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1. Introduction
[bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14]In this contribution, some remaining issues on MR-DC and CA enhancements are discussed and associated text proposals are provided.
2. Discussion 
2.1. Discussion on NN-DC PC for FR2
According to the LS [1] from RAN4 to RAN2, RAN4 had agreed not to use the newly introduced parameter p-UE-FR2 in the RRCReconfiguration message in Rel-16. RAN2 had decided to keep p-UE-FR2 with a clarification in TS 38.331 that this field is not used in Rel-16 specification. In RAN2 #112e meeting, a LS [2] from RAN2 was approved with some further questions on NR-DC power control parameter.
RAN2 would like to thank RAN4 for the LS on power control for NR-DC. RAN2 has decided to keep p-UE-FR2 and will add a clarification in TS 38.331 that this field is not used in this release of the specification. 
Besides, RAN2 wonders whether the same restriction also applies to p-NR-FR2, which was introduced in Rel-16 for NR-DC UL power control on FR2, as specified in TS 38.213. RAN2 cannot reach any consensus on whether and how to use p-NR-FR2 for now, thus would like to ask RAN4 to answer the following questions.
Q1: whether there is any concern about p-NR-FR2 to be used in Rel-16 for supporting NR-DC PC on FR2?
Q2: if no concern, can RAN4 also confirm the following description of p-NR-FR2 in the current TS 38.331?
p-NR-FR2
The maximum total transmit power to be used by the UE in this NR cell group across all serving cells in frequency range 2 (FR2). The maximum transmit power that the UE may use may be additionally limited by p-Max (configured in FrequencyInfoUL). This field is only used in NR-DC.


Similar to the parameter p-UE-FR2, it is probably that p-NR-FR2-r16 is also useless in Rel-16 and cannot be configured by higher layer.
Besides, in TS 38.213, it is described that  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3]. Indeed, the description is problematic, as RAN4 has not defined  for FR2 in Rel-16.
If all above NR-DC power control parameters are vacant, the NR-DC power sharing mode becomes very confusing or even completely unusable. For NR-DC power control in FR2 in TS 38.213, the following power sharing mode parameters are configured by higher layer:
· nrdc-PCmode-FR2-r16
· semi-static-mode1
· semi-static-mode2
· dynamic
Considering the tight time of Rel-16, to address all above issues, the following options can be considered:
Option 1: NR only supports independent power control for NR-DC FR2+FR2 in Rel-16. The other power sharing mechanisms for FR2 are removed.
Option 2: If p-NR-FR2-r16 for MCG or SCG is not provided by higher layer, the UE performs independent power control per CG. The network should not provide these parameters (e.g., nrdc-PCmode-FR2) to UE.
If option1 is adopted, all those FR2 related NR-DC power control parameters will be removed from TS 38.213 section 7.6.2. If option2 is adopted, we can guarantee NR-DC for FR2+FR2 can work in Rel-16 and leave these existing issues to future release.
[bookmark: _Ref61431867]Proposal 1:  For a UE is configured with both MCG and SCG using NR radio access in FR2,
Option 1: [bookmark: _Ref61441204]the UE performs transmission power control independently per cell group.
	3GPP TS 38.213 V16.4.0 (2020-12)
7.6.2 NR-DC
<Unchanged part omitted>
If a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR1 or in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2 or in FR1, respectively, or if a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5.
If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power  for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and a maximum power  for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and with an inter-CG power sharing mode by nrdc-PCmode-FR1 for FR1 and/or by nrdc-PCmode-FR2 for FR2. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, or semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE does not expect  and  to be configured such that , where  is the linear value of ,  is the linear value of , and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 or FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3].
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively.
If a UE is provided semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2
-	if the UE is not provided tdd-UL-DL-ConfigurationCommon for the MCG or SCG, the UE determines a transmission power for the MCG or for the SCG as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or  as the maximum transmission power, respectively 
-	if at least one symbol of slot  of the MCG or of the SCG that is indicated as uplink or flexible to a UE by tdd-UL-DL-ConfigurationCommon and tdd-UL-DL-ConfigurationDedicated, if provided, overlaps with a symbol for any ongoing transmission overlapping with slot  of the SCG or of the MCG, respectively, the UE determines a power for the transmission on the SCG or the MCG overlapping with slot  as described in Clauses 7.1 through 7.5 using  or , respectively, as the maximum transmission power
-	otherwise, the UE determines a power for the transmission on MCG or the SCG overlapping with slot , as described in [8-3, TS 38.101-3] and in Clauses 7.1 through 7.5 without considering  or , respectively
The UE expects to be provided semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2 only for synchronous NR-DC operation [10, TS 38.133].
If a UE 
-	is provided dynamic for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, and 
-	indicates a capability to support dynamic power sharing for intra-FR NR DC,
<Unchanged part omitted>


Option 2: [bookmark: _Ref61441206]if p-NR-FR2-r16 for MCG or SCG is not provided by higher layer, the UE performs independent power control per cell group, and it does not expect to be provided with nrdc-PCmode-FR2.
	3GPP TS 38.213 V16.4.0 (2020-12)
7.6.2 NR-DC
<Unchanged part omitted>
If a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR1 or in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2 or in FR1, respectively, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5.
If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power  for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 if provided and a maximum power  for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 if provided and with an inter-CG power sharing mode by nrdc-PCmode-FR1 for FR1 and/or by nrdc-PCmode-FR2 for FR2 if provided. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.
If the configured maximum power p-NR-FR2 for MCG or SCG is not provided, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5, and the UE does not expect to be provided with nrdc-PCmode-FR2.
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, or semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE does not expect  and  to be configured such that , where  is the linear value of ,  is the linear value of , and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 or FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3].
<Unchanged part omitted>



2.2. Non-zero CA offset across cell groups
During the email discussion of RAN#89-e, one issue is raised on how many non-zero CA offsets can be configured if more than one cell group was configured [3]. RAN1 has agreed that at most one non-zero CA offset can be configured in RAN1#99 [4]. However, it is not clear whether the above agreement is applied within a cell group or across cell groups.
	Agreement:
At most single non-zero offset duration (independent on SCS) can be configured among CCs in the unaligned CA configuration.



The introduction of CA with unaligned frame boundary is to ensure adjacent channel co-existence of multiple operators, as discussed in [5] and illustrated in Figure 1. 


[bookmark: _Ref36824556][bookmark: _Ref36824553]Figure 1 Example of CA with unaligned frame boundary
In this deployment, a single non-zero CA offset across all the cell groups is sufficient for an operator to coexist with another operator. Aggregating multiple carriers, where each of them has a different offset due to adjacent channel co-existence with different operators, is not a typical deployment. That is why RAN1 agrees that at most one non-zero CA offset can be configured. Even if two cell groups are configured (e.g., NR-DC), the situation is still the same.
[bookmark: _Ref47192595]Observation 1: From deployment perspective, at most one non-zero CA offset seems to be enough across all the cell groups.

From UE implementation perspective, introducing up to one non-zero CA offset across all the cell groups has a comparable complexity level with asynchronous NR-DC (i.e., without slot boundary alignment) supported in Rel-16. On the other hand, supporting more than one non-zero CA offsets for a UE, e.g., different non-zero offsets between cell groups in asynchronous NR-DC, would significantly increase the UE implementation complexity. 
[bookmark: _Ref53479863]Observation 2: From UE implementation perspective, supporting more than one non-zero CA offsets across all the cell group significantly increases the implementation complexity.

Based on the discussion, it seems preferable that at most one non-zero CA offset across cell groups can be configured for a UE supporting capability 18-7 (i.e., “CA with non-aligned frame boundaries”). If more than one non-zero offsets are considered necessary for some deployments, a separate UE capability should be introduced instead.
[bookmark: _Ref37170876]Proposal 2: RAN1 should clarify that at most one non-zero CA offset across cell groups can be configured for a UE supporting capability 18-7.
[bookmark: _Ref53479868]Proposal 3: If more than one non-zero offsets are required, a separate UE capability from 18-7 should be introduced for such kind of UEs.

2.3. Synchronous vs. asynchronous cell groups
During the email discussion of RAN1#103-e, companies had different views on the definitions of synchronous and asynchronous cell groups in the context of unaligned frame boundary CA. There are lots of possible combinations as shown in Table 1 below, where the set of cells having the timing offset is denoted by the same letter (e.g., A, B, C, …). Moreover, the cells between group {A, B, C, D} and group {X, Y} are not aligned in slot boundary, while the cells between different sets within the same group are slot boundary aligned.
[bookmark: _Ref61440675]Table 1 Combinations of synchronous and asynchronous DC
	Case
	MCG
	SCG
	Synchronous vs. asynchronous

	1) [bookmark: _Ref61441010]
	A
	B
	Supported for synchronous DC with slot offset

	2) 
	A, B
	A
	

	3) 
	A
	A, B
	

	4) 
	A, B
	A, B
	

	5) 
	A, B
	C
	Can be supported for asynchronous DC with slot offset

	6) 
	A
	B, C
	

	7) 
	A, B
	A, C
	

	8) 
	A, B
	C, D
	Not supported

	9) 
	A
	X
	Supported for asynchronous DC with slot offset

	10) 
	A, B
	X
	

	11) 
	A
	X, Y
	

	12) 
	A, B
	X, Y
	Not supported


In our view, cases 1), 2), 3) & 4) are supported for synchronous DC with slot offset, while cases 9), 10) & 11) are supported for asynchronous DC with slot offset. As also discussed in section 2.2, although cases 5), 6) & 7) are not supported for synchronous DC, from implementation complexity perspective, they have a comparable complexity level with asynchronous NR-DC, thus can be supported for asynchronous DC, or synchronous DC with new UE capability. In summary, Table 1 shows our view on synchronous DC and asynchronous DC in the context of unaligned frame boundary CA.
[bookmark: _Ref61363586]Proposal 4: NR DC is considered synchronous with slot offset if all the cells are slot boundary aligned and the number of slot offsets between cells are not more than one.
[bookmark: _Ref61363587]Proposal 5: NR DC is considered asynchronous with slot offset if MCG and SCG are not slot boundary aligned and the number of slot offsets between cells are not more than one, or all the cells are slot boundary aligned with two non-zero slot offsets among cells.

3. Conclusion
In the contribution, we provide our view on the remaining issues of MR-DC with the following observations and proposals:
Observation 1: From deployment perspective, at most one non-zero CA offset seems to be enough across all the cell groups.
Observation 2: From UE implementation perspective, supporting more than one non-zero CA offsets across all the cell group significantly increases the implementation complexity.

Proposal 1:  For a UE is configured with both MCG and SCG using NR radio access in FR2,
Option 1: the UE performs transmission power control independently per cell group.
Option 2: if p-NR-FR2-r16 for MCG or SCG is not provided by higher layer, the UE performs independent power control per cell group, and it does not expect to be provided with nrdc-PCmode-FR2.
Proposal 2: RAN1 should clarify that at most one non-zero CA offset across cell groups can be configured for a UE supporting capability 18-7.
Proposal 3: If more than one non-zero offsets are required, a separate UE capability from 18-7 should be introduced for such kind of UEs.
[bookmark: _GoBack]Proposal 4: NR DC is considered synchronous with slot offset if all the cells are slot boundary aligned and the number of slot offsets between cells are not more than one.
Proposal 5: NR DC is considered asynchronous with slot offset if MCG and SCG are not slot boundary aligned and the number of slot offsets between cells are not more than one, or all the cells are slot boundary aligned with two non-zero slot offsets among cells.

4. [bookmark: _Ref510367705][bookmark: _Ref503565490][bookmark: _Ref493791948][bookmark: _Ref503565531]Reference
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