when the UE is configured with EN-DC in R1-2200873/R5-217995. According to the LS: “There are different opinions on whether the IEs p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 shall be configured by the network when UE works in EN-DC connectivity mode.”
	According to clause 7.6.1 of TS 38.213, the IEs p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 shall be configured to UE so that UE could determine the power transmission behaviour in the SCG, such as scaling down or dropping the transmission.
However there is an opinion that those IEs are indicated as optional in TS 36.331 and TS 38.331 and that UE operation for the PC 1.5 UE is specified by the normative text in TS 38.101-3 clauses 6.2B.1.1 and 6.2B.4.1.1. In addition some company believes if IEs p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 are absent, value of 26dBm should be assumed and used as the default, although no default value is specified in TS 36.331 and TS 38.331.



After discussing the LS in RAN1#108, RAN1 responded to RAN5 in R1-2202769, with the following:
	Q1: Whether the RAN1 specifications require that the IEs p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 are always configured by the network when UE works in EN-DC connectivity mode.
Answer: there is no specified UE behavior in existing RAN1 specifications for the case where FR1-FR1 EN-DC is configured but p-MaxEUTRA or p-NR-FR1 is not configured. RAN1 may discuss potential action, if any, after RAN2/4 responses are received.



The subsequent RAN4 LS received in this RAN1 meeting in R1-2203038/R4-2206567 states the following:
	For UEs supporting dynamic power sharing, RAN4 understanding is there is no specified UE behavior when the network does not configure p-MaxEUTRA or p-NR-FR1. It is up to RAN1 to confirm if this is a valid configuration. RAN4 will further discuss whether ‘infinity’ could be used as default value if these two parameters are not configured, and whether and how to capture this in the specification.
For UEs not supporting dynamic power sharing, RAN4 understanding is the UE’s transmitted power is not fully specified by RAN4. It is up to RAN1 to decide if p-MaxEUTRA or p-NR-FR1 should be configured by the network or if default values are needed.






Discussion and proposal
After receiving the RAN4 response RAN1 should be able to reach the final conclusion on the discussion. From RAN4 perspective the parameters are understood not to be mandatory, and as indicated by the RAN5 LS, they are optional in the RRC specifications. 
From RAN1 perspective, the parameters are only relevant when the gNB wants to configfure a semi-static power sharing mode and there is a valid UL transmission occasion simultaneously on the two cell groups, or in dynamic power sharing mode the overall Tx power of one or both RATs needs to be limited below the nominal maximum for whatever reason. There is no reason to require the configuration of p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 for dynamic power sharing case, or if the LTE and NR uplink transmissions are time multiplexed. Furthermore, this was not the original RAN1 intention, as agreed iun RAN1#90, where the agreement should be understood so that the p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 can be configured up to their upper bound. Judgning from the RAN4 response, there is no need for RAN1 to discuss the possible default setting when the values are not configured, as that is something under discussion in RAN4.
Proposal: Respond to RAN5, RAN4 and RAN2 that 
1. The p-MaxEUTRA and p-NR-FR1 parameters can be used to cap a cell groups’ maximum Tx powers, when configured, this can be either due to the need
a. to semi-statically split the total Tx power budget between the cell groups (some power sharing modes), or 
b. to limit individual cell groups Tx power due emission caps related to the network’s operations
2. If neither of the two reasons exist for capping one or the other (or both) cell group’s Tx power, there is no need to configure the two parameters either.
3. It is up to RAN4 to discuss the need for default setting for the parametes when not configured

 
