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1	Introduction
This contribution contains a discussion related to the LS from RAN4 on measuring CSI-RS during SCell activation.
2	Discussion on LS from RAN4
2.1	Background
In RAN1#104-e, the LS from RAN4 [1] on the UE behavior with respect to CSI measurement and reporting on p/sp-CSI-RS during SCell activation was discussed. RAN4 posed 4 question to RAN1 covering the cases of none or some of the following three RRC parameters being configured for the SCell being activated:
1. CO-DurationPerCell-r16
2. SlotFormatIndicator
3. CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16
RAN1 provided a reply [2] only for Question 1 which covers the case when none of the 3 parameters are configured. On the remaining questions, relating to cases where various combinations of the 3 parameters are configured, consensus was not achieved. This issue was discussed again in RAN1#104bis-e and most recently in RAN1#106-e under Rel-15 maintenance [3]. Consensus was not achieved in either meeting.
The following summarizes the 3 outstanding questions in the RAN4 LS and shows the relevant sections of 38.213 Section 11 and 11.1 that capture the UE behavior for p-/sp-CSI-RS validation.

Question 2
Scenario for Question 2: Only CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured.
Question 2 from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format from other active serving cell (indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot) for this being-activated SCell to validate this P/SP CSI-RS?
The applicable specification text is shown below and it applies regardless of whether or not the UE is configured to monitor for DCI 2_0.This text states that the UE cancels the p/sp-CSI-RS if it does not detect a DCI indicating ap-CSI-RS in the set of symbols or it does not detect a DCI that schedules a PDSCH in the set of symbols.For operation with shared spectrum channel access, if a UE is provided csi-RS-ValidationWith-DCI, is not provided CO-DurationsPerCell, and is not provided SlotFormatCombinationsPerCell, and if the UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS in a set of symbols of a slot, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot if the UE does not detect a DCI format indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot. 



Questions 3 & 4 (UE configured to monitor for DCI 2_0)
Scenario for Question 3: CO-DurationPerCell-r16 is configured, but SlotFormatIndicator is NOT configured.
Scenario for Question 4: SlotFormatIndicator is configured, but CO-DurationPerCell-r16 is NOT configured.
Question 3 from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format 2_0 (indicating remaining channel occupancy duration) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Question 4 from RAN4 LS: What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to detect a DCI format 2_0 (indicating the starting point of CO duration and the slot format) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
The applicable specification text is shown below and only applies when the UE is configured to monitor for DCI 2_0. The remaining channel occupancy is indicated in one of two ways. If the CO duration field is configured to be present in DCI 2_0 (scenario for Question 3), then the field CO-DurationsPerCell directly indicates the channel occupancy. If this field is NOT configured to be present in DCI 2_0 (scenario for Question 4), then the remaining channel occupancy is indicated by the SFI field in DCI 2_0 as follows:If CO-DurationsPerCell is not provided, the remaining channel occupancy duration for the serving cell is a number of slots, starting from the slot where the UE detects the DCI format 2_0, that the SFI-index field value provides corresponding slot formats


Case 1: (DCI 2_0 detected)
If the CO duration field is configured to be present in DCI 2_0, the below text states that the UE cancels the p/sp-CSI-RS in the set of symbols that are not within the remaining channel occupancy indicated by the CO duration field of the detected DCI 2_0.[bookmark: _Hlk42334731]For operation with shared spectrum channel access, if a UE is configured by higher layers to receive a CSI-RS and the UE is provided CO-DurationsPerCell, for a set of symbols of a slot that are indicated as downlink or flexible by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon or tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, or when tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated are not provided, the UE cancels the CSI-RS reception in the set of symbols of the slot that are not within the remaining channel occupancy duration.

If the CO duration field of DCI 2_0 is NOT configured to be present in in DCI 2_0, the below text states that the UE cancels the p/sp-CSI-RS in the set of symbols unless they are indicated as 'D' by the SFI field in the detected DCI 2_0.

-	if the UE is configured by higher layers to receive PDSCH or CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE receives the PDSCH or the CSI-RS in the set of symbols of the slot only if an SFI-index field value in DCI format 2_0 indicates the set of symbols of the slot as downlink and, if applicable, the set of symbols is within remaining channel occupancy duration

Case 2: (DCI 2_0 not detected):
If the CO duration field is configured to be present in DCI 2_0, the below text states that the UE cancels the p/sp-CSI-RS in the set of symbols that are not within the remaining channel occupancy indicated by the CO duration field of a previously detected DCI 2_0.-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


If the CO duration field of DCI 2_0 is NOT configured to be present in in DCI 2_0, the below text states that the UE cancels the p/sp-CSI-RS reception (unless a previously detected DCI field indicates the set of symbols as 'D').-	if the UE is configured by higher layers to receive CSI-RS in the set of symbols of the slot, the UE does not receive the CSI-RS in the set of symbols of the slot, except when UE is provided CO-DurationsPerCell and the set of symbols of the slot are within the remaining channel occupancy duration.


2.2	Discussion
As mentioned above, issues related to Questions 2, 3, and 4 in the RAN4 LS have been discussed in two meetings within the NR-U maintenance agenda item (AI 7.2.2) and for another meeting under the Rel-15 maintenance agenda item (AI 7.1). The discussion point was on UE behavior on PDCCH monitoring for the "being activated" SCell, since the cancellation rules depend on the following:
· DCI that triggering ap-CSI-RS for the SCell or scheduling PDSCH for the SCell (Question 2)
· DCI 2_0 that indicates remaining channel occupancy for the SCell, either via the CO duration field (if configured) or the SFI field (Questions 3 and 4)

In the most recent meeting where this was discussed in Rel-15 maintenance, it was suggested to formulate and agree upon several different conclusions (see FL summary [3]). In our view, it is not acceptable to draw such conclusions since they all touch on Rel-15 behavior on CSI-RS reception after the SCell becomes active for the purposes of CSI reporting (after slot n + k), even if the UE reports out-of-range CSI. There are already working CA implementations in the field based on Rel-15 specifications, and non-backwards compatible changes/conclusions should be avoided.
In our view, given that these issues have been discussed for 3 meetings now, RAN1 should not spend more time on this. Hence, we see only two options for moving forward: (1) Accept that there is no consensus for response to Q2, 3, and 4, in which case the status of the previous reply to the RAN4 LS is unchanged (no consensus on Q2, 3, and 4), or (2) Respond to RAN4 that the currently specified behavior in 38.213 Section 11.1.1 for p-/sp-CSI-RS cancellation / validation applies to an SCell being activated. In other words, we do not support a spec change.
[bookmark: _Toc87027450]RAN1 should conclude on one of the following two options:
· [bookmark: _Toc87027451]Option 1: There is no consensus in RAN1 on response to Questions 2, 3, and 4 in the RAN4 LS
· [bookmark: _Toc87027452]Option 2: Provide answers to RAN4 regarding Questions 2, 3, and 4 stating that the currently specified behavior in 38.213 Section 11.1.1 for p/sp-CSI-RS cancellation / validation applies to an SCell being activated.
Conclusion
Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	RAN1 should conclude on one of the following two options:
	Option 1: There is no consensus in RAN1 on response to Questions 2, 3, and 4 in the RAN4 LS
	Option 2: Provide answers to RAN4 regarding Questions 2, 3, and 4 stating that the currently specified behavior in 38.213 Section 11.1.1 for p/sp-CSI-RS cancellation / validation aplies to an SCell being activated.
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