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Introduction
There is the following sentence in TS 38.214 (v15.11.0) Clause 6.1:
“The UE is not expected to be scheduled to transmit another PUSCH by DCI format 0_0 or 0_1 scrambled by C-RNTI or MCS-C-RNTI for a given HARQ process until after the end of the expected transmission of the last PUSCH for that HARQ process.”
However, the sentence is ambiguous (the highlighted text above) and can be interpreted in two ways:
· Interpretation 1: DCI scheduling another PUSCH for a given HARQ process shall not occur before the end of the last PUSCH.
· Interpretation 2: Another PUSCH for a given process shall not occur before the end of the last PUSCH.
Our understanding is that the original intention is interpretation 1, and we propose a TP to clarify it to avoid any confusion or misunderstanding.
Discussion 
The related TP was agreed in RAN1#94bis, and captured in the chairman’s notes as follows:
	Agreements:
· RAN1 clarifies operation by adopting the TP to 6.1 of 38.214 below, which corresponds to updating a previous agreement (copied below) 

A UE shall upon detection of a PDCCH with a configured DCI format 0_0 or 0_1 transmit the corresponding PUSCH as indicated by that DCI. For any two HARQ process IDs in a given cell, if the UE is scheduled to start a PUSCH transmission in symbol j by a PDCCH in symbol i, the UE is not expected to be scheduled to transmit a PUSCH starting earlier than symbol j by a PDCCH starting later than symbol i. The UE is not expected to be scheduled to transmit another PUSCH by DCI format 0_0 or 0_1 scrambled by C-RNTI or MCS-C-RNTI for a given HARQ process until after the end of the expected transmission of the last PUSCH for that HARQ process.

Copy of previous agreements as in RAN1#88:
For UE configured with K repetitions for a TB transmission with/without grant, the UE can continue repetitions (FFS can be different RV versions, FFS different MCS) for the TB until one of the following conditions is met
· If an UL grant is successfully received for a slot/mini-slot for the same TB
· FFS: How to determine the grant is for the same TB
· FFS: An acknowledgement/indication of successful receiving of that TB from gNB
· The number of repetitions for that TB reaches K
· FFS: Whether it is possible to determine if the grant is for the same TB
Note that this does not assume that UL grant is scheduled based on the slot whereas grant free allocation is based on mini-slot (vice versa)



However, this does not exactly tell the intention of the agreed TP. The feature lead summary R1-1811891 [1] provides more background information as follows.

	2.2 Back-to-back uplink transmissions
Currently in specification, a PDSCH is not expected to be transmitted for the same HARQ process until after the HARQ-ACK has been transmitted. The provides some reasonable constraint on dynamic scheduling that helps simplify implementation and testing. It was noted by [Intel] that the equivalent limitation for the uplink has not been captured in specification but should be this meeting. The following proposal is provided from [Intel].
Proposal (from [Intel]):
· For each HARQ process ID, the UE is not expected to receive a scheduling DCI for a unicast PUSCH transmission with the same HARQ process ID until
· The time after the end of the expected transmission of the PUSCH, including any repetition of the PUSCH, of an earlier transmission on the same HARQ process ID.
Proposal (offline consensus): RAN1 clarifies operation by adopting the TP below, which corresponds to updating a previous agreement for a condition associated with grant-based repetition of a TB which was not captured in specification. 
-------------------------------------------------------- Start of Text Proposal for 38.214 ----------------------------------------------------
< Unchanged parts are omitted >
A UE shall upon detection of a PDCCH with a configured DCI format 0_0 or 0_1 transmit the corresponding PUSCH as indicated by that DCI. For any two HARQ process IDs in a given cell, if the UE is scheduled to start a PUSCH transmission in symbol j by a PDCCH in symbol i, the UE is not expected to be scheduled to transmit a PUSCH starting earlier than symbol j by a PDCCH starting later than symbol i. The UE is not expected to be scheduled to transmit another PUSCH by DCI format 0_0 or 0_1 scrambled by C-RNTI or MCS-C-RNTI for a given HARQ process until after the end of the expected transmission of the last PUSCH for that HARQ process.
-------------------------------------------------------- End of Text Proposal for 38.214 ----------------------------------------------------
The previous agreement is noted below.
RAN1#88
Agreements:
For UE configured with K repetitions for a TB transmission with/without grant, the UE can continue repetitions (FFS can be different RV versions, FFS different MCS) for the TB until one of the following conditions is met
· If an UL grant is successfully received for a slot/mini-slot for the same TB
· FFS: How to determine the grant is for the same TB
· FFS: An acknowledgement/indication of successful receiving of that TB from gNB
· The number of repetitions for that TB reaches K
· FFS: Whether it is possible to determine if the grant is for the same TB
Note that this does not assume that UL grant is scheduled based on the slot whereas grant free allocation is based on mini-slot (vice versa)

Also for reference, following wording in specification for the downlink from 38.214 is provided.
“The UE is not expected to receive another PDSCH for a given HARQ process until after the end of the expected transmission of HARQ-ACK for that HARQ process, where the timing is given by Subclause 9.2.3 of [6].”



Clearly, the proposal in [2] (and almost the same proposal in [3]), which led to the agreed TP, intended for interpretation 1. Interpretation 1 also makes more sense from UE implementation point of view, as the motivation was to reduce the burden on UE implementation.
However, the specification text is ambiguous, and it may lead to a different interpretation. Therefore, we propose a TP to remove the ambiguity.

In addition, the following text in TS 38.214 Clause 6.1.2.3.1 allows a dynamic DCI to override a CG with repetitions with the same HARQ process before all the repetitions are transmitted, while this would be considered as an error case according to the text in TS 38.214. Therefore, the text in TS 38.214 in Clause 6.1 should exclude this particular case. An easy way to fix it is to add a phrase “unless specified otherwise” to the text in TS 38.214 in Clause 6.1.
	For any RV sequence, the repetitions shall be terminated after transmitting K repetitions, or at the last transmission occasion among the K repetitions within the period P, or from the starting symbol of the repetition that overlaps with a PUSCH with the same HARQ process scheduled by DCI format 0_0 or 0_1, whichever is reached first. 




Proposal: Adopt the following TP for TS 38.214 Clause 6.1 for Rel-15, and adopt a similar TP for Rel-16:

	TP for TS 38.214 Clause 6.1
[bookmark: _Toc11352137][bookmark: _Toc20318027][bookmark: _Toc27299925][bookmark: _Toc36117435][bookmark: _Toc44515927][bookmark: _Toc51226214]6	Physical uplink shared channel related procedure
[bookmark: _Toc11352138][bookmark: _Toc20318028][bookmark: _Toc27299926][bookmark: _Toc36117436][bookmark: _Toc44515928][bookmark: _Toc51226215]6.1	UE procedure for transmitting the physical uplink shared channel
<unchanged text omitted>
A UE shall upon detection of a DCI format scheduling a PUSCH transmit the corresponding PUSCH unless the UE does not generate a transport block as described in [10, TS38.321] and there is no PUCCH with CSI/HARQ-ACK that overlaps in time with the PUSCH. In this release of the specification, the UE behavior is undefined if there would be a PUCCH with CSI/HARQ-ACK overlapping in time with a PUSCH scheduled by a DCI format and if the UE does not generate a transport block as described in [10, TS38.321] when skipUplinkTxDynamic provided by higher layers is set to true. Upon detection of a DCI format 0_1 with "UL-SCH indicator" set to "0" and with a non-zero "CSI request" where the associated "reportQuantity" in CSI-ReportConfig set to "none" for all CSI report(s) triggered by "CSI request" in this DCI format 0_1, the UE ignores all fields in this DCI except the "CSI request" and the UE shall not transmit the corresponding PUSCH as indicated by this DCI format 0_1. For any HARQ process ID(s) in a given scheduled cell, the UE is not expected to transmit a PUSCH that overlaps in time with another PUSCH. For any two HARQ process IDs in a given scheduled cell, if the UE is scheduled to start a first PUSCH transmission starting in symbol j by a PDCCH ending in symbol i, the UE is not expected to be scheduled to transmit a PUSCH starting earlier than the end of the first PUSCH by a PDCCH that ends later than symbol i. The UE is not expected to be scheduled to transmit another PUSCH by DCI format 0_0 or 0_1 scrambled by C-RNTI or MCS-C-RNTI for a given HARQ process until after the end of the expected transmission of the last PUSCH for that HARQ process. Unless specified otherwise, the UE is not expected to receive a DCI scrambled by C-RNTI, MCS-C-RNTI, or CS-RNTI with NDI=1 until after the end of the expected transmission of the PUSCH for a given HARQ process, if the DCI schedules another PUSCH for that HARQ process.
<unchanged text omitted>
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