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1 Introduction
RAN4 sent an LS to RAN1 [1], requesting clarifications on the priority between LTE SL and NR SL with the questions as captured below:
Question 1: Is there priority defined for LTE SL and NR SL?
Question 2: How does RAN WG1 define the priority of LTE SL and NR SL? For example, which parameter is used and how to determine the priority?
Question 3: Is it the case that there is no higher priority for LTE SL than NR SL?
In this contribution, we discuss how to draft the reply LS to RAN4.
2 Discussions
Priority is not defined in RAN1 specifications, but by SA2 in clause 5.4.3.3 of TS 23.287 for 5GS and clause 4.4.5.1 of TS 23.285 for EPC. The priority of a PSSCH transmission is instructed to the physical layer by higher layers, and transmitted via RAN1 specifications in SCI format 1 or 1-A. Priorities for PSFCH and sidelink synchronization signals are specified by RAN1 in TS 38.213 section 16.2.4, together with the procedures for prioritization among transmission, which are the key interest of RAN4. The key points to make in answer to Q1 and Q2 are:
· According to clause 5.4.3.3 of TS 23.287, the priority level for NR PC5 has the same format and meaning as the Priority value of the ProSe Per-Packet Priority (PPPP) for LTE PC5 defined in TS 23.285
· Priority of a service is defined by SA2, priority of a PSSCH transmission is indicated by higher layers to the physical layer, and priority of PSFCH, S-SSB, etc. are specified in 38.213.
· Priority values are ordered in decreasing order of priority, i.e. , with 1 as the highest priority and 8 as the lowest priority. 
· Prioritization among transmissions and receptions is according to TS 38.213, section 16.2.4
Proposal 1: For Question 1 and Question 2 reply to RAN4 as follows:
· Q1: Yes, priority is defined for the LTE SL in clause 4.4.5.1 of TS 23.285 and for NR SL in clause 5.4.3.3 of TS 23.287. Priority values are ordered in decreasing order of priority, i.e. with 1 as the highest priority and 8 as the lowest priority.
· Q2: RAN1 does not define the priority of a service; refer to the specifications cited in the answer to Question 1. In RAN1, priority of a PSSCH transmission is indicated in the “Priority” field of an SCI format 1 in LTE, or SCI format 1-A in NR, after being set for the transport block by higher layers. A PSFCH transmission or reception has a priority equal to the associated PSSCH. A S-SS/PSBCH block or a sidelink synchronization signal using E-UTRA radio access has a priority indicated by higher layer (pre-)configuration. Prioritization among sidelink transmissions/receptions is according to TS 38.213 clauses 16.2.41 and 16.2.4.2.
For question 3, it is straightforwardly not the case that there is no higher priority for LTE sidelink than NR SL. SA2 has previously clarified that they have the same value range, and can be directly compared. When there are UE behaviors collision occurred in RAN1, priority is used to determine the UE behavior as the description in TS38.213, 16.2.4.1, which means that the UE would transmit or receive the signals with the highest priority, whether that is LTE sidelink or NR sidelink. When the priority value of LTE SL is smaller than the priority value of the coinciding NR SL, the conflicting NR SL may be dropped.
Proposal 2: For Question 3 reply to RAN4 as follows:
· Q3: No. The priority level for NR PC5 has the same format, meaning, and value range as the Priority value of the ProSe Per-Packet Priority (PPPP) for LTE PC5. Details can be found in the specifications referred to for Question 1.
3 Conclusions
We analyzed the specifications relating to priority in response to the RAN4 questions, and propose to reply as follows:
Proposal 1: For Question 1 and Question 2 reply to RAN4 as follows:
· Q1: Yes, priority is defined for the LTE SL in clause 4.4.5.1 of TS 23.285 and for NR SL in clause 5.4.3.3 of TS 23.287. Priority values are ordered in decreasing order of priority, i.e. with 1 as the highest priority and 8 as the lowest priority.
· Q2: RAN1 does not define the priority of a service; refer to the specifications cited in the answer to Question 1. In RAN1, priority of a PSSCH transmission is indicated in the “Priority” field of an SCI format 1 in LTE, or SCI format 1-A in NR, after being set for the transport block by higher layers. A PSFCH transmission or reception has a priority equal to the associated PSSCH. A S-SS/PSBCH block or a sidelink synchronization signal using E-UTRA radio access has a priority indicated by higher layer (pre-)configuration. Prioritization among sidelink transmissions/receptions is according to TS 38.213 clauses 16.2.41 and 16.2.4.2.
Proposal 2: For Question 3 reply to RAN4 as follows:
· Q3: No. The priority level for NR PC5 has the same format, meaning, and value range as the Priority value of the ProSe Per-Packet Priority (PPPP) for LTE PC5. Details can be found in the specifications referred to for Question 1.
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