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Open Issues
With most of the critical issues regarding TBOMS being resolved in the last two RAN1 meetings, this document follows up on some of the remaining open issues on TBOMS. The document discusses aspects of determining the starting bit for TBOMS and interlacing of TBOMS transmissions.
Two interpretations of Option C for starting bit determination 
In the last meeting, NEC brought up two possible interpretations of Option C that reflect a lack of common understanding of Option C among all the companies. The two interpretations are:
Interpretation 1: The starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, but the number of bits being selected in bit selection (value E) is determined considering UCI multiplexing.
Interpretation 2: The starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, and the number of bits being selected in bit selection (value E) is determined assuming no UCI multiplexing.
The two interpretations differ in how rate matching is performed after the starting bit is identified. We have been working under the assumption that Interpretation 1 applies to Option C. This would mean that besides the starting bit determination, the rest of the coding chain is preserved as is for TBOMS. The second interpretation brings up new questions around rate matching and we think its too late to be entertaining new design considerations. It would entail changes to the coding chain beyond starting bit determination. We therefore suggest that the following clarification is made:
Proposal 1: For Option C for starting bit determination, clarify that the starting starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, but the number of bits being selected in bit selection (value E) for rate matching is determined considering UCI multiplexing.
Adopting Option C to determine the starting bit for TBOMS
In RAN94-e, the crucial issue on how to determine the starting bit to transmit in each slot of a TBOMS was resolved. It was decided to adopt Option C and in the last RAN1 meeting (RAN1-107bis-e) the following proposal was discussed where filler bits are required to be handled in a careful manner. 
	FL’s proposal 10-v3
The index of the starting coded bit in the circular buffer for the -th slot of a single TBoMS, i.e., , is calculated as 
,
Where:
Where  is equal to given by the total number of coded bits available for transmission of the TB in a slot allocated for TBoMS (denoted as H), assuming no UCI multiplexing, plus filler bits in the -th slot allocated for TBoMS, if any.
N is the number of slots allocated for TBoMS.
Note: this equation describes the logic of the bit-selection for TBoMS; decision on where and how to capture this in TS 38.212 is up to the Editor.



Filler bit handling was a new consideration that had not been discussed before. As per the current LDPC encoding chain, it so turns out that for small TB sizes, there can be a sizable number of filler bits as illustrated in the figure below:
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Figure 1 Filler bits as a function of TB Size

As seen in the figure above, for certain TB sizes of around 400-500 bits, there can be more than 100 filler bits. Thus, if we do not carefully account for filler bits in starting bit determination for each slot of a TBOMS, a performance loss can be expected. We therefore make the following proposal:
Proposal 2: For starting bit determination for each slot of a TBOMS, filler bits shall be taken into account.
Interlacing of TBOMS transmissions
Since TBoMS transmissions span multiple slots and involves additional slot-to-slot coordination and circular buffer handling at the UE, it is preferred to not allow interlacing of multiple TBoMS transmissions carrying different TBs. 
Proposal 3: Interlaced TBoMS transmissions (carrying different TBs) are not permitted. A UE does not expect a TBoMS transmission in a component carrier to begin before the completion of an ongoing TBoMS transmission in the same component carrier.
Conclusion
Based on the discussion presented in the earlier sections, we have the following proposals.
Proposal 1: For Option C for starting bit determination, clarify that the starting starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, but the number of bits being selected in bit selection (value E) for rate matching is determined considering UCI multiplexing.
Proposal 2: For starting bit determination for each slot of a TBOMS, filler bits shall be taken into account.
Proposal 3: Interlaced TBoMS transmissions (carrying different TBs) are not permitted. A UE does not expect a TBoMS transmission in a component carrier to begin before the completion of an ongoing TBoMS transmission in the same component carrier.
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Appendix A: Agreements made in RAN1 107bis-e meeting [2] 
	
Conclusion
There is no consensus in RAN1 on whether the index of the starting coded bit in the circular buffer should be expressed as function of the lifting size .

Agreement
The Rel-16 per-slot transmission occasion definition is re-used for transmission power determination for TBoMS.


Conclusion 
· Configuration and/or indication of priority of TBoMS transmission is up to gNB. 
· No new TBoMS-specific collision handling and dropping rules are introduced.

Agreement
The following text proposal for TS 38.213, Clause 9.2.6, should be is adopted.
	9.2.6       PUCCH repetition procedure
<omitted text>
If a UE would transmit a PUCCH over a first number  of slots and the UE would transmit a PUSCH with repetition Type A or a TB processing over multiple slots over a second number of slots, and the PUCCH transmission would overlap with the PUSCH transmission in one or more slots, and the conditions in clause 9.2.5 for multiplexing the UCI in the PUSCH are satisfied in the overlapping slots, the UE transmits the PUCCH and does not transmit the PUSCH in the overlapping slots.
<omitted text>



Conclusion
Existing rules can be reused for UCI multiplexing on PUSCH in case of TBoMS and UL CA scenario.

Agreement 
A UE that supports TBoMS supports all values of N defined for TBoMS, and a UE that supports TBoMS repetition supports all values of M defined for TBoMS repetition.
 
Agreement
The use of TBoMS for HD-FDD UE with counting on available slot is supported.
Note: existing mechanism as in AI8.8.1.1 should be applied for this case


Agreement
· For CG-PUSCH transmissions of TBoMS, the UE is not expected to be configured with the time duration for the N*M transmissions larger than the time duration derived by the periodicity P. 





Appendix B: Agreements made in RAN1 107-e meeting [1]
	Agreement
A single RV is used to transmit a single TBoMS.
Note: It is common assumption for option B and option C for “Starting bit in each slot for the single TBoMS”
Note: below working assumption does not need confirm.

Working Assumption
Single TBoMS structure of Option 3 is selected
· Option 3: Multiple TOTs are determined for a TBoMS. The TB is transmitted on the multiple TOTs using a single RV. 
FFS: how the single RV is rate matched across single or multiple TOTs, e.g., rate matched for each TOT, rate matched for all the TOTs, rate matched for each slot and so on.

Agreement
The working assumption is confirmed.

Working Assumption
For TBoMS in Rel-17, the following is supported:
· Bit interleaving is performed per slot.
       The index of the starting coded bit for each transmitted slot is predetermined prior to the start of the TBoMS transmission.
· Transmission is limited to one CB only.
· FFS: whether UCI multiplexing bits or cancellation/dropping of coded bits, if any, have to be known prior to the determination of the index of the starting coded bit for each transmitted slot or not
· FFS: Performance with UCI multiplexing on single and multiple slots of a single TBoMS
Note: How UCI multiplexing and cancellation/dropping of coded bits influence the sequence of coded bits transmitted in each slot of a single TBOMS is to be further discussed. Some knowledge on UCI to be multiplexed or cancellation/dropping of coded bits in each slot of a single TBOMS may be known prior to the start of a single TBOMS transmission. How this is to be handled is to be discussed further.


Agreement
· For TBoMS, UCI is multiplexed on the individual overlapping slot for UL transmission in one carrier
· FFS: timeline requirements
· FFS: details on the calculation of the number of coded modulation symbols per layer for UCI multiplexing on a single TBoMS.
· Note: no new UCI multiplexing mechanism other than existing puncturing or rate-matching is introduced for TBoMS in Rel-17.

Agreement
For TBoMS repetitions, if the parameter numberOfRepetitions is not configured in the TDRA table, then the number of repetitions M of a single TBoMS is equal to 1.
 
Conclusion
There is no consensus in RAN1 to introduce any restriction on the combinations of N and M that can be configured in the TDRA table, other than the already agreed N*M <= 32 restriction.

 
Agreement
For a configured grant type 2, if M=1, or if M>1 and the configured grant is configured with startingFromRV0 set to 'off', the initial transmission of the transport block may only start at the first slot of the N*M slots determined as available for PUSCH transmission of TBoMS. Otherwise, the initial transmission of the transport block may start at
-             The first slot of the N*M slots determined as available for PUSCH transmission of TBoMS if the configured RV sequence is {0,2,3,1},
-             The first slot of any of the M groups of N slots determined as available for PUSCH transmission of TBoMS associated with RV=0, if the configured RV sequence is {0,3,0,3} or {0,0,0,0}.
Note: It is up to Editor to decide how to capture these rules.

Agreement
For UCI multiplexing on an available slot for TBoMS, the following are supported in Rel-17 for calculating , , ,  and :
·   is the number of symbols in an available slot for TBoMS in which UCI is multiplexed.
· The CB size is scaled by , where N is the number of slots allocated for TBoMS, i.e.,  becomes .
Note: It is up to the Editor to decide how to capture the scaling in the specification.

Agreement
The UE does not expect NW to indicate a TBoMS configuration which results in a TBS which exceeds the maximum TBS for single CB transmission.

Agreement
For the retransmission of a single TBoMS with or without repetition in Rel-17:
· The gNB schedules only complete retransmissions of TBs.
· How the retransmission of the entire TB is done is up to gNB, e.g., could be single slot PUSCH retransmission or TBoMS retransmission, etc.
Note: this has no specification impact.
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Number of filler bits as a function of TB size

* ok

300

250 -

SHq 3|1} JO JBQUINN

1500 2000 2500 3000 3500 4000
TB Size

1000

500




image2.png
repeat
Neveen > 1




