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1 Introduction
In this contribution, we discuss the issue of “PUSCH with UCI Only and DMRS Multiplexing”. A recommended clarification on RAN1’s understanding for this issue in R16 spec is provided. This issue was discussed in RAN1 #107e and concluded to be left for UE implementation in R15. The intention of this document is to specify one unified UE behaviour in R16 or later releases without leaving a spec hole as “up to UE implementation”.
2 Related discussions for this issue in RAN1 #107e
We first briefly recap this issue below:
When UL-SCH is NOT present on PUSCH, i.e., ‘UL-SCH indicator’ in an UL DCI format is 0, there is ambiguity on what to be transmitted on non-DMRS RE(s) in the DMRS symbol(s) if the network indicates data is FDMed with DMRS. Two possible interpretations on UE behaviour are as follows:
· Interpretation #1: UE does not transmit anything on non-DMRS RE(s) in the DMRS symbol(s) – see Figure 1(a)

· Interpretation #2: UE generates and transmits dummy bits on non-DMRS RE(s) in the DMRS symbol(s) – see Figure 1(b)
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Figure 1. Two possible UE behaviours if PUSCH with UCI only is allowed to be FDMed with DMRS

Observation 1: When UL-SCH is NOT present on PUSCH, i.e., ‘UL-SCH indicator’ in an UL DCI format is 0, there is ambiguity on what to be transmitted on non-DMRS RE(s) in the DMRS symbol(s) if the network indicates data is FDMed with DMRS. Two possible interpretations on UE behaviour are shown in Figure 1.

This issue was discussed in RAN1 #107e and concluded to be left for UE implementation in R15 as below [1]:
Conclusion

It is up to UE implementation to handle the case where an UL DCI includes UL-SCH indicator = 0 and an indication of FDM between UL-SCH and DMRS.
Observation 2: Although a conclusion for R15 as shown above is achieved in RAN1 #107e, “up to UE implementation” still means network and UE may have different understanding on whether to include non-DMRS RE(s) in DMRS symbol(s) for PUSCH scrambling, which can affect PUSCH decoding.
In order to avoid the ambiguity on UE behaviour and ensure PUSCH performance, we propose:
Proposal 1: To amend the spec hole, specify one unified UE behaviour when a UE is scheduled a PUSCH FDMed with DMRS and “UL-SCH indicator” in an UL DCI is 0, in R16 or later releases.
3 Conclusion

In this contribution, we discuss the issue of “PUSCH with UCI Only and DMRS Multiplexing” and have the following observations and proposals:
Observation 1: When UL-SCH is NOT present on PUSCH, i.e., ‘UL-SCH indicator’ in an UL DCI format is 0, there is ambiguity on what to be transmitted on non-DMRS RE(s) in the DMRS symbol(s) if the network indicates data is FDMed with DMRS. Two possible interpretations on UE behaviour are shown in Figure 1
Observation 2: Although a conclusion for R15 as shown above is achieved in RAN1 #107e, “up to UE implementation” still means network and UE may have different understanding on whether to include non-DMRS RE(s) in DMRS symbol(s) for PUSCH scrambling, which can affect PUSCH decoding.
Proposal 1: To amend the spec hole, specify one unified UE behaviour when a UE is scheduled a PUSCH FDMed with DMRS and “UL-SCH indicator” in an UL DCI is 0, in R16 or later releases.
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