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1	Discussion
RAN2 send a LS to RAN1 [1] regarding the RMSI monitoring (Type0-PDCCH CSS scheduling the RMSI) on a dedicated BWP when non-zero SS ID is used:
	[bookmark: _Hlk20901831]Q1: RAN2 would like to ask RAN1 in the above case when the dedicated BWP does not cover the cell-defining SSB, whether a mapping between PDCCH occasions and SSBs needs to be defined for the non-zero search space configured for reception of SIBs? Or SIB reception can be based on other means (e.g. RRC configured TCI state)?



In attempt to response to the questions raised by RAN2, we first look at the definitions given in TS38.213.
[bookmark: _Hlk86404768]Firstly, in TS38.213 in Section 10.1, is defined that when the CONNECTED mode UE is provided a non-zero value for search space ID for the Type0, 0A or 2 PDCCH CSS, the monitoring occasions are defined based on the search space:
	[bookmark: _Hlk86404656][bookmark: _Hlk83371322]If a UE monitors PDCCH candidates for DCI formats with CRC scrambled by a C-RNTI and the UE is provided a non-zero value for searchSpaceID in PDCCH-ConfigCommon for a Type0/0A/2-PDCCH CSS set, the UE determines monitoring occasions for PDCCH candidates of the Type0/0A/2-PDCCH CSS set based on the search space set associated with the value of searchSpaceID. 



[bookmark: _Hlk86404705][bookmark: _Hlk86404721]Observation: When provided in non-zero value for search space ID, CONNECTED mode UE monitors the Type0/0A/2-PDCCH CSS only based on the configured search space ID.
[bookmark: _Hlk86404851]Now the (afore) SS set configuration is associated to a CORESET, either with zero index or non-zero index. For these two alternatives (zero/non-zero CORESET ID) the QCL source for the DM-RS of the monitored PDCCH can be determined as:
· [bookmark: _Hlk86404869]if TCI state(s) have not been configured or the UE has not received MAC CE activating on of the TCI states: UE can assume the DM-RS to be QCL’d with the SSB identified during the RACH procedure 
· if TCI state has been activated by MAC CE or only single TCI state has been provided: UE can assume that the DM-RS are QCL’ed with the one or more DL RS configured by the TCI state

Correspondingly it is stated in TS38.213, in Section 10.1:
	For a CORESET other than a CORESET with index 0, 
-	if a UE has not been provided a configuration of TCI state(s) by tci-StatesPDCCH-ToAddList and tci-StatesPDCCH-ToReleaseList for the CORESET, or has been provided initial configuration of more than one TCI states for the CORESET by tci-StatesPDCCH-ToAddList and tci-StatesPDCCH-ToReleaseList but has not received a MAC CE activation command for one of the TCI states as described in [11, TS 38.321], the UE assumes that the DM-RS antenna port associated with PDCCH receptions is quasi co-located with the SS/PBCH block the UE identified during the initial access procedure; 
-	if a UE has been provided a configuration of more than one TCI states by tci-StatesPDCCH-ToAddList and tci-StatesPDCCH-ToReleaseList for the CORESET as part of Reconfiguration with sync procedure as described in [12, TS 38.331] but has not received a MAC CE activation command for one of the TCI states as described in [11, TS 38.321], the UE assumes that the DM-RS antenna port associated with PDCCH receptions is quasi co-located with the SS/PBCH block or the CSI-RS resource the UE identified during the random access procedure initiated by the Reconfiguration with sync procedure as described in [12, TS 38.331].
For a CORESET with index 0, the UE assumes that a DM-RS antenna port for PDCCH receptions in the CORESET is quasi co-located with 
-	the one or more DL RS configured by a TCI state, where the TCI state is indicated by a MAC CE activation command for the CORESET, if any, or
-	a SS/PBCH block the UE identified during a most recent random access procedure not initiated by a PDCCH order that triggers a contention-free random access procedure, if no MAC CE activation command indicating a TCI state for the CORESET is received after the most recent random access procedure.
For a CORESET other than a CORESET with index 0, if a UE is provided a single TCI state for a CORESET, or if the UE receives a MAC CE activation command for one of the provided TCI states for a CORESET, the UE assumes that the DM-RS antenna port associated with PDCCH receptions in the CORESET is quasi co-located with the one or more DL RS configured by the TCI state. For a CORESET with index 0, the UE expects that QCL-TypeD of a CSI-RS in a TCI state indicated by a MAC CE activation command for the CORESET is provided by a SS/PBCH block



-	if the UE receives a MAC CE activation command for one of the TCI states, the UE applies the activation command in the first slot that is after slot  where  is the slot where the UE would transmit a PUCCH with HARQ-ACK information for the PDSCH providing the activation command and  is the SCS configuration for the PUCCH. The active BWP is defined as the active BWP in the slot when the activation command is applied.




As the RAN2 question is focused to the case where the active BWP does not contain the SSB used in PRACH procedure (i.e. cell defining), it can be assumed that the BWP configuration contains also the TCI state(s) configuration in order to provide the QCL information for the PDCCH DM-RS. 
[bookmark: _Hlk86405009]Observation: For an active BWP that does not contain the SSB identified in PRACH procedure, active TCI state (and TCI state configuration) needs to be provided to establish QCL source for the PDCCH DM-RS.
Hence, in the context of the RAN2 question, where the dedicated BWP has been configured with the non-zero SS ID provided for the Type0/0A PDCCH CSS, and the SSB identified during PRACH procedure does not reside inside the active BWP, the UE behaviour and assumptions are: -
1) [bookmark: _Hlk83378475]The monitoring occasions for the RMSI for the CONNECTED mode UE are defined by the search space set. 
2) The CORESET associated with search space, is provided with active TCI state that determines the QCL for the PDCCH DM-RS. 

Based on the discussion it is proposed that RAN1 replies to RAN2 with the afore listed information. 
Proposal: Provide reply to RAN2 providing information that:
· The monitoring occasions for the RMSI for the CONNECTED mode UE are defined by the search space set. 
· The CORESET associated with search space, is provided with active TCI state that determines the QCL for the PDCCH DM-RS.

2	Conclusion
In this paper we have discussed the RAN2 in LS [1]. We have considered the UE behaviour based on existing specification, we observe as follows:-
Observation: When provided in non-zero value for search space ID, CONNECTED mode UE monitors the Type0/0A/2-PDCCH CSS only based on the configured search space ID.
Observation: For an active BWP that does not contain the SSB identified in PRACH procedure, active TCI state (and TCI state configuration) needs to be provided to establish QCL source for the PDCCH DM-RS.
Based on the discussion it proposed to provide RAN2 following reply:-
Proposal: Provide reply to RAN2 providing information that:
· The monitoring occasions for the RMSI for the CONNECTED mode UE are defined by the search space set. 
· The CORESET associated with search space, is provided with active TCI state that determines the QCL for the PDCCH DM-RS.

In [2] we have provided a draft LS for RAN2.
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