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In NR V2X synchronization discussion, RAN1 reached the following agreement in RAN1#101[3]:
	Agreements:
· For sidelink transmission, when gNB/eNB is used as the synchronization reference, the timing determination mechanism in LTE V2X is reused in NR V2X, i.e. DL timing is used.


RAN1 sent an LS to RAN4, asking RAN4 to take the agreement above into account and provide feedback, if any [4].
RAN4 replied [1], requesting clarifications whether it is feasible to consider option 2 to define SL transmission to align with UL timing when SL is synchronized to the network.
Option 1: To follow the Rel-16 agreement to align SL transmission timing with DL timing.
Option 2: To reconsider SL transmission timing to align with UL timing to mitigate the interference between Uu and SL, i.e.
· For sidelink transmissions, 
· SL transmission timing is aligned with Uplink timing when Uu and sidelink is TDMed/FDMed coexistence in the same band, including TDM coexistence within the same carrier or different carriers. 
· Otherwise, SL transmission timing is aligned with Downlink timing.
In this contribution, we provide views on applicability for option1 and option 2, and indicate how to reply to RAN4.
2 Discussions
For LTE-D2D, the uplink timing is used as the timing reference for PSSCH transmission in mode 1, since mode 1 resources are scheduled by eNB in a one-shot way, and a licensed carrier was assumed for D2D communication. For all other cases, downlink timing is utilized.
For LTE-V2X, the downlink timing is used for mode 3 and mode 4 in ITS carrier. For a UE out of coverage, the timing of reference radio frame i is implicitly obtained from clause 4.2.3 in [TS 36.213]. As LTE-V2X does not define any licensed band in RAN4 shared with sidelink transmission, LTE-V does not have the SL-UL interference problem. 
For NR-V2X in Rel-16, it is with similar situation in LTE-V where RAN4 does not define any TDD bands shared between UL and SL, which is specified from Table 5.2-1 or Table 5.2E.1-1 in [5]. Thus, RAN1 reached the agreement (copied in Section 1) that downlink timing is used for sidelink transmission in RAN1#101-e, when gNB/eNB is used as the synchronization reference [3]. 
For a Rel-17 UE synchronizing with gNB/eNB and operating in an ITS carrier, using downlink timing does not require a UE to perform PRACH to acquire TA command from gNB for SL transmission and idle UEs can work with each other without any timing ambiguities. Furthermore, for the co-existence of Rel-16 and Rel-17 UE, they are able to communicate with each other on dedicated carrier since downlink timing is utilized for Rel-17 UE as well.
Observation 1: DL timing is suitable for SL UE operating on an ITS carrier, when gNB/eNB is used as the synchronization reference.
However, in Rel-17, when SL and Uu share the same TDD band, e.g. n79, as stated by RAN4 LS, there will be interference between SL and Uu transmission, if downlink timing is still used for sidelink. As shown in Figure 1, to overcome the propagation delay, the gNB signals a timing offset between downlink reception timing and uplink timing, which is comprised of approximately TA/2 for downlink propagation time, and TA/2 forward offset for uplink propagation time. As shown in Table 1, the value of TA is positively correlated with the distance between UE and gNB. If sidelink is aligned with downlink timing, there are misalignments of slot boundary between UL and SL, SL transmission on some symbols located at slot boundary will be regarded as interference when the FFT is performed per slot. Similarly, UL transmission on some symbols will also cause interference to SL transmission or reception. However, a basic principle to design the NR V2X coexistence with Uu transmission is to avoid the interference on Uu 
[image: ]    
Figure 1 Sidelink timing relationship 
[bookmark: _Ref82595606]Table 1 TA and its corresponding distance between UE and gNB
	distance (m)
	TA (us)

	100
	0.67

	500
	3.33

	1000
	6.67

	3000
	20.00

	5000
	33.33


Observation 2: Using DL timing for SL transmission on a shared carrier will result in interference between sidelink and uplink transmission.   
Compared with DL timing, UL timing does not lead to the overlapping issue between Uu and SL transmission. However, during RAN1#106-e, several concerns were raised by companies of applying UL timing. Here, we explain why those concerns should not preclude use of UL timing in Re-17 sidelink.
a) A RX UE in RRC_IDLE state cannot obtain UL timing, so that TX UE and RX UE may use different timing for transmission and reception, respectively
The issue of misalignment between Tx UE and Rx UE always exists, no matter UL timing or DL timing is used for SL. Specifically, when DL timing is used, time difference with duration length about 0.5*TA still affects the communication among different UEs, and the slot boundary of Tx and Rx UE will mismatch due to the different distance from gNB. For example, the TA of a Tx UE which is close to the gNB is very small, and the TA of a Rx UE far away from the gNB is quite large. Although DL timing is used, UEs with different distances from the gNB will have different DL timings and hence different SL transmission timing. The CP length should cover the DL timing mismatch between Tx and Rx UE, which limit the communication range between UEs. Otherwise, beyond the range of the (E)CP, two DL timing UEs cannot communicate on sidelink. As shown in Table 1, for SCS = 30 kHz, CP cannot overcome the time difference when the distance between two DL timing UEs over about 700m. 
Similarly, for UL timing, it is not reasonable to simply claim that using UL timing prevents sidelink communication between UEs in different RRC states, and it does not imply either that a Rx UE in RRC_IDLE state using DL timing cannot decode a Tx UE’s transmission with UL timing. Two UEs can communicate when the difference in their reference timings is within (E)CP as shown in Table 2. 
[bookmark: _Ref82593990]Table 2 The length of (E)CP and its corresponding distance between UEs
	SCS
	CP (us)
	CP*c (m)
	ECP (us)
	ECP*c (m)

	0
	4.69
	1406
	/
	/

	1
	2.34
	703
	/
	/

	2
	1.17
	351
	4.17
	1250

	3
	0.59
	175
	/
	/


Observation 3: Two UEs can communicate when the difference in their reference timings is within (E)CP no matter DL timing or UL timing is used.
b) Power control can be used instead of UL timing to reduce interference to UL
To avoid the Uu and SL interference,  using power control is not a reliable solution. Neither uplink nor sidelink power control considers the interference between uplink and sidelink. For SL transmission specifically, current specified PSSCH power control is determined by , , , and , where none of them reflects the interference between UL and SL. It is not clear how to adjust the SL transmission power when there is a UL transmission in the next slot. 
Additionally, the SL power control only alleviates, instead of avoiding, the interference to UL transmission. A method that decrease the transmission power of a whole sidelink transmission, for example PSSCH/PSCCH, will reduce the coverage of SL transmission significantly as well. It is also not advisable to reduce the SL transmission power of overlapping symbols only. As required of SL transmission, the total SL transmission  power shall be the same in each symbol used for PSCCH/PSSCH transmissions in a slot, reducing the transmission power on the symbols overlapping with UL slot means reducing the transmission power of the entire SL slot. Assuming the required SNR is same at the receiver side, the pathloss-distance trend could reflect the relationship between Tx power and distance in same condition. So taking Table 3 as an example, which shows the LOS/NLOSv pathloss for V2V links for urban case in clause 6.2.1 of [7], in the n79 band, if the transmission power is reduced about 5dB, the communication distance will be reduced from 200m to 100m.
[bookmark: _Ref83309614]Table 3 Pathloss for V2V links for urban case
	fc (GHz)
	d (m)
	PL (dBm)

	4.6
	100
	84.23

	
	200
	89.26

	
	300
	92.20

	
	400
	94.29

	
	500
	95.90


Observation 4: Neither UL power control nor SL power control can avoid the interference between UL transmission and SL transmission when DL timing is used for SL transmission.
c) Gap symbols can be used instead of UL timing to reduce interference to UL
If gap symbols are configured, it should cover the timing difference between uplink (using UL timing) and sidelink (using DL timing), which is equal to a TA, but one gap symbol may be not enough in the case of high SCS or the UE is far away from the gNB to cover the timing difference, i.e. a TA value. For example, when SCS = 60kHz, an OFDM symbol duration is about 16.67 us, but the TA is about 20 us when the distance between UE and gNB is 3km. Thus, one gap symbol cannot cover the timing difference. Note that TA is calculated by the distance between UE and gNB instead of the distance between UEs. UE far away from the gNB will have a large TA value, even if the two UEs are in small SL communication range such as 100m. As the SCS increases and at larger distance from gNB of a UE, more gap symbols are needed to avoid the interference, no matter it is configured by gNB or punctured by UE itself.
As shown in Table 4, taking guard period with length of 2 symbols as an example, spectral efficiency is reduced by 1/12=8.3% in a slot without PSFCH and 1/9=11.1% in a slot with PSFCH.
[bookmark: _Ref83406513]Table 4 Multi-symbol GAP will reduce the spectrum efficiency
	Number of GAP symbols
	slot without PSFCH
	slot with PSFCH

	2
	8.3%
	11.1%

	3
	16.7%
	22.2%

	4
	25.0%
	33.3%


Observation 5: The spectrum efficiency decreases significantly if multiple symbols gap, with total duration over TA, is left between UL slots and SL slots when DL timing is used for SL transmission.
d) Coexistence issue between Rel-16 and Rel-17 if different timing is used
Applying UL timing for Rel-17 SL UE may result in timing misalignment issue when they coexist with Rel-16 SL UEs in same carrier, but it does not imply that Rel-16 UE cannot communicate with Rel-17 UE, which depends on whether the communication range can be covered by CP length as shown in Table 2. 
For the Rel-17 SL UE-only case, Rel-17 UE can communicate with each other without misalignment for both TDMed /FDMed coexistence cases for Uu and SL in the same band.
For the TDMed coexistence case, as shown in Figure 1, a number of symbols equal to or larger than the total duration of TA will be punctured in each SL slot if DL timing used. And the larger the SCS is, the more symbols need to be punctured. Thus, In order to avoid the interference with UL transmission and improve spectrum efficiency, a straightforward way is to use uplink timing in this case. 
For the FDMed coexistence case, the gNB can configure a UL timing on a resource pool. UE can select a resource pool based on which timing it supports. If a Rel-17 UE can support both timings, either resource pool can be used. 
Observation 6: Option 2 is feasible when there are only Rel-17 UE in a resource pool for the case Uu and SL are TDMed/FDMed coexistence in the same band.
For the Rel-16 and Rel-17 SL UE coexistence in same carrier, gNB can configure either UL timing or DL timing ondifferent resource pools. Rel-16 UE can operate in the resource pools configured with DL timing. Rel-17 UE can select a resource pool based on which timing it supports. If a Rel-17 UE can support both timings, either resource pool can be used. 
Observation 7: Option 2 is feasible when Rel-17 and Rel-16 UE coexist in a shared carrier but operate in different resource pools with UL and DL timing configured respectively for the case Uu and SL are TDMed coexistence in the same band.
Based on the above analysis, the better choice to handle the misalignment issue is to allow use of the UL timing. In order to address the interference on uplink and not introduce additional gap symbols of SL transmission, sidelink should be aligned with uplink timing  when UL and SL are TDMed/FDMed coexistence in the same band if TA is available,  i.e. the option 2 in [1]. Therefore, there is no interference from UL to SL nor from SL to UL.
Proposal 1: Reply to RAN4 as follows:
· RAN1 considers Option 2, i.e. SL transmission timing is aligned with Uplink timing, is preferred and feasible for the case Uu and SL are TDMed/FDMed coexistence in the same band in the following scenarios:
· There are only Rel-17 UE in a resource pool, if TA is achievable.
· Rel-17 and Rel-16 UE coexist in a shared carrier but operate in different resource pools with UL and DL timing configured respectively, if TA is achievable.
3 Conclusions 
In this contribution, we discussed the timing of SL when sidelink is transmitted in an uplink carrier.  We have the following observations and proposal: 
Observation 1: DL timing is suitable for SL UE operating on an ITS carrier, when gNB/eNB is used as the synchronization reference.
Observation 2: Using DL timing for SL transmission on a shared carrier will result in interference between sidelink and uplink transmission.   
Observation 3: Two UE can communicate if the difference in their reference timings is within (E)CP no matter DL timing or UL timing is used.
Observation 4: Neither UL power control nor SL power control can avoid the interference between UL transmission and SL transmission when DL timing is used for SL transmission.
Observation 5: The spectrum efficiency decreases significantly if multiple symbols gap, with total duration over TA, is left between UL slots and SL slots when DL timing is used for SL transmission.
Observation 6: Option 2 is feasible when there are only Rel-17 UE in a resource pool for the case Uu and SL are TDMed/FDMed coexistence in the same band.
Observation 7: Option 2 is feasible when Rel-17 and Rel-16 UE coexist in a shared carrier but operate in different resource pools with UL and DL timing configured respectively for the case Uu and SL are TDMed coexistence in the same band.
Proposal 1: Reply to RAN4 as follows:
· RAN1 considers Option 2, i.e. SL transmission timing is aligned with Uplink timing, is preferred and feasible for the case Uu and SL are TDMed/FDMed coexistence in the same band in the following scenarios:
· There are only Rel-17 UE in a resource pool, if TA is achievable.
· Rel-17 and Rel-16 UE coexist in a shared carrier but operate in different resource pools with UL and DL timing configured respectively, if TA is achievable.
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