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[bookmark: _Ref124589705][bookmark: _Ref129681862]Introduction
In the last meeting, an LS [1] from RAN4 is sent to RAN1. RAN4 has been discussing the PL-RS configuration used for PUCCH transmission on target being-activated SCell during the activation procedure. RAN4 understands PL-RS assumption of PUCCH transmission for the active DL BWP of the carrier of the primary cell is specified in RAN1 TS38.213 section 7.2.1; however, RAN4 is not sure whether or not such assumption could be applied for target being-activated PUCCH SCell during activation procedure, and what the UE behavior is to determine the PL-RS for PUCCH of target being activation SCell. Thus, RAN4 has made following working assumption and would like to kindly ask RAN1 to confirm/clarify:
Working assumption:
· RAN4 to agree that PL-RS assumptions defined in TS38.213 section 7.2.1 can be applied for the PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure. In FR2 if UE is not provided pathlossReferenceRSs but provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command, as UE may not obtain MIB during activation procedure, UE shall use the associated DL-RS in PUCCH-SpatialRelationInfo as PL-RS.
[Question to RAN1]: Is the above working assumption in line with RAN1’s understanding?
In this contribution, some discussion on the working assumption from the perspective of RAN1 will be provided.
[bookmark: OLE_LINK69][bookmark: OLE_LINK70][bookmark: _Ref129681832]Discussion
PL-RS used for pathloss estimate for PUCCH is specified in RAN1 TS38.213 section 7.2.1. According to the specification, it can be observed that:
· If pathlossReferenceRS is not provided, then UE RS resource obtained from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB.
· If UE is provided pathlossReferenceRSs and PUCCH-SpatialRelationInfo, UE determine the PL-RS according to the pucch-PathlossReferenceRS-Id in UL spatial relation.
· If UE is provided with pathlossReferenceRSs and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo, then UE use the pucch-PathlossReferenceRS-Id with index 0.
· If UE is not provided with pathlossReferenceRSs and PUCCH-SpatialRelationInfo, then UE determine the PL-RS according to the CORESET with lowest index.
When PUCCH SCell is configured for UE, the UE shall apply the above procedures to determine a downlink pathloss. For the case if the pathlossReferenceRS is not provided, UE RS resource can be obtained from MIB in PCell. However, UE is not required to obtain MIB in SCell. Therefore, how to get the RS resource for SCell is unclear in the current specification. 
The RAN4 working assumption cannot be well extended to FR1 cases. Usually, the PUCCH-SpatialRelationInfo may not be configured in FR1. With the RAN4 working assumption, the UE behavior is still not clear when pathlossReferenceRS is not configured and UE does not obtain MIB in FR1 PUCCH SCell. 
In addition to power control for PUCCH, the UE behavior for PUSCH/SRS in TS38.213 section 7.1.1 and 7.3.1 are also not clear when pathlossReferenceRS is not configured and UE not does not obtain MIB in FR1/FR2 SCell. 
In the RAN1#92 meeting, an agreement for NR UL power control – non-CA aspects is achieved as follows:
	Agreement:
At least for the case of initial access
· UE will use the SSB identified during the initial access as the DL RS/SSB for pathloss estimation for PUSCH(including MSG3) before DL RS(s) is explicitly configured for pathloss measurement.
· UE will use the SSB identified during the initial access as the DL RS/SSB for pathloss estimation for PUCCH before DL RS(s) is explicitly configured for pathloss measurement.


the agreement is captured in current specification TS38.213 7.1.1/7.2/1/7.3.1 for PUSCH/PUCCH/SRS power control and does not distinguish between CA and non-CA. Therefore, the UE behaviors in case of SCell should be clarified, e.g. if the UE is not provided pathlossReferenceRSs for SCell, the UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
[bookmark: OLE_LINK57]Proposal: To determine a PUSCH/PUCCH/SRS transmission power for SCell, clarifications are proposed as follows:
· When determine a PUSCH transmission power, if the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a PUCCH transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRSs for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a SRS transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRS or SRS-PathlossReferenceRS-Id, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
Conclusion
According to the above discussions, we have the following proposal:
Proposal: To determine a PUSCH/PUCCH/SRS transmission power for SCell, clarifications are proposed as follows::
· When determine a PUSCH transmission power, if the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a PUCCH transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRSs for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a SRS transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRS or SRS-PathlossReferenceRS-Id, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
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1. Overall Description:
RAN1 thanks RAN4 for the LS. Regarding the questions raised in the LS, RAN1 answers are provided below, 
Question: Is the above working assumption in line with RAN1’s understanding? 
· If the answer to above question is NO, how could UE determine the PL-RS for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure for the following scenarios respectively:
· if the UE is not provided pathlossReferenceRSs and is provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is not provided pathlossReferenceRSs, and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If any case is missing in above combinations for PL-RS determination for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure, please RAN1 indicates and explains the UE behavior of PL-RS determination for the missing case(s).
Answer: The above working assumption cannot be extended to FR1. To determine a PUSCH/PUCCH/SRS transmission power for a SCell, clarifications are as follows:
· When determine a PUSCH transmission power, if the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a PUCCH transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRSs for SCell, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.
· When determine a SRS transmission power, if the UE is not provided pathlossReferenceRS or SRS-PathlossReferenceRS-Id, UE calculates  using a RS resource obtained from an SS/PBCH block used for SCell activation.

2. Actions:
To: RAN4
[bookmark: _GoBack]ACTION: RAN1 respectfully requests RAN4 to take the above responses into account in their future work.

3. Date of Next Meetings:
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