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1	Introduction
In this paper, we discuss some remaining issue of TBoMS based on FL’s summary R1-2200752. 

2	Discussion
2.1	G and E
Aspect 1 and aspect 2 are highly related as the motivation of aspect 1 is to determine starting index of circular buffer and/or number of bits being selected. We should decide aspect 2 firstly and then try to find which one in aspect 1 is better to describe aspect 2.

Aspect 2:
Even though there could be lots of pros and cons discussion on two interpretation of aspect 2, the final decision depends on each companies’ preference since both interpretation can work. Further technical discussion is just to repeat the explanation of preference and we don’t think taking lots of time on this discussion is efficient unless significant problems could be found. In short, we prefer Aspect 2 - Interpretation 1.
Aspect 1:
Since starting index of circular buffer is determined assuming no UCI and number of bits being selected is determine considering UCI, we need two values to describe them separately.
G redefined as the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot could describe number of bits being selected. Considering there may be multiple PUSCH repetition type B transmissions in a slot, redefining G in TS may cause trouble on that. We propose to redefine G only for TBoMS.
On the other hand, we need a new value to describe the starting index of circular buffer. Total number of coded bits available for transmission of the PUSCH in a slot includes the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot and the total number of coded bits available for transmission of the UCI in a slot. We prefer to modify Aspect 1 – Alt 2 to describe starting index of circular buffer.

Observation 1: Total number of coded bits available for transmission of PUSCH in a slot includes the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot and the total number of coded bits available for transmission of the UCI in a slot.
Proposal 1: Support Aspect 2 - Interpretation 1, i.e. the starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, but the number of bits being selected in bit selection (value E) is determined considering UCI multiplexing.
· to determine the number of bits being selected, using modified Aspect 1 – Alt 1, i.e. G is redefined, only for TBoMS, as the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot;
· to determine the starting index of circular buffer, using modified Aspect 1 – Alt 2, i.e. A new variable H is introduced, only for TBoMS, defined as the total number of coded bits available for transmission of the transport block PUSCH in a slot;

2.2	Filler bits
Nominal continuous and actual continuous per agreement:
Firstly, we think both to consider and not to consider filler bits respect previous agreement. We should notice that “continuous” is in both option B and option C per agreement. However, we all know that actual transmitted bits could not be continuous in option C when UCI is multiplexing on PUSCH. Thus, we think “continuous” in both option B and option C means nominal continuous. And actual non-continuous transmission is allowed for option C. We are open on whether to consider filler bits or not depending on the benefit.

Observation 2: Continuous in option B and option C means nominal continuous. The spirit of option B is nominal continuous and actual continuous, but the spirit of option C is nominal continuous and actual non-continuous (allowed). Allowing actual non-continuous transmission, either gap/hole caused by UCI multiplexing or overlapping caused by not considering filler bits, respects option C per agreement.

Direct calculation and indirect calculation of the starting index:
The impact on whether considering filler bits or not should limit within the calculation of the starting index of circular buffer only. There should be no difference between Aspect 3 – Direction 1 and Aspect 3 – Direction 2 on other aspect except the calculation of the starting index of circular buffer.
When filler bits are considered to calculate the starting index of circular buffer, basically there are two ways. One is direct calculation which means to calculate the starting index directly based on k0 (RV indication), H (in proposal 1), in addition to the starting index of filler bits and ending index of filler bits. Another way is indirect calculation which means to calculate the starting index indirectly by inspecting circular buffer in advance to skip filler bits to find the starting index. We prefer direct calculation since indirect calculation requiring some pre-processing by inspecting bits in circular buffer which has larger impact on implementation. Even though TS does not limit the way of implementation, we have to commit that TS gives guidance or hint on implementation more or less. Anyhow, here we also give an example of indirect calculation which can be put in clause 5.4.2.1 [1] as following.

	The index of the starting coded bit in the circular buffer for the n-th slot of a single TBoMS is  , where N is the number of slots allocated for TBoMS, and H is defined in proposal 1.
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Another issue is less precise and may be ambiguous for language description only. We were optimistic and confident at the beginning of RAN1#107bis-e meeting thinking Option C is clear enough and just needing to work out a TP in the meeting. However, we found so many undetermined issues and so many different understanding of so called clear enough Option C in the end. Group should always remember it as a lesson. Another ambiguous example is, in FL’s proposal 10-v3, “plus filler bits in the (n-1)-th slot allocated for TBoMS”. The issue here is determining number of filler bits in the slot based on actual bit selection or based on virtual bit selection assuming no UCI multiplexing. For case, actually happened bit selection considering UCI multiplexing in the slot includes zero filler bits, but virtually not happened bit selection assuming no UCI multiplexing in the slot includes N filler bits, will we plus zero or N based on description? Technically speaking N is correct, but based on language strictly it seems to be zero. Giving these examples is to remind group the ambiguous of description. For high level agreement, description is OK. However, for TP used for TS, we think precisely mathematical expression or pseudo code is better.

Proposal 2: The difference between Aspect 3 – Direction 1 and Aspect 3 – Direction 2 is only on the calculation of the starting index of circular buffer. No other impact is expected.
Proposal 3: Direct calculation is used to determine the starting index of circular buffer.
· Note 1: Direct calculation means to calculate the starting index directly based on k0 (RV indication), H (in proposal 1), in addition to the starting and ending index of filler. 
· Note 2: Indirect calculation means to calculate the starting index indirectly by inspecting circular buffer in advance to skip filler bits to find the starting index.

Direct calculation of starting index when considering filler bits:
Based on the procedure in [1, TS38.212], it can be easily found that the starting index of filler bit is  and the ending index of filler bits is  in circular buffer.
To calculate the starting index of coded bits for TBoMS transmission in the n-th slot when filler bits are considered, the following steps are described for better understanding.

Step 0: Define the following for illustration:
· type A index: the index in circular buffer, i.e. legacy index;
· type B index: the index in circular buffer starting from type A index k0;
· type C index: the index in subset of circular buffer which including all non-filler bits (excluding filler bits only) starting from type B index 0;
· p1: the type A index of the starting position of filler bits, which is ;
· p2: the type A index of the first index after the ending position of filler bits, which is  ;
· : the number of non-filler bits in circular buffer, which is  ;
Fig. 1 gives an example of above definition, where yellow part is filler bits in circular buffer.
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Fig. 1 Example to directly calculate the starting index when k0 is not located at filler bit

Step 1: To get the type C starting index  for the n-th slot in a single TBoMS. It can be easily get by  where  is defined in proposal 1 and .
Step 2: Mapping type C index  to the type B index  by  where  when  and  when  , which can be easily verified based on Fig. 1.
Step 3: Mapping type B index  to the type A index  by .

It might be tested that k0 is never located at filler bits (we didn’t verify it but it has high probability). It can be easily verified in theory that such case will never happened for LDPC base graph 2. The only thing needed to verify is LDPC base graph 1. Anyway, we could give a complete solution in case k0 is located at filler bit regardless of possibility. Fig. 2 give the example of such case.
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Fig. 2 Example to directly calculate the starting index when k0 is located at filler bit (might not really exist)

Based on Fig. 2, it can be easily verified that,  in case  .
By the way, we have simpler  when filler bits are not considered. We can see that the only extra work to consider filler bits is to use a more complex  calculation. Unless obvious performance gain can be convinced, we slightly prefer simpler  calculation, i.e. not considering filler bits.
Based on the analysis above, after merging above steps into one single formula, we have the following proposal.
Proposal 4: Support the following for unified bit selection for both TBoMS and non-TBoMS.
	The index of the starting coded bit in the circular buffer in bit selection is 
· for the n-th slot of a single TBoMS  , 
· otherwise, 
Where:
N is the number of slots allocated for TBoMS, and H is defined in proposal 1. Define  as following:
Option 1: (Aspect 3 – Direction 2, i.e. not considering filler bits)

Option 2: (Aspect 3 – Direction 1, i.e. considering filler bits)
Let  where ,  and  are defined in clause 5.2.2 in TS38.212,  and  are defined in clause 5.4.2.1 in TS38.212.
if 

else





It can be seen that the main difference between considering filler bits and not considering filler bits is the definition of  calculation. Meanwhile, larger number of filler bits expects to have larger performance reduction. If there is no consensus in the group on whether considering filler bits or not, a compromised proposal is to consider both. More specifically, when the number of filler bits in circular buffer is less than a threshold, not consider filler bit; when the number of filler bits in circular buffer is larger than a threshold, consider filler bit. The threshold could be the integer multiple of lifting size. Compromised proposal will not increase complexity. Only selection of  based on the number of filler bits in circular buffer will be done before calculating the starting index.

Proposal 5: If there is no consensus in the group on either considering filler bits or not considering filler bits, a compromised proposal is to support both under different condition.
· when the number of filler bits in circular buffer is less than a threshold, e.g.  , not consider filler bit, i.e. option 1 in proposal 4;
· when the number of filler bits in circular buffer is larger than a threshold, e.g.  , consider filler bit, i.e. option 2 in proposal 4;

3	Conclusion
In this contribution, we give our views on remaining issue of TBoMS, and propose that:

Observation 1: Total number of coded bits available for transmission of PUSCH in a slot includes the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot and the total number of coded bits available for transmission of the UCI in a slot.
Proposal 1: Support Aspect 2 - Interpretation 1, i.e. the starting index of circular buffer is determined assuming no UCI multiplexing, but the number of bits being selected in bit selection (value E) is determined considering UCI multiplexing.
· to determine the number of bits being selected, using modified Aspect 1 – Alt 1, i.e. G is redefined, only for TBoMS, as the total number of coded bits available for transmission of the transport block in a slot;
· to determine the starting index of circular buffer, using modified Aspect 1 – Alt 2, i.e. A new variable H is introduced, only for TBoMS, defined as the total number of coded bits available for transmission of the transport block PUSCH in a slot;

Observation 2: Continuous in option B and option C means nominal continuous. The spirit of option B is nominal continuous and actual continuous, but the spirit of option C is nominal continuous and actual non-continuous (allowed). Allowing actual non-continuous transmission, either gap/hole caused by UCI multiplexing or overlapping caused by not considering filler bits, respects option C per agreement.
Proposal 2: The difference between Aspect 3 – Direction 1 and Aspect 3 – Direction 2 is only on the calculation of the starting index of circular buffer. No other impact is expected.

Proposal 3: Direct calculation is used to determine the starting index of circular buffer.
· Note 1: Direct calculation means to calculate the starting index directly based on k0 (RV indication), H (in proposal 1), in addition to the starting and ending index of filler. 
· Note 2: Indirect calculation means to calculate the starting index indirectly by inspecting circular buffer in advance to skip filler bits to find the starting index.

Proposal 4: Support the following for unified bit selection for both TBoMS and non-TBoMS.
	The index of the starting coded bit in the circular buffer in bit selection is 
· for the n-th slot of a single TBoMS  , 
· otherwise, 
Where:
N is the number of slots allocated for TBoMS, and H is defined in proposal 1. Define  as following:
Option 1: (Aspect 3 – Direction 2, i.e. not considering filler bits)

Option 2: (Aspect 3 – Direction 1, i.e. considering filler bits)
Let  where ,  and  are defined in clause 5.2.2 in TS38.212,  and  are defined in clause 5.4.2.1 in TS38.212.
if 

else





Proposal 4a: In case direct calculation is not agreed and indirect calculation is preferred by the group, use following for unified bit selection for both TBoMS and non-TBoMS.
· Note: It can be done before actual bit selection in each slot of a single TBoMS transmission.
	The index of the starting coded bit in the circular buffer in bit selection is 
· for the n-th slot of a single TBoMS  , 
· otherwise, 
where:
N is the number of slots allocated for TBoMS, and H is defined in proposal 1.  is determine as following.

;
;
while 

;
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;
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;
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;
end while




Proposal 5: If there is no consensus in the group on either considering filler bits or not considering filler bits, a compromised proposal is to support both under different condition.
· when the number of filler bits in circular buffer is less than a threshold, e.g.  , not consider filler bit, i.e. option 1 in proposal 4;
· when the number of filler bits in circular buffer is larger than a threshold, e.g.  , consider filler bit, i.e. option 2 in proposal 4;
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