[bookmark: historyclause][bookmark: _Toc383764588]3GPP TSG RAN WG1 #108-e			           R1-2202066
e-Meeting, February 21st – March 3rd, 2022

Agenda Item: 5
Source: MediaTek Inc.
Title: Discussion on RAN2 LS on PDCCH Skipping in RRC_CONNECTED
Document for: Discussion and Decision 
Overall Description
RAN2 sent an LS on PDCCH skipping to RAN1 [1] for sharing related RAN2 agreements and asking RAN1 questions. In this contribution, we provide views on how to proceed to process/reply RAN2 questions in Section 2. Finally, Section 3 summarizes the suggestions.


Reply to RAN2 Questions on PDCCH Skipping
In [1], RAN2 shared the following agreements related to PDCCH skipping

	Following agreements were made in RAN2#116bis-e:
1. UE ignores PDCCH skipping while the SR is pending.

2. If PDCCH skipping is applied to RNTI(s) monitored during RAR/MsgB window, the UE ignores PDCCH skipping during the RAR/MsgB window.

3. UE ignores PDCCH skipping while contention resolution timer is running.




In the following subsections, we will discuss how to process/reply RAN2 questions.

Conditions and Specification Impact for Ignoring PDCCH Skipping 
In [1], RAN2’s first two questions, as quoted in below table, are to understand what RNTI(s) are impacted by PDCCH skipping and whether/how RAN1 should capture TP(s) for alignment with RAN2 agreements. Particular focus is on the three conditions UE should ignore PDCCH skipping: 1) SR is pending, 2) during the RAR/MsgB window and 3) contention resolution timer is running.

	Question 1: RAN2 would like to know whether PDCCH skipping is applied to RNTI(s) monitored during RAR/MsgB window for RAR/MsgB reception.
Question 2: RAN2 would like to know if RAN1 prefers to capture the above agreements in RAN1 specification or prefer these to be captured in MAC specification.



In RAN1#106-e meeting, RAN1 agreed the following:
	Agreement
· …
· PDCCH based monitoring adaptation is limitedapplied to USS and type-3 CSS.



Accordingly, by TS 38.213 [2], the following RNTIs highlighted in bold-face are possibly impacted by PDCCH skipping:
	Clause 10.1, TS 38.213

- a Type3-PDCCH CSS set configured by SearchSpace in PDCCH-Config with searchSpaceType = common for DCI formats with CRC scrambled by INT-RNTI, SFI-RNTI, TPC-PUSCH-RNTI, TPC-PUCCH-RNTI, TPC-SRS-RNTI, CI-RNTI, or PS-RNTI and, only for the primary cell, C-RNTI, MCS-C-RNTI, or CS-RNTI(s), and 

- a USS set configured by SearchSpace in PDCCH-Config with searchSpaceType = ue-Specific for DCI formats with CRC scrambled by C-RNTI, MCS-C-RNTI, SP-CSI-RNTI, CS-RNTI(s), SL-RNTI, SL-CS-RNTI, or SL-L-CS-RNTI.



With the above, it is clear RAN1 defines PDCCH skipping via SearchSpace types while RAN2 defines ignoring PDCCH skipping via scenarios. Therefore, RAN1 should discuss additional TP(s) in Agenda Item 8.7.2 so as to capture the three conditions RAN2 agrees to ignore PDCCH skipping. When the TP(s) is included, it is also sufficient to capture all UE behaviors related to PDCCH skipping in RAN1 specification only.

[bookmark: _Ref95756589]Proposal 1: Discuss and decide TP(s) to TS 38.213 in Agenda Item 8.7.2 for capturing the three conditions agreed by RAN2 for ignoring PDCCH skipping: 1) SR is pending, 2) during the RAR/MsgB window and 3) contention resolution timer is running

[bookmark: _Ref95756594]Proposal 2: When Proposal 1 is processed, reply to RAN2 LS: It is sufficient to capture all UE behaviors related to PDCCH skipping in RAN1 specification only. 

Interaction between DCP and PDCCH Skipping
Regarding the feature interaction between Rel-16 DCP and Rel-17 PDCCH skipping, RAN2 provides the following in the LS:

	RAN2 also discussed the impact of PDCCH skipping on DCP monitoring. If DCP monitoring occasions overlap with PDCCH skipping duration, UE cannot monitor DCP. To address this, RAN2 has discussed following approaches:
Approach 1: If UE can not monitor DCP due to PDCCH skipping, physical layer of UE does not report Wake-up indication bit to higher layer. Higher layer reuses the ps-Wakeup to determine whether to start the drx-onDurationTimer or not.
Approach 2: If UE can not monitor DCP due to PDCCH skipping, physical layer of UE reports a value of 1 for Wake-up indication bit to higher layer.
Approach 3: PDCCH skipping only applies in Active Time and hence DCP cannot be missed due to PDCCH skipping.
Question 3: RAN2 would like to ask RAN1 whether a) Physical layer of UE reports a value of 1 for Wake-up indication bit to higher layer or b) Physical layer of UE does not report Wake-up indication bit to higher layer, in case UE cannot monitor DCP due to PDCCH skipping; or if Approach 3 can be assumed.



In our understanding, Approach 2 is existing UE behavior specified in clause 10.3 of TS 38.213 [2], as quoted below:
	Clause 10.3, TS 38.213

If a UE is provided search space sets to monitor PDCCH for detection of DCI format 2_6 in the active DL BWP of the PCell or of the SpCell and the UE  

· is not required to monitor PDCCH for detection of DCI format 2_6, as described in Clauses 10, 11.1, 12, and in Clause 5.7 of [11, TS 38.321] for all corresponding PDCCH monitoring occasions outside Active Time prior to a next long DRX cycle, or  
· does not have any PDCCH monitoring occasions for detection of DCI format 2_6 outside Active Time of a next long DRX cycle 

the physical layer of the UE reports a value of 1 for the Wake-up indication bit to higher layers for the next long DRX cycle.
 



According to [2], if UE is not required to monitor PDCCH for detection of DCI format 2_6, as described in clauses 10, which includes the mechanism of PDCCH skipping, the physical layer of the UE reports a value of 1 for the Wake-up indication bit to higher layers for the next long DRX cycle. Consequently, no matter whether the ps-Wakeup is configured, the UE should report a value of 1 for Wake-up indication if the DCP is overlapped with the PDCCH skipping duration. In this regard, the following reply is suggested:

[bookmark: _Ref95756606]Proposal 3: Reply to RAN2 LS: According to clause 10.3 of TS 38.213, physical layer of UE reports a value of 1 for Wake-up indication bit to higher layer, in case UE cannot monitor DCP due to PDCCH skipping
Interaction between PDCCH skipping and CSI/SRS
Regarding to final question from RAN2:

	Question 4: RAN2 would like to know whether UE should continue transmitting CSI/SRS during the PDCCH skipping duration or not?



According to RAN1 agreement, PDCCH based monitoring adaptation is applied to USS and type-3 CSS. It implies that the PDCCH monitoring adaption only impacts the DL monitoring behavior, while CSI/SRS transmission will not be impacted when the UE is indicated to skip PDCCH monitoring.

[bookmark: _Ref95756612]Proposal 4: Reply to RAN2 LS: UE continues transmitting CSI/SRS during the PDCCH skipping duration


Summary
In this contribution, how to process/reply RAN2 LS on PDCCH skipping is discussed. In particular, the following proposals are provided:

Proposal 1: Discuss and decide TP(s) to TS 38.213 in Agenda Item 8.7.2 for capturing the three conditions agreed by RAN2 for ignoring PDCCH skipping: 1) SR is pending, 2) during the RAR/MsgB window and 3) contention resolution timer is running 

Proposal 2: When Proposal 1 is processed, reply to RAN2 LS: It is sufficient to capture all UE behaviors related to PDCCH skipping in RAN1 specification only.

Proposal 3: Reply to RAN2 LS: According to clause 10.3 of TS 38.213, physical layer of UE reports a value of 1 for Wake-up indication bit to higher layer, in case UE cannot monitor DCP due to PDCCH skipping

Proposal 4: Reply to RAN2 LS: UE continues transmitting CSI/SRS during the PDCCH skipping duration
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