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Introduction
After RAN1#104b-e meeting, a late incoming LS from RAN2 is sent to RAN1 regarding some questions about Rel-16 V2X resource allocation mode 1 and mode 2 [1]. This contribution analyzes the second question in the LS and provides potential response to the LS.
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Retransmission scheme in mode 1
In the incoming LS, the following analysis and working assumption are copied as below:
In RAN2#113-bis, RAN2 discussed how to interpret the “next retransmission(s) of the MAC PDU is not required” and reached the following agreement
When FB is disabled and if sl-CG-MaxTransNumList is NOT configured, UE judges “next retransmission(s) of the MAC PDU is not required” based on its implementation.
When FB is disabled, for CG, if sl-CG-MaxTransNumList is configured with a value not larger than the number of CG resources, when sl-CG-MaxTransNum is reached, UE assumes that next retransmission(s) of the MAC PDU is not required
And reached the following working assumption:
Working assumption: “UE assumes that next retransmission(s) of the MAC PDU is required when FB is disabled, for CG, if sl-CG-MaxTransNumList is configured with a value not larger than the number of CG resources, when sl-CG-MaxTransNum is not reached”
Q1: RAN2 respectfully requests RAN1 to provide feedback on the working assumption above in case of any concern.
No comment on question 1.

Minimum time gap
In the incoming LS, the following analysis and question are copied as below:
Besides, in the current MAC specification TS 38.321, it is captured for mode 2 that
i.e., the minimum time gap between any two selected resources of the selected sidelink grant is ensured as long as PSFCH is configured for the pool when the UE performs resource (re-)selection. The current text is specified considering that when the UE performs resource (re-)selection, it may not be able to predict the necessity of HARQ feedback until later when the MAC PDU is generated (as captured in TS 38.321 section 5.22.1.4.1.2). In other words, if the UE performing resource (re-)selection decides that there is no need for HARQ feedback and thus no need to secure minimum gap, but later when generating MAC PDU realizes that HARQ feedback is actually needed for the MAC PDU, it may not be possible to perform transmissions on that (re-)selected resource due to not satisfying the minimum time gap.
RAN2 understands that it is not aligned with RAN1 agreement made in RAN1 #100-e meeting and thus discussed the issue in RAN2#113, but with no consensus to change MAC specification to align with RAN1 agreement.
RAN1 #100e Agreements:
· In Step 2, a UE ensures a minimum time gap Z = a + b between any two selected resources of a TB where a HARQ feedback for the first of these resources is expected 
· ‘a’ is a time gap between the end of the last symbol of the PSSCH transmission of the first resource and the start of the first symbol of the corresponding PSFCH reception determined by resource pool configuration and higher layer parameters of MinTimeGapPSFCH and periodPSFCHresource 
‘b’ is a time required for PSFCH reception and processing plus sidelink retransmission preparation including multiplexing of necessary physical channels and any TX-RX/RX-TX switching time and is determined by UE implementation
Q2: RAN2 respectfully requests RAN1 to provide feedback in case of any concern on the MAC specification above.

Based on RAN1’s understanding, minimum time gap is defined the gap between two transmission resources when SL HARQ-ACK feedback is enabled. When SL FB is disabled, blind retransmission is applied and the restriction of minimum time gap can be ignored no matter PSFCH resources are configured or not in the resource pool. Furthermore, one benefit of blind retransmission is reducing transmission delay. Based on the design in RAN2’s specification, the minimum time gap should be guaranteed whenever the resource pool is configured with PSFCH resources. For those transmissions with SL FB disabled, the minimum time gap should also be following even UE performs blind retransmissions. This leads to that short delay requirement of blind retransmissions may not be satisfied if the delay is supposed to be less than the minimum time gap.
Observation 1: Based on current RAN2 design in the specification, packet delay requirement may not be satisfied if it is less than the minimum time gap.
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In this contribution, the second issue in the incoming LS are discussed and analyzed based on RAN1’s perspective. The following observation is proposed:
Observation 1: Based on current RAN2 design in the specification, packet delay requirement may not be satisfied if it is less than the minimum time gap.
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