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1 Introduction
A RAN4 LS was sent to RAN1 [1], where the following questions was asked:
Q1: It is RAN4 understanding that the parameter to limit the transmitted power of PSSCH/PSCCH for V2X can be used in both in-coverage and out-of-coverage. RAN4 would like to check with RAN1 and RAN2 which parameter (sl-maxTxPower, sl-MaxTransPower, SL-TxPower) is the correct one to be used to fulfill the purpose?
Q2: RAN4 also had some discussion on whether the parameter should be associated with or without a serving cell on the NR V2X carrier, and three options are proposed:
· Option 1: The parameter can be associated either with a serving cell or without a serving cell, and it can be configured separately with p-max for Uu
· Option 2: The parameter can be associated either with a serving cell or without a serving cell, when the parameter is associated with a serving cell, PEMAX,c is the smaller value given by this parameter for SL and p-max for Uu of that serving cell.
· Option 3: when UE is associated with a serving cell on the NR V2X carrier, p-max is used for serving cell c; when the UE is not associated with a serving cell on the NR V2X carrier, the parameter given for SL in RAN2 specification is used.
RAN4 would like to check which option is aligned with the RAN1 and RAN2 specification.
RAN4 requested RAN1 to provide feedback on the above questions. In this contribution, we discuss how to draft the reply LS to RAN4.
2 Discussions
The higher layer parameter sl-MaxTxPower is used for determination of  as specified in clause 16.2 in TS 38.213, which is based on the priority level of the PSSCH transmission and the CBR range.
SL-TxPower is an IE containing parameters rather than a parameter itself, and is therefore not appropriate.
The higher layer parameter sl-MaxTransPower is the correct one to be used for indicating the maximum value of the UE’s sidelink transmission power on the related resource pool as specified in TS 38.331. 
Proposal 1:  Reply Q1 to RAN4 as follows:
· sl-MaxTransPower is the correct higher layer parameter to limit the transmitted power of PSSCH/PSCCH for V2X.
No matter with a serving cell or without a serving cell, parameter sl-MaxTransPower can be always configured for sidelink power control. Even if the value of p-max for Uu is available for SL transmission, when the UE is associated with a serving cell on the NR V2X carrier, this does not necessarily mandate using  p-max for Uu instead of sl-MaxTransPower (i.e. option 3). On the other hand, PEMAX,c  does not have to be the smaller of sl-MaxTransPower for SL and p-max for Uu of that serving cell, when the parameter is associated with a serving cell (i.e. option 2). In terms of flexible configuration for SL and Uu, option 1 seems more straightforward to be used for SL regardless whether there is a serving cell or not, and it is fully up to network implementation what value is configured for sl-MaxTransPower, including same as the value of p-max. In addition, Option 1 has no RAN1 impact.
Proposal 2:  Reply Q2 to RAN4 as follows:
· The parameter, sl-MaxTransPower, which limits the transmitted power of PSSCH/PSCCH for V2X, can be associated either with a serving cell or without a serving cell, and is configured separately with p-max for Uu. i.e. option 1 is selected.
3 Conclusions
Following proposals were made:
Proposal 1:  Reply Q1 to RAN4 as follows:
· sl-MaxTransPower is the correct higher layer parameter to limit the transmitted power of PSSCH/PSCCH for V2X.
Proposal 2:  Reply Q2 to RAN4 as follows:
· [bookmark: _GoBack]The parameter, sl-MaxTransPower, which limits the transmitted power of PSSCH/PSCCH for V2X, can be associated either with a serving cell or without a serving cell, and is configured separately with p-max for Uu. i.e. option 1 is selected.
References
[1] [bookmark: _Ref30584195][bookmark: _Ref51596446][bookmark: _Ref37322237]R1-2112672, “LS on PEMAX for NR-V2X”, RAN4, 3GPP TSG-RAN WG1 Meeting #107-e, November 11th -19th, 2021.
