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1. [bookmark: _Toc120549591]Introduction
In the LS from RAN2, some questions about MBS SPS are proposed to RAN1 [1]. In this contribution, the answers of these questions will be discussed.
2. Discussion
2.1 MBS SPS configuration 
In the RAN2 LS, RAN2 gives their agreements as following:
One-to-many mapping between G-CS-RNTI and MBS sessions is supported and it is assumed that this does not introduce additional specification work.
Capture CS-RNTI usage in table for MBS in section 7.1 in MBS MAC running CR, i.e. for PTP for PTM retransmission via CS-RNTI and MBS SPS deactivationvia CS-RNTI when MBS SPS is configured.
If MBS SPS is configured and CS-RNTI is not configured, the retransmission of SPS via PTP is not supported and MBS SPS deactivation via CS-RNTI is not supported.
The sps-ConfigIndex should unique in UE no matter the SPS is for unicast or multicast.
In addition, RAN2 gives their understanding about mapping between G-CS-RNTI and SPS-config as the following:
RAN2’s understanding: There can be multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs. However, the association between G-CS-RNTIs and MBS SPS-configs will not be specified in RRC signalling. The DCI scrambled with G-CS-RNTI will indicate which MBS SPS-config will be activated for G-CS-RNTI via HARQ process ID field which equals to sps-ConfigIndex in an MBS SPS-config.
But from RAN2’s perspective, it is not clear how that would work if multiple G-CS-RNTIs were mapped to same MBS SPS-config. Thus, RAN2 asks the following question:
[bookmark: _Hlk95136224]Q1:RAN2 respectfully asks RAN1 to confirm RAN2’s understanding and the maximal number of G-CS-RNTI configured for UE? Can multiple G-CS-RNTIs be mapped to same MBS SPS-config and if so how that would work?

There are three parts in the question 1. Regarding the confirmation about RAN2’s understanding, since we made the following agreement in RAN1#106b-e meeting, RAN1 can confirm it that multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs can be configured and HPN field is used to indicate which SPS configuration is activated.
	Agreement:
The association between a G-CS-RNTI and a SPS-Config-Multicast is indicated by the activation GC-PDCCH for SPS GC-PDSCH, i.e., a value of the HARQ process number field in a DCI format indicates an activation for a SPS GC-PDSCH configuration for multicast with a same value as provided by sps-ConfigIndex in a SPS-Config-Multicast.


Regarding the maximal number of G-CS-RNTI configured for UE, RAN1 sent a LS to RAN2 in RAN1#104-e meeting about whether UE supports multiple G-CS-RNTIs, and the reply from RAN2 is that UE needs to support multiple G-CS-RNTIs [2]. From RAN1’s perspective, it is transparent to RAN1 the maximum number of G-CS-RNTIs, since all RAN1 specs have already considered the impacts of multiple G-CS-RNTIs but have no relationship with the number of G-CS-RNTIs. Thus, we suggest the maximum number of G-CS-RNTI configured for UE is left to RAN2 design and has no RAN1 impact.
The last sub-question is about whether multiple G-CS-RNTIs can be mapped to same MBS SPS-config and the work procedure. The most essential configuration information of one MBS SPS-config is the SPS periodicity, if different MBS services (G-CS-RNTIs) have the same service periodicity, multiple G-CS-RNTIs can be mapped to same MBS SPS-config, that is using the same SPS periodicity configuration. But one thing needs to be noted that, although multiple G-CS-RNTIs can be mapped to same MBS SPS-config, it is preferred that one MBS SPS-config can only be activated by one G-CS-RNTI at a time. Otherwise, UE needs to maintain too may SPS configurations which may exceed the maximum 8 SPS configurations for one UE.
In Rel-15/16 unicast SPS procedure, except for one SPS-config can be activated/deactivated by DCI with CS-RNTI explicitly, the same SPS-config can also be activated again or updated by another DCI with CS-RNTI, e.g., gNB changes the frequency resource allocation for the same SPS-config. Similarly, there are two possible alternatives to support multiple G-CS-RNTIs mapping with the same MBS SPS-config. The Alt 1 is that for a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can only be activated again by another G-CS-RNTI after the MBS SPS-config has been deactivated using the previous G-CS-RNTI or CS-RNTI. The Alt 2 is that for a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can be activated again by another G-CS-RNTI without the SPS deactivation signalling, but the previous G-CS-RNTI can not be used for this MBS SPS-config. The most difference between two alternatives is whether to support using another G-CS-RNTI to update the downlink assignment e.g., frequency domain resource allocation of one MBS SPS-config without an explicit SPS deactivation signalling. There is no spec impact and it is up to gNB’s implementation for Alt 1, but potential RAN1 spec impact is needed for Alt 2. From our understanding, both two alternatives can work, Alt 1 can be supported by default without spec impact if RAN1 has no consensus on Alt 2. 
Based on the above discussions, the following proposal is made regarding the answer to Q1.
Proposal 1. Reply to RAN2 about Q1 with the following answer:
· RAN1 confirms RAN2’s understanding about multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs and the association between a G-CS-RNTI and a MBS SPS-config is indicated by DCI scrambled with G-CS-RNTI.
· The maximal number of G-CS-RNTI configured for UE is left to RAN2 design without RAN1 spec impact.
· Multiple G-CS-RNTIs can be mapped to same MBS SPS-config, but for one MBS SPS-config it can only be activated by one G-CS-RNTI at a time. Regarding how multiple G-CS-RNTIs mapped to same MBS SPS-config, there are two possible alternatives:
· Alt 1. For a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can only be activated again by another G-CS-RNTI after the MBS SPS-config has been deactivated using the previous G-CS-RNTI or CS-RNTI.
· [bookmark: _Hlk95316411]Alt 2. For a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can be activated again by another G-CS-RNTI without the SPS deactivation signalling. 
2.2 MBS SPS retransmission 
Another question is about the SPS retransmission and RAN2 gives the second question.  
[bookmark: _Hlk95138674][bookmark: _Hlk95138371]In addition, RAN2 discussed the handling of retransmission and wonders if retransmission (i.e. via PTM or PTP) can be changed per TB or per TB per transmission, or configured in RRC signalling and whether a single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs?
Q2: Clarify the handling of PTM retransmissions.
Regarding if the retransmission mode (PTM or PTP) can be can be changed per TB or per TB per transmission, or configured in RRC signalling, there were some discussions for multicast dynamic scheduling in last RAN1 meeting and some companies proposed that whether PTM or PTP retransmission is used can be configured by RRC signalling but without any consensus on it. According to current RAN1 agreements, it is up to gNB’s implementation to use PTM retransmission or PTP retransmission for each retransmission, and UE needs to monitor two RNTIs simultaneously. From this point of view, the retransmission can be changed per TB or even per TB per transmission. 
Regarding whether a single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs, we think it is workable. Since each SPS-config has its own HARQ process number according to the formula in TS 38.321, and the same HARQ process number field in DCI scrambled by CS-RNTI is used to indicate which HARQ process needs re-transmission, there is no ambiguity issue using one CS-RNTI for all G-CS-RNTIs’ retransmission.
Based on the above discussions, the following proposal is made regarding the answer to Q2.
Proposal 2. Reply to RAN2 about Q2 with the following answer:
· [bookmark: _Hlk95139321]Retransmission scheme (i.e. via PTM or PTP) can be changed per TB or per TB per transmission.
· A single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs.
3. Conclusions
In this contribution, the answers of MBS SPS questions from RAN2 LS are discussed, and the following proposals are made.
Proposal 1. Reply to RAN2 about Q1 with the following answer:
· RAN1 confirms RAN2’s understanding about multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs and the association between a G-CS-RNTI and a MBS SPS-config is indicated by DCI scrambled with G-CS-RNTI.
· The maximal number of G-CS-RNTI configured for UE is left to RAN2 design without RAN1 spec impact.
· Multiple G-CS-RNTIs can be mapped to same MBS SPS-config, but for one MBS SPS-config it can only be activated by one G-CS-RNTI at a time. Regarding how multiple G-CS-RNTIs mapped to same MBS SPS-config, there are two possible alternatives:
· Alt 1. For a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can only be activated again by another G-CS-RNTI after the MBS SPS-config has been deactivated using the previous G-CS-RNTI or CS-RNTI.
· Alt 2. For a given MBS SPS-config which has been activated by one G-CS-RNTI, it can be activated again by another G-CS-RNTI without the SPS deactivation signalling. 
Proposal 2. Reply to RAN2 about Q2 with the following answer:
· Retransmission scheme (i.e. via PTM or PTP) can be changed per TB or per TB per transmission.
· A single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs.
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