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1. Introduction
[bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14]In this contribution, remaining issue on NR-DC power control for FR2 is discussed and associated text proposals are provided.
2. Discussion 
2.1. Discussion on NN-DC PC for FR2
According to the LS [1] from RAN4 to RAN2, RAN4 had agreed not to use the newly introduced parameter p-UE-FR2 in the RRCReconfiguration message in Rel-16. RAN2 had decided to keep p-UE-FR2 with a clarification in TS 38.331 that this field is not used in Rel-16 specification. In RAN2 #112e meeting, an LS [2] from RAN2 was sent to RAN4 with some further questions on NR-DC power control parameter.
RAN2 would like to thank RAN4 for the LS on power control for NR-DC. RAN2 has decided to keep p-UE-FR2 and will add a clarification in TS 38.331 that this field is not used in this release of the specification. 
Besides, RAN2 wonders whether the same restriction also applies to p-NR-FR2, which was introduced in Rel-16 for NR-DC UL power control on FR2, as specified in TS 38.213. RAN2 cannot reach any consensus on whether and how to use p-NR-FR2 for now, thus would like to ask RAN4 to answer the following questions.
Q1: whether there is any concern about p-NR-FR2 to be used in Rel-16 for supporting NR-DC PC on FR2?
Q2: if no concern, can RAN4 also confirm the following description of p-NR-FR2 in the current TS 38.331?
p-NR-FR2
The maximum total transmit power to be used by the UE in this NR cell group across all serving cells in frequency range 2 (FR2). The maximum transmit power that the UE may use may be additionally limited by p-Max (configured in FrequencyInfoUL). This field is only used in NR-DC.


In the previous RAN4 meeting, RAN4 provided the answers on the availability of p-NR-FR2 [3] as below:
RAN4 would like to thank RAN2 for the LS on power control for NR-DC. RAN4 has discussed the LS and would like to provide feedback for the following question: 
Q1: whether there is any concern about p-NR-FR2 to be used in Rel-16 for supporting NR-DC PC on FR2?
Yes, RAN4 do have concerns and the reason is similar to p-UE-FR2. RAN4 does not introduce P-NR-FR2 in Rel-16.

Obviously, according to RAN4’s LSs, the parameter p-NR-FR2 is useless in Rel-16, and is not expected to be configured by higher layer. Similarly,  in TS 38.213 is defined as the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR2 [8-3, TS 38.101-3], which is also problematic, as RAN4 has not defined  for FR2 in Rel-16.
Moreover, in Rel-16, regarding FR2 the following power sharing mode parameters can be configured by higher layer for NR-DC power control:
· nrdc-PCmode-FR2-r16
· semi-static-mode1
· semi-static-mode2
· dynamic
If all the above-mentioned NR-DC power control parameters are vacant, the NR-DC power sharing mode becomes very confusing or even completely unusable in FR2. 
To address all the above-mentioned issues in this late stage, for a UE configured with both MCG and SCG using NR radio access in FR2, the following options and corresponding TPs can be considered:
Option 1: A UE performs transmission power control independently per cell group in FR2.
	3GPP TS 38.213 V16.4.0 (2020-12)
7.6.2 NR-DC
<Unchanged part omitted>
If a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR1 or in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2 or in FR1, respectively, or if a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5.
If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power  for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and a maximum power  for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and with an inter-CG power sharing mode by nrdc-PCmode-FR1 for FR1 and/or by nrdc-PCmode-FR2 for FR2. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, or semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE does not expect  and  to be configured such that , where  is the linear value of ,  is the linear value of , and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 or FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3].
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively.
If a UE is provided semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2
-	if the UE is not provided tdd-UL-DL-ConfigurationCommon for the MCG or SCG, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively 
-	if at least one symbol of slot  of the MCG or of the SCG that is indicated as uplink or flexible to a UE by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, if provided, overlaps with a symbol for any ongoing transmission overlapping with slot  of the SCG or of the MCG, respectively, the UE determines a power for the transmission on the SCG or the MCG overlapping with slot  as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or , respectively, as the maximum transmission power
-	otherwise, the UE determines a power for the transmission on MCG or the SCG overlapping with slot , as described in [8-3, TS 38.101-3] and in Clauses 7.1 through 7.5 without considering  or , respectively
The UE expects to be provided semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2 only for synchronous NR-DC operation [10, TS 38.133].
If a UE 
-	is provided dynamic for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, and 
-	indicates a capability to support dynamic power sharing for intra-FR NR DC,
<Unchanged part omitted>


Option 2: A UE performs independent power control per cell group if p-NR-FR2-r16 for MCG or SCG is not provided by higher layer. It does not expect to be provided with nrdc-PCmode-FR2.
	3GPP TS 38.213 V16.4.0 (2020-12)
7.6.2 NR-DC
<Unchanged part omitted>
If a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR1 or in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2 or in FR1, respectively, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5.
If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power  for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 if provided and a maximum power  for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 if provided and with an inter-CG power sharing mode by nrdc-PCmode-FR1 for FR1 and/or by nrdc-PCmode-FR2 for FR2 if provided. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.
If the configured maximum power p-NR-FR2 for MCG or SCG is not provided, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5. The UE does not expect to be provided with nrdc-PCmode-FR2.
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, or semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE does not expect  and  to be configured such that , where  is the linear value of ,  is the linear value of , and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 or FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3].
<Unchanged part omitted>


If Option 1 is adopted, all those FR2 related NR-DC power control parameters should be removed from TS 38.213 section 7.6.2. On the other hand, if Option 2 is adopted, NR-DC for FR2+FR2 can work in Rel-16 assuming proper network and UE implementations, while leaving these existing issues to future release. In the email discussion of previous RAN1 meeting, it seems companies slightly preferred Option 1, since the changes is concise and consistent with RAN4.  Thus, we are fine to accept option 1.
[bookmark: _Ref61431867]Proposal 1:  For a UE is configured with both MCG and SCG using NR radio access in FR2, the UE performs transmission power control independently per cell group (Option 1) in Rel-16.
[bookmark: _Ref67941777]In addition, it is necessary to send a reply LS to RAN2 and RAN4 once RAN1 achieves any consensus on this issue.
[bookmark: _Ref68116052]Proposal 2:  Send a reply LS to RAN2 and RAN4 to inform RAN1’s decision.
3. Conclusion
[bookmark: _GoBack]In the contribution, we provide our view on the remaining issues of NR-DC power control with the following proposals:
Proposal 1:  For a UE is configured with both MCG and SCG using NR radio access in FR2, the UE performs transmission power control independently per cell group (Option 1) in Rel-16.
Proposal 2:  Send a reply LS to RAN2 and RAN4 to inform RAN1’s decision.
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