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1	Overall description
RAN1 would like to thank RAN2 for their incoming LS in R1-2203043 (R2-2204009)  about BWP operation without bandwidth restriction. RAN1 has discussed the questions raised in the LS and would like to provide the answers as the following:
Question 1:
Whether it is a valid scenario in the standard to support the operation of BWP without SSB where the UE does not perform BM/RLM/BFD due to the lack of necessary reference signal (SSB and CSI-RS) in the active BWP.
[RAN1 answer]: From RAN1 specification perspective, as described in TS38.213 section 5 as below, UE is not required to perform radio link monitoring in DL BWPs other than the active DL BWP. Based on such specification text, if the active DL BWP does not contain the necessary reference signal (SSB or CSI-RS), UE is not able to perform RLM on the active DL BWP. The same applies to BM/BFD measurement as well. 
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5	Radio link monitoring
The downlink radio link quality of the primary cell is monitored by a UE for the purpose of indicating out-of-sync/in-sync status to higher layers. The UE is not required to monitor the downlink radio link quality in DL BWPs other than the active DL BWP, as described in clause 12, on the primary cell. If the active DL BWP is the initial DL BWP and for SS/PBCH block and CORESET multiplexing pattern 2 or 3, as described in clause 13, the UE is expected to perform RLM using the associated SS/PBCH block when the associated SS/PBCH block index is provided by RadioLinkMonitoringRS.
If the UE is configured with a SCG, as described in [12, TS 38.331], and the parameter rlf-TimersAndConstants is provided by higher layers and is not set to release, the downlink radio link quality of the PSCell of the SCG is monitored by the UE for the purpose of indicating out-of-sync/in-sync status to higher layers. The UE is not required to monitor the downlink radio link quality in DL BWPs other than the active DL BWP on the PSCell.



Question 2:
If the answer to question 1 is that this is not valid, how should the UE perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB.
[RAN1 answer]: As explained above, UE is not able to perform BM/RLM/BFD measurement when the active BWP does not contain the necessary reference signal (SSB or CSI-RS). If the active BWP contains CSI-RS but not SSB, 
· UE supporting FG1-7 (CSI-RS based RLM)  is able to support CSI-RS based RLM
· UE supporting FG 2-24 (SSB/CSI-RS for beam measurement) is able to support CSI-RS based BM
· UE supporting FG 2-31 (Beam failure recovery) is able to support CSI-RS based BFR. 
2	Actions
To RAN4
ACTION: RAN1 would like to ask RAN2 take the above answers into account in their future work. 
3	Dates of next TSG RAN WG2 meetings
TSG-RAN WG1 Meeting #110	22nd – 26th August 2022	Toulouse, France
TSG-RAN WG1 Meeting #110bis-e                     10th – 19th October 2022                        Online
