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1. Overall Description:
RAN1 thanks RAN4 for the LS on NR-U channel information and procedures. RAN1 discussed the questions in the LS, and would like to provide the following answers to Q1 and Q2 raised in the LS:

	Q1: Can UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells? 
1. If YES, RAN4 would like to respectfully ask RAN2 to clarify that diffNumerologyAcrossPUCCH-Group applies to PRACH in the corresponding “Definitions for parameters” in TS 38.306.
1. If NO, are there any other existing capabilities that can serve this purpose? If so, RAN4 would like RAN1 to indicate the capabilities.



Answer from RAN1 to Q1: 
The answer is NO. 
The UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 cannot be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells.
For inter-band CA, the capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH and/or parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH  indicate if a UE can simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells, and there is no restriction on the SCS selection of PRACH.
For intra-band CA, the UE cannot support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell.


	Q2: If the answer in Q1 is NO, and there is no capabilities that can serve the purpose, what would be the expected UE behavior when a target PUCCH SCell PRACH has a different SCS from SpCell/SCell physical channels/signals according to RAN1/2 spec? e.g. Shall UE be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations?



Answer from RAN1 to Q2: 
As mentioned in the answer for Q1, for inter-band CA, there is a capability irrespective of SCS to support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell. For inter-band CA, the capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH and/or parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH can be used regardless of the SCS used in different serving cells.

However, for intra-band CA the UE cannot support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell as specified in Clause 8.1 of TS 38.213:

For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than  symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where  for  or 1,  for  or ,  for ,  for , and  is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].

Therefore, for intra-band CA, the UE shall transmit the PRACH in a slot different from the slot of physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations. 



2. Actions:
To RAN4:
ACTION:  RAN1 respectfully asks RAN4 to take the above information into account in their future work.	

3. Date of Next TSG-RAN WG1 Meetings:
TSG-RAN WG1 Meeting #109-e 	15 – 27 May 2022		Electronic Meeting
TSG-RAN WG1 Meeting #110 	22 – 26 August 2022		Toulouse, France


