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1. Overall Description:
RAN1 thanks RAN2’s LS in R2-2202016 (R1-2200888) and would like to provide our responses to the following questions asked by RAN2.
	RAN2 has discussed MBS SPS related issues and made the following agreements:
One-to-many mapping between G-CS-RNTI and MBS sessions is supported and it is assumed that this does not introduce additional specification work.
Capture CS-RNTI usage in table for MBS in section 7.1 in MBS MAC running CR, i.e. for PTP for PTM retransmission via CS-RNTI and MBS SPS deactivationvia CS-RNTI when MBS SPS is configured.
If MBS SPS is configured and CS-RNTI is not configured, the retransmission of SPS via PTP is not supported and MBS SPS deactivation via CS-RNTI is not supported.
The sps-ConfigIndex should unique in UE no matter the SPS is for unicast or multicast.

Besides, RAN2 has the following understanding:
RAN2’s understanding: There can be multiple MBS SPS-configs and multiple G-CS-RNTIs. However, the association between G-CS-RNTIs and MBS SPS-configs will not be specified in RRC signalling. The DCI scrambled with G-CS-RNTI will indicate which MBS SPS-config will be activated for G-CS-RNTI via HARQ process ID field which equals to sps-ConfigIndex in an MBS SPS-config. 
Based on this, RAN2 understands that one to one mapping or one to multiple mapping from G-CS-RNTI to MBS SPS-config are supported as legacy. However, if multiple G-CS-RNTIs were mapped to same MBS SPS-config, it is not clear how that would work. Thus, RAN2 would like to ask the following question:
Q1:RAN2 respectfully asks RAN1 to confirm RAN2’s understanding and the maximal number of G-CS-RNTI configured for UE? Can multiple G-CS-RNTIs be mapped to same MBS SPS-config and if so how that would work?
In addition, RAN2 discussed the handling of retransmission and wonders if retransmission (i.e. via PTM or PTP) can be changed per TB or per TB per transmission, or configured in RRC signalling and whether a single CS-RNTI is used for PTP retransmissions of all G-CS-RNTIs?
Q2: Clarify the handling of PTM retransmissions.


RAN1’s response on Q1:
RAN1 confirms that RAN2’s understanding on the association between G-CS-RNTI and SPS-Config-Multicast, as well as RAN1’s agreements, are correct. The maximum number of G-CS-RNTI configured for UE is the RNTI-Value which is the same as that of G-RNTI. Multiple G-CS-RNTIs cannot be associated with one SPS-Config-Multicast for MBS.
RAN1’s response on Q2:
From RAN1 perspective, For MBS SPS, the retransmission scheme (i.e. via PTM scheme 1 or PTP) can be changed per TB for the same group of UEs. Per UE’s perspective for PTP retransmission of MBS SPS, a single CS-RNTI is used associated with all the G-CS-RNTIs of the SPS configurations of multicast.

2. Actions:
To RAN2: RAN1 respectfully asks RAN2 to take the above responses into account in the future work.

3. Date of Next TSG-RAN1 Meetings:
RAN1#109-e	16-27 May 2022   	E-Meeting
RAN1#110	22-26 August 2022   	Toulouse, FR

