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1	Overall description
In [R1-2100008], RAN4 asked RAN1 to provide feedback on the UE behavior of P/SP CSI-RS reception during SCell activation. After the discussion in RAN1#104e, RAN1 sent a partial reply to RAN4 in [R1-2102011] as copied below.
	RAN1 discussed the questions about the UE behavior with respect to CSI reports during the SCell activation procedure in case none or some of RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 are configured with or without corresponding DCIs for the SCell being activated:
Question by RAN4 (1) When none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured for a UE on the being-activated SCell,
a. What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? 
Reply by RAN1: As in Rel-15, the UE is expected to receive the P/SP CSI-RS.

Question by RAN4 (2) When RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated SCell,
a. What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format from other active serving cell (indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot) for this being-activated SCell to validate this P/SP CSI-RS?
Question by RAN4 (3) When RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell, 
a. What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format 2_0 (indicating remaining channel occupancy duration) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Question by RAN4 (4) When RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell, 
a. What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to detect a DCI format 2_0 (indicating the starting point of CO duration and the slot format) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Reply by RAN1: RAN1 has discussed these cases, but has not achieved consensus on the expected UE behaviour. RAN1 will inform RAN4 if consensus is achieved in the future.



In order to resolve the remaining questions 2/3/4, RAN1 has been discussing whether and how the provisions already established in TS 38.213 and TS 38.321 apply to being-activated SCells. Specifically, there is no consensus in RAN1 how to interpret the following highlighted statement in clause 5.9 of TS 38.321:
	[bookmark: _Toc37296213][bookmark: _Toc46490340][bookmark: _Toc52752035][bookmark: _Toc52796497][bookmark: _Toc67931556]5.9	Activation/Deactivation of SCells
If the MAC entity is configured with one or more SCells, the network may activate and deactivate the configured SCells. Upon configuration of an SCell, the SCell is deactivated unless the parameter sCellState is set to activated for the SCell by upper layers.
The configured SCell(s) is activated and deactivated by:
-	receiving the SCell Activation/Deactivation MAC CE described in clause 6.1.3.10;
-	configuring sCellDeactivationTimer timer per configured SCell (except the SCell configured with PUCCH, if any): the associated SCell is deactivated upon its expiry;
-	configuring sCellState per configured SCell: if configured, the associated SCell is activated upon SCell configuration.
The MAC entity shall for each configured SCell:
1>	if an SCell is configured with sCellState set to activated upon SCell configuration, or an SCell Activation/Deactivation MAC CE is received activating the SCell:
[…]
1>	else if an SCell Activation/Deactivation MAC CE is received deactivating the SCell; or
1>	if the sCellDeactivationTimer associated with the activated SCell expires:
[…]
1>	if PDCCH on the activated SCell indicates an uplink grant or downlink assignment; or
1>	if PDCCH on the Serving Cell scheduling the activated SCell indicates an uplink grant or a downlink assignment for the activated SCell; or
1>	if a MAC PDU is transmitted in a configured uplink grant and LBT failure indication is not received from lower layers; or
1>	if a MAC PDU is received in a configured downlink assignment:
2>	restart the sCellDeactivationTimer associated with the SCell.
1>	if the SCell is deactivated:
2>	not transmit SRS on the SCell;
2>	not report CSI for the SCell;
2>	not transmit on UL-SCH on the SCell;
2>	not transmit on RACH on the SCell;
2>	not monitor the PDCCH on the SCell;
2>	not monitor the PDCCH for the SCell;
2>	not transmit PUCCH on the SCell.
HARQ feedback for the MAC PDU containing SCell Activation/Deactivation MAC CE shall not be impacted by PCell, PSCell and PUCCH SCell interruptions due to SCell activation/deactivation in TS 38.133 [11].
When SCell is deactivated, the ongoing Random Access procedure on the SCell, if any, is aborted.



According to RAN1's understanding, the condition of "1>	if the SCell is deactivated:" includes a being-activated SCell. RAN1 would like to receive RAN2's guidance on the following questions w.r.t. CSI-RS reception during SCell activation:
Q1) Does the highlighted provision imply that a PDCCH including a cross-carrier ap-CSI-RS trigger for a being-activated SCell is not monitored?
Q2) Does the highlighted provision imply that a PDCCH carrying DCI format 2_0 including cross-carrier information (such as SFI) for a being-activated SCell is not being monitored?
Q3) If the answer to Q1 or Q2 means that a corresponding PDCCH is monitored, is RAN2's understanding that the contained information for a being-activated SCell is mandated to be followed, ignored, or is the UE's behaviour unspecified?
2	Actions
To TSG RAN WG2
ACTION: 	RAN1 respectfully asks RAN2 to provide answers to Q1/Q2/Q3, so that RAN1 is in a better position to conclude on a reply to RAN4.
3	Dates of next TSG RAN WG1 meetings
TSG RAN WG1 Meeting #105-e	19 - 27 May 2021 		Online

